Workinlot

Acil durum teknolojileri vardır, lütfen talep ediniz

 Depremde, teknoloji girişimleri, ARGE firmaları ve diğer teknoloji üreticilerinin yaratacağı pozitif değerleri, kullanabilir ve koordine edebiliriz. Şu ana kadar yapılmamış olması, teknoloji çözümlerinin olmamasından kaynaklanmadığını biliyoruz. Belki de sorun, ihtiyacın doğru tanımlanmamış olmasından ya da yetkin bir çözüm ekosistemi tasarlanmamısından kaynaklanıyor olabilir.

Peki bu ekosistem(ler) nasıl tasarlanabilir?

-          Deprem ve akıllı acil durum teknolojileri neden kullanılmıyor?

Sormamız gereken iki soru; çözüm üretecek teknoloji var mı ve arz-talep dengesi bir fizibilite sunuyor mu? Teknoloji konusunda bir sorun olmadığını, depremde drone servisler/ görüntü işleme/ ısı sensörleri / iletişim platformları vb. kullanıldığı için rahatlıkla söyleyebiliriz.

O zaman asıl sorun, deprem ve akıllı acil durum çözümlerinin yaygın kullanılması için engel, arz ve talebin yönetilememesi olabilir mi? Bu çözümlerin yaratabileceği değeri doğru yorumladık mı?  Devletin hem regülasyon hem vizyon hem de eylem önderliği yapması en büyük etkiyi yaratır. Tabii ki bu etkiyi yaratacak sistem tasarımı oldukça olacaktır. O zaman hiç bu karmaşaya kapılmadan, biz özel sektör ve girişimcilerin nasıl bir çözüm yaratabileceğine odaklanalım.

-         Çözüm ekosistem nasıl yaratılır?

Zor gibi gözükse de girişimler gibi esnek/hızlı yapılar, doğru koordine edildiğinde devlerin yapamadıklarını başarabilirler. Biraz çözüm arzını tanıyalım. İlk aşama tabii ki ChatGPT. Ona şunu soralım,

Hangi yeni teknolojiler, depremde kurtarma operasyonlarına yardımcı oluyor? 

ChatGPT cevap veriyor:

1-Dronelar – Kamera, termal,ses, ışık vb çözümleri taşıyan araç

2- Robotik çözümler – Görüntü alan veya kesme/kaldırma işlerinde görev yapan robotlar

3- Yapay Zeka – Görüntü ve büyük veri analizi gerektiren senaryoları hızlıca çözümlemek

4- VR/ Ar- Yeni stratejiler üretebilmek için acil durum öncesi simülasyon çalışmaları

5- Kablosuz sensör ağları – Binaların anlık hareket ve durumlarını tespit ve yönlendirme

 Girişimci diliyle anlatırsak, binaların dijital ikizlerini yaratmamız ve bu devasa veri akışının kesilmeyeceği sınır bilişim donanımları / drone mesh sistemleri ve analiz yazılımları kullanmamız lazım.

ChatGPT’nin listelediği çözümler uzak veya bilim kurgu değil. Bugün özel sektörde, birçok firma farklı hedeflere yönelik bu çözümleri kullanılıyor. ChatGPT'nin sunduğu çözümler dışında, sağlık, mobilite, enerji, web3 girişimlerinin de çözüm kümesinde olduğunu görüyoruz.

Deprem ve acil durum teknolojisi üretebilmek için, bir iş modeli ve ekosistem tasarımına ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Yani arz mümkün, talep nerede?                   

 

-          Acil durum teknolojileri talebi

Birey talep etmezse, kurumlar üretmez ve ölçekleyemez.

Ekosistem modelinin ortasına insanı koyuyoruz. Her birimize çözüm talep etme görevi düşüyor. Girişimciler bu talepleri hayata geçirecek yetkinliğe sahip ve amaçları karmaşık problemlere esnek çözümler bulmak. Hata yaptığında öğrenip, yeni çözüm geliştirmek.

Şirketler için fırsat, değişen tüketici talebi ile girişimlerin acil durum çözümlerini test etme, hızlandırma, ölçekleme ve sunabilmekten geçiyor. Yatırımcılar ise girişimin hayatta kalabilmesi ve büyüyebilmesi için finans odağında destek ve beklentileri ile doğal ekosistem partnerleri oluyor.

·        "İnsanın değer zincirinde tam ortada olduğu, girişimcilerin insan, ihtiyaçlara odaklanıp çözüm geliştirdiği, şirketlerin değişen talebe uygun çözüm geliştiren girişimcilerle çalıştığı, yatırımcıların yaratılan değerin finansal gelişimine odaklandığı bir ekosistem."

İlk çark dönmeden yani talep oluşmadan, diğerleri devreye giremiyor.

Onun için çözüm istediğimizi, sadece dile getirmek yetmiyor. Değer zincirinin en kritik halkası olan insan, girişimcilerden ve şirketlerden somut taleplerde bulunabilmeli.

Eğer insan talep etmezse veya talep etmekten vazgeçerse, ekosistem yaşayamıyor.  Talepler ve çözümler varsa, bunları koordine edecek, sosyal, toplumsal ve ticari faydaları ortaya çıkaracak, yatırımcıları dahil edecek lider kurumlar ortaya çıkacaktır.

 

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz