Workinlot

Bir venture stüdyo’nun değer yaratma adımları oldukça net:

Fikir Geliştirme à Fikir Doğrulama à Takım Kurulumu à İş Modeli Geliştirme à Ürün Geliştirme à Lansman ve Büyüme

Yalın girişim süreçleri ve tipik kurum içi girişimcilik programlarına kıyasla iki kilit fark var:

  • Fikir geliştirme akışı ile uygulama ekibi arasında direk bir ilişki yoktur. Ekip üyeleri, proje ihtiyaçlarına bağlı olarak, kurum içinden veya veya dışarıdaki girişimcilik ekosisteminden takıma katılabilir.

  • Yalından farklı olarak, ürün geliştirme iş modeli kurugusundan sonra gelir. Eğer anlamlı bir iş modeli yoksa, MVP geliştirmeye gerek yoktur.

Yukarıdaki adımlar, hali hazırda bir venture stüdyo organizasyonu ve akışı varsa, zaten çok basit. Venture stüdyolar net hedefler, erişilebilir kaynaklar, deney yapıp öğrenebilmek için otonomi, bürokratik işe alım süreçlerinden bağımsız iç ve dış kaynaklara erişim ve kurum liderlerinin tam desteğine sahip yapılardır. Bütün bu imtiyazların karşılığında, venture stüdyo her zaman ölçülebilir ve hesap verebilir olmadır.

Peki venture builder yapısı henüz kurgulanmadıysa?

Biz, yaparak öğrenme yolculuğunu tavsiye ediyoruz.

Elleri kirletmeden, sadece başka venture stüdyo’ları benchmarklayıp en uygun stüdyo modelini keşfetmek imkansız.

Diğer bir deyişle, venture stüdyo’yu tasarlayıp hayata geçirirken, girişim (venture) kurma dinamikleri ile uyumlu hareket ediyor olmanız gerekir.

Adım 1: Bir Tohum Ekin

Kurulum için küçük bir ekip atayın ve yetkilendirin. İdeal durumda bu takım organizasyonun yetkinliklerini tanıyan, alakalı teknoloji ve trendlere aşikar, harika fasilitasyon yeteneğine sahip, bir girişim kurmuş veya bir deneysel inovasyon projesi tamamlamış, fırsatcı ama stratejik karar verme yeteneğine sahip insanlardan oluşur. Burada takımın ne kadar önemli olduğu da belli oluyor. Hiçbir tek birey tüm bu özelliklere sahip olamaz. Bazı ekip üyelerini organizasyon dışından da alabilirsiniz. Hatta, hızlı ilerlemek istiyorsanız, dışardan birilerini işe almanız tavsiye edilir.

Takım kurulduktan sonra, onlara 3 ay boyunca iş fırsatlarını keşfedebilmeleri için zaman ve kaynak ayırın. Ekip ile birlikte net ve görev bazlı hedefler belirleyin. Verimlilik değil, sonuç talep edin.

Adım 2: Fikirleri Keşfedin

Venture builder ekibi, iş birimi yöneticileri ile konuşsun. Karşılaştıkları sorunları, iç ve dış müşterilere nasıl hizmetler verdiklerini, ne konularda gelişim fırsatları gördüklerini öğrensinler. Sonrasında yine aynı venture builder ekibi, dış paydaşlar ile konuşsun. Sektördeki girişimler ile tanışıp yeni inovasyonları tanısınlar. Teknoloji yatırımcıları ile görüşüp, trendleri anlasınlar. Venture buıilder ekibinden, mümkün olduğu kadar fazla kişi ve/veya firma ile görüşmelerini ve mümkün olduğu kadar çok içgörü toplamalarını talep edin.

Adım 3: Etkilenmeye Hazır Olun

Sonrasında, ekip topladıkları tüm içgörüleri bir araya getirip 4-6 yeni iş fırsatı belirlesin.

Bu fırsatlar, yeni ürünler, yeni iş alanları veya girişimler ile yapılacak ortak işler olabilir. Bu fırsatların yarısını hızlı bir şekilde elemek için venture builder ekibi ile yapıcı bir değerlendirme yapın.

Eleme sebeplerinizi not alıp, kazananları tartışmaya devam edin. Değerli şirket kaynaklarını ayırmayı anlamlı kılmak için, nelerin doğru olması gerektiğini her bir fikir için belirleyin.

2-3 hafta içinde fikir doğrulamak için gerekli verileri toplasın.

Venture builder ekibiyle tekrar bir araya gelip, sadece doğrulanan fikirleri seçin. Neredeyse doğrulanmış olanları desteklemeyin, hiçbir fikri kayırmayın.

Adım 4: Sadece Yapın

Seçilen fikirler için bütçe ve zaman kısıtlarını belirleyin. Şirket içinden ve dışından en uygun kişilerden oluşan proje takımları kurun. Takımlara fikir üzerinden çalışma (en az %70 zaman) ve harcama (muhasebe, satınalma olmadan) özgürlüğü verin. Çekirdek ekip, proje ekiplerine mentörlük versin ve problemlerini çözsün.

Proje ekipleri size birşey raporlamasın, raporlamayı çekirdek ekip yapsın. Proje ekiplerinin tek görevi, belirlenen kısıtlar içinde ve hiçbir ek gözetim veya incelemeye maruz kalmadan işlerini yapmak.

Zaman veya bütçe sonunda, lansman yapma veya yapmama kararı alın.

Bütçe veya termin arttırmayın, bitmemiş projelerin lansmanını yapmayın, bitmiş projeleri geciktirmeyin. Beklentileri yönetmek, çekirdek ekip ve proje ekiplerinin sorumluluğudur.

Adım 5: Değerlendir, Ayarla, Yapılandır

Bir adım geri çekilin ve küçük çekirdek ekip ile proje ekiplerinin başardıklarına bakın. Neyin iyi çalıştığını ve nelerin çalışmadığını anlayın.

Fikir geliştirme, fikir doğrulama, takım kurulumu ve uygulama yöntemlerinizi güncelleyin. Eğer çok iyi çalışan bir aktivite tespit ederseniz, bunu yapısal hale getirin. Eğer çalışanlardan harika fikirler geliyorsa, bir fikir sunma ve doğrulama portalı geliştirin. Eğer girişimler ile çok iyi sonuçlar aldıysanız, bir açık inovasyon portalı geliştirin veya bir hızlandırma programı ile işbirliği yapın.

Eğer çok iyi geri dönüşü olan yatırımlar ortaya çıkardıysanız bir kurumsal risk sermayesi kurun veya alanınızda aktif bir risk sermayesi fonuna ortak olun.

Adım 6: Yeniden Başla

Zaman geçtikçe, uygulama döngülerinizin frekansı daha sıklaşacak ve sürekli hale gelecek.

Zaman içerisinde, çekirdek ekibiniz yeni içgörüler için bşaka bir yere gitmeyecek, fikir ve insanlar onlara gelecek. Zaman geçtikçe, daha önce doğru bildiklerinizin artık geçersiz olduğunu görecek ve sıfırdan başlayacaksınız.

Venture stüdyo kurulumu ve venture yaratmayı aynı anda yaptığınız sürece, metod ve çıktılarınız gelişecek ve bir venture stüdyo’ya evrileceksiniz.

Diğer stüdyolardan farklı, sizin firmanıza özgün ve uygun bir stüdyo olması.

Workinlot venture builder metodoloji & iş gücü ile çözümler üretmeyi deneyimlemek için [email protected]

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz