Workinlot
 

Hastanelerin Evrimi

Rahmetli kayınpederim Ahmet Gültekin, Eskişehir'deki ilk hastane komplekslerinden birini inşa etti ve işletti. Bir keresinde bana, hastane deneyiminin sadece bir bölümünün tıbbi, önemli bir kısımınınsa konaklama olduğunu anlatmıştı. Ben şimdiye kadar 5 ameliyat oldum, 3‘ünden sonra bir gece veya daha fazla hastanede kaldım. Kızımın doğumu sırasında da, birkaç gece hastanede kaldım. Düşündüğümde tüm tıbbi müdahaleler, hastanede geçirdiğim sürenin sadece ufak bir kısmını almıştı. Hastane deneyimimin en büyük bölümü, misafir ağırlama/konaklama hizmeti ile ilişkiliydi.

Günlük hayatta bir doktora görünmek istediğimde, tercihim nadiren hastane olur. Bunun yerine şehrin her yerine erişim kolaylığı ile dağılmış, birçok klinikten birini tercih ederim. Klinik deneyiminde, yukarıda bahsettiğim” tıbbi deneyim” kısmı yoğun. Ancak konaklama deneyimi neredeyse hiç yok gibi. Kliniklerden aldığımız hizmet, daha çok, perakende / hızlı tüketim mallarına erişim tecrübesine benziyor.

Sağlıklı Yaşam — Wellness ‘ın Yükselişi

Bir keresinde, bir sağlıklı yaşam ofisine gitmiştim. O zaman tam emin değildim ama, homeopati kliniği diye geçiyormuş. Daha önce homeopatiyi araştırmışdım ve okuduklarıma dayanarak, çok da ilgi duymamıştım. Ama şimdi, zaten homeopati kliniğindeyim ve paramı da ödemişim; şifa tavsiyelerini aldım ve uyguladım. Sonuç olarak, çok kısa bir zamanda, yoğun baş ağrılarım ve mide sorunum geçmişte kaldı.

Wellness Bulvarı

Dubai'ye taşındığımızda, yeni bir şehri dolaşarak keşfetmeyi seven herkes gibi, ben de arabayla dolaşarak keşif turu attım. Umm Suqeim ve Al Manara caddeleri arasında, Al Wasl yolu uzanıyor. Homeopati, Ayurveda, kayropraktik, estetik, diş, oftalmolojihastane zincirlerinin uydu klinikleri ve özel doktor muayenehanelerine kadar, her farklı sağlıklı yaşam uzmanlığının kliniği olan, Wellness bulvarı.

Yakın zamanda bir sağlık sigortası müşterimiz, tıp alanındaki yıkıcı ve yenilikçi dijital hizmetleri, derlememizi istedi. Araştırma, 2 farklı kümenin öne çıktığını gösterdi. Bir tarafta, yeni sağlık uygulamalarını şekillendiren yapay zeka, VR, nanoteknoloji, blok zinciri, gelişmiş malzemeler, 3D baskı vb. teknolojik atılımlar söz sahibi. Öte yandan, mevcut veya gelişmekte olan teknolojileri kullanan, yeni ve yaratıcı iş modelleri. Özellikle teletıp, uzaktan sağlık, koruyucu tıp alanlarında.

Tüm bu hikayeleri bir araya getirdiğimizde şu sonuca varıyoruz:

Yeni hastane kavramı, birkaç dijital uygulamayla, wellness ve sağlık hizmetlerini birleştiren bir AVM.

“Hub” kavramı

Şu anda sağlık sektöründe çok sayıda teknoloji kümesi görüyoruz. Temelde amaçları ortak. Fiziksel alanlarda,

  • Yeni regülasyonlar
  • Inovasyon programları
  • Startuplar ve teknoloji kobilerini

bir araya getirerek mükemmeliyet merkezleri yaratmak. Ortadoğu'daki en güncel örneklerden biri KSA'daki Oxagon girişimidir. Dubai, Dubai Internet City /Dubai Media City /DIFC Dubai Silicon Oasis gibi pek çok yenilikçi tasarıma ev sahipliği yapıyor… Liste oldukça uzun.

Bunların hepsi değerli ve son derece etkili girişimler, ancak bizim farklı bir hedefimiz var. En yenilikci ve en ihtiyaç duyulanı bir araya getirmenin yanı sıra, bu kümelerden yeni değerlerin ortaya çıkmasını sağlayan iş akışlarını tasarlamak.

Biz, yeni bir sağlıklı yaşam merkezi - Wellness Hub’ı öneriyoruz.

Lütfen ne düşündüğünüzü bizimle paylaşın. ([email protected])

Değişim ve yeni bir iş modeline olan ihtiyacı, siz de görüyor musunuz?

Bu serinin bir sonraki bölümünde, dikey agnostik tasarım olan Wellness Hub sağlıklı yaşam merkezi çözümümüzü detaylandıracağız. Tasarım ilkelerimiz, finans, spor veya eğlence vb. tüm dikeylere uygulanabilir.
Bu serinin son yazısında, gördüğümüz tasarımın yap-boz bileşenlerinden bahsedeceğiz.

Baran Korkut — Dubai, Kasım 2021

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz