Part 1 — Banka hızlandırma programlarının kurulma sebep ve dinamikleri (Neden?)
Part 2 — Küresel banka program tasarımları ve Türkiye’de banka hızlandırma programlarının değişimi (Nasıl?)
Part3 — Başarı hikayeleri (Ne?)
Kültürel ve müşteri taleplerindeki büyük değişim (yönetmelikler, iş kültürü, sürdürülebilirlik önceliklendirmesi, döngüsel iş modelleri, yeşil sınıflandırma, merkezi olmayan finans ve diğerleri); “ banka” kavramını yeniden tasarlamamızı gerektiren itici güçler.
Banka hızlandırma programlarında, yeni tasarımın açık göstergelerini bulabilirsiniz. Başlangıçta, tüm banka hızlandırma programları, ödeme çözümlerine odaklandı. Gömülü finansın yükselişi, BaaS ve BaaP kavramlarının oturmasıyla; banka hızlandırma programlarının da odak alanları genişledi. Sağlık , spor, biyoteknoloji, tarım, turizm ve daha pek çok sektör, banka hızlandırma programlarını ve yatırım sermayelerinin radarına girdi.
Kaynak 1 : https://www.slideshare.net/paymentcomponents/360-degrees-of-fintech-revolution
Bankacılığı koruyan regülasyonlar ve dev sermaye, yanıltıcı bir güven duygusu sağlarken değişimi tasarlamak, hiç kolay değildi. Son 2000 yılda, finans dünyasında, sadece 4 büyük sıçrama oldu.
— Fintech 1.0 - İlk kağıt para (Çin 806 A.D.)
— Fintech 2.0 - Morse kodu tabanlı küresel bankacılık (MS 1866)
— Fintech 3.0 - Kredi kartları ve ATM (1950 A.D.)
— Fintech 4.0 - Dijital para / Merkezi olmayan finansal sistemler çağı ( 2008 Bitcoin)
Her 1000 yılda bir değişen bir sektörde, değişim frekansı 10 yılın altına indi. Yıkıcı inovasyon, büyük değişimler talep eder ve radikal değişikliklere yer açar. Gelişimi kavramak için, bankacılığın rolünü sorgulamamız lazım. 21. yüzyılda bankacılık için "NEDEN"i bulmamız gerekiyor.
Banka, yüzyıllardır ticaretin garantörü, yatırımcısı ve finansal hizmet sağlayıcısı oldu. Ancak yeni trendler, fiziksel değer önerileriyle rekabet edemiyor.
Sayısı her gün artan dijital finansal araçlar ve merkezi olmayan finansal sistem, klasik bankacılığa alternatif sunuyor. Yeni değer önerisi oldukça cazip, insan hatası barındırmayan bir garantör, bazen size binlerce dolar tasarruf sağlayan bir finansal asistan veya objektif bir yatırımcı anlamına geliyor. Finans sisteminin tüm paydaşlarını optimize ederek finansal akışı hızlandırmak, hiç fena bir öneri değil.
Hiç beklenmedik alternatiflerin, ana akım kullanıma geçmesi, bankaları daha kapsayıcı hizmetler sunmaya ve satın almaya motive etmeye yetti. Finansal devler, sermaye bariyerleri ve regülasyonların koruyuculuğunu yitirmesini en yakından hissedenler oldu.
Sonuç ? Rekabeti engellemekle uğraşmaktansa, parçası olmak.
Sigorta hizmetleri sağlayan bir uzaktan sağlık uygulaması veya yetenek kazanımı için universite ücretini borç veren bir İK firması, faturaları ödeyen bir sohbet platformu, işte size yeni finansal hizmet sağlayıcılar. Ve onları sadece fintech olarak etiketlemek pek adil değil. Finans kurumlar için yeni ufuk, klasik olarak finansal olmayan işlerle entegrasyon.
Kaynak 3: https://medium.com/m2p-yap-fintech/embedded-finance-the-beginners-guide-94694b0a228c
Gömülü finans, "oyun içi satın alma"ya benziyor. Finansal hizmet vermeyen bir ürün veya servisin, içerisine konumlanarak finansal hizmetler sağlamak.
Kullanım örnekleri daha yeni ortaya çıkıyor ve BigTech oyunu kendi sahasında oynamaya kararlı. Gülümseme ödemeleri, yüz tanıma, haptik teknoloji , blok zinciri ve P2P paylaşım ekonomisi… Ve sonunda Fintech sadece ödeme sistemleri anlamına gelmiyordu.
Banka hızlandırma programlarını ilk kez duymaya başladığımız 21. yüzyılın ilk seneleri, fintech startuplar için bankalar tek pazar yoluydu. Fintech çözümleri, değer zincirinin en son noktası olan ödeme sistemleriydi. Bankacılık sektörü hala yüksek düzeyde regüle edilmekte, dijital ekonomi beklentisi sadece bir Robin Hood ütopyasıydı.
Piyasaya çıkabilen hızlı ödeme girişimleri, ilk başta sadece dikkat çekiciydi. Zaman, değer önerisinin sadece hız olmadığını, aynı zamanda insan hatasından arınmış dijital bir mimari olduğunu kanıtladı. Türk startup'lar VC ve uluslararası ortaklarla tek başına Fintech alanında (PayCore, Parasut, Iyzico, Figopara, Paym.es ..) sermayeye ulaştı. Çok geçmeden, bankalar bu girişimlere yatırım yapma fırsatını değerlendirmeye karar verdi ve banka hızlandırma programlarını duyurmaya başladı.
Kaynak 4 : https://www.cbinsights.com/research/behind-scenes-fintech-250-qa/
CB insights 2020 Fintech startup 250 listesi.
Sadece Ödeme sistemleri olarak başlayan Fintech kümelenmesi, giderek büyüyor. 2020'den bu yana en iyi 250 fintech oyuncusunun dinamiklerine bakarsanız (on yıl önce gibi görünüyor), yatırım geri dönüşünü çoktan sağladı bile :
— 14 halka arz, 6 satın alma
— Liste yanınlandıktan sonra listedeki 49 startup unicorn oldu ve fintech unicorn sayısı 81 e çıktı
— 81 unicorn startup’ın güncel değeri 508 milyar dolar civarında
— Yukarıdaki 250 girişimin 120'si toplam 25 milyar dolarlık yatırım aldı
Yaşasın yeni nesil banka hızlandırma programları
Bankacılık hizmetleri, yazılım ve yapay zekaya taşere edilebiliyorsa, bankacılık bilgisi nerede anlamlı olabilir? 2021 yılında geldiğimiz son nokta bu.
Küresel onlarca banka hızlandırma programı, finansal bilgi birikimlerini aktarabilmek için yeni ve anlamlı iş modelleri arıyor. Rekabet eski günlerden farklı. Bankalar,artık sağlık hizmeti sağlayıcıları, büyük teknoloji, spor ve eğlence, oyun ve hatta endüstri 5.0 oyuncuları ile rekabet etmek zorunda. İlk varsayım, girişimlerin son müşteriye ulaşmak için bankalarla entegre olması gerektiğiydi. Bilgi çağı, bireyi güçlendirdi ve tam aksini kanıtladı.
Bankalar, son müşteriye ulaşmak için startuplarla bütünleşmenin yollarını arıyor.
Fintech ödeme girişimlerinden çok katmanlı gömülü finans dünyasına doğru köklü bir değişimden bahsediyoruz. Değişim, banka hızlandırma programlarının nasıl tasarlandığını ve odak alanlarının ne olacağını da etkiledi.
İkinci bölümde, banka hızlandırma programlarının, çok paydaşlı ekosistem hızlandırma programlarına dönüşümünü örneklerle kronolojik olarak inceleyeceğiz.
Part 2 :
— Yerel banka öncülüğünde hızlandırıcılar ( Kworks YapıKredi, Albaraka Garaj, Lonca, Workup, QNBeyond vb.)
— Deniz Akvaryum - Workinlot'tan Çoklu Paydaş Ekosistemi hızlandırması
— Uluslararası banka öncülüğündeki hızlandırıcıların yaklaşımları ( Standard Chartered, HSBC, Citi Ventures, Emirates NBD vb.)
Atilla Erel 14.10.2021 - İstanbul
Kaynaklar:
1- Arabnet Beirut Banking Innovation Day (21/2/2017) https://www.slideshare.net/paymentcomponents/360-degrees-of-fintech-revolution
2- Fintech: The History and Future of Financial Technology https://thepaymentsassociation.org/article/fintech-the-history-and-future-of-financial-technology/
3- Embedded Finance 101: The bridge connecting Tech and Financial services M2P fintech https://medium.com/m2p-yap-fintech/embedded-finance-the-beginners-guide-94694b0a228c
4-Q&A: Behind The Scenes Of The Fintech 250 https://www.cbinsights.com/research/behind-scenes-fintech-250-qa/