Workinlot

Inovasyon, bir sonraki büyük yenilik, muhtemelen gelişmiş ülkeler yerine gelişmekte olan ülkelerden gelecek. Bu nedenle çoğu gelişmiş ülke yatırımcısı (VC) aktif olarak gelişmekte olan ülkelerden yetenek ve yeni çözümler arıyor.

Aynı dinamik Workinlot için de geçerlidir.

2016 yılında kurulduk ve 2018 yılında Türkiye'de B2B startup-kurumsal programlarına başladık.

2023 yılına geldiğimizde, kohortlarımızdaki B2B startup'lardan 17'si toplam 22 milyon dolar yatırım aldı. 5 ekip teknoloji girişimlerini gelişmiş ülkelere taşıdı ve kohort startup'larımızın çoğu hala faaliyette.

Bunun için bilimsel bir açıklama da var.

  • Gelişmekte olan ülkelerin yeniliğe daha fazla ihtiyacı var. Gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya kaldığı yoksulluk, altyapı eksikliği ve iklim değişikliği gibi zorluklar ancak yenilik yoluyla çözülebilir.
  • Gelişmekte olan ülkelerde daha genç bir nüfus var. Gençler yeni fikirlere açık olmaya ve risk almaya daha yatkındır. Ayrıca en son teknolojilerle daha aşinadırlar.
  • Gelişmekte olan ülkelerde eğitimli ve girişimci bireylerin sayısı artıyor. Eğitim ve iş kurma fırsatlarına erişimi olan kişilerin sayısı gelişmekte olan ülkelerde artıyor. Bu, toplumlarında gördükleri sorunları çözmek isteyen yetenekli ve yenilikçi bireylerden oluşan bir havuz yaratıyor.

Bu tespitleri örneklerle geliştirelim:

M-Pesa

M-Pesa, Kenyalı bir mobil ağ operatörü olan Safaricom tarafından Kenya'da geliştirilen bir mobil para transfer hizmetidir. M-Pesa, kullanıcıların cep telefonlarını kullanarak para gönderme ve alma, faturaları ödeme ve mal ve hizmet satın almalarını sağlar. M-Pesa, gelişmekte olan ülkelerde insanların para gönderme ve alma şeklini kökten değiştirdi. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerde finansal katılım ve ekonomik büyümeyi teşvik etmeye yardımcı oldu.

Grameen Bank

Grameen Bank, Muhammed Yunus tarafından Bangladeş'te kurulan bir mikrofinans kurumu. Grameen Bank, özellikle kadınlara, kendi işlerini kurabilmeleri için küçük krediler sağlıyor. Grameen Bank şimdiden, yoksulluk içinde yaşayan milyonlarca insanın iş kurmasına ve yaşamlarını iyileştirmesine yardımcı oldu.

Grab

Grab, Anthony Tan ve Hooi Ling Tan tarafından kurulan Singapurlu bir paylaşımlı-ulaşım ve yemek teslimat şirketi. Grab, Güneydoğu Asya'daki en büyük paylaşımlı-ulaşım şirketlerinden biri ve bölgedeki ulaşım ve yemek teslimat endüstrilerini dönüştürmeye yardımcı oldu.

Paytm

Paytm, Vijay Shekhar Sharma tarafından kurulan Hint bir dijital cüzdan ve çevrimiçi ödeme sistemi. Paytm, Hindistan'daki en popüler dijital cüzdanlardan biri ve Hindistan'da nakitsiz ödemeleri teşvik etmeye yardımcı oldu.

Bunlar, inovasyon üreten gelişmekte olan ülke girişimlerine birkaç örnek. Bu girişimler, gelişmekte olan ülkelerde başarılı teknogirişimler kurmanın mümkün olduğunu gösterdiler. Bir taraftan da, gelişmekte olan ülke teknogirişimlerinin, inovasyonun ön saflarında olabileceğini ve dünyanın en önemli sorunlarından bazılarını çözebileceğini gösterdiler.

Aşağıdaki eğilimlerin, gelişmekte olan ülke girişimlerinin yükselişini hızlandıracağına inanıyoruz:

  • Yapay zeka ve makine öğreniminin gelişmekte olan ülkelerde giderek daha fazla kullanılması. AI ve ML, geniş bir sorun yelpazesini çözmek için kullanılabilecek güçlü araçlar. Gelişmekte olan ülke girişimcileri, halihazırda AI ve ML kullanarak yeni ürünler ve hizmetler geliştirmekte.
  • Uzaktan çalışma ve dağıtılmış takımlarla çalışmanın giderek artan bir trend haline gelmesi. Uzaktan çalışma ve dağıtılmış takımlar, kurucuların dünyanın herhangi bir yerinden iş kurmalarına olanak tanıyor. Bu, gelişmekte olan ülke girişimcilerine gelişmiş ülkelerdeki meslektaşlarıyla eşit rekabet şansı veriyor.
  • Yaratıcı ekonominin ve serbest meslek ekonomisinin yükselmesi. Yaratıcı ekonomi ve serbest meslek ekonomisi, insanların yetenekleri ve yetenekleri üzerinden geçim sağlama yeni fırsatlar yaratıyor. Bu durum, gelişmekte olan ülke girişimcilerine girişimcilik hayallerini gerçekleştirme konusunda daha fazla esneklik ve özgürlük sağlıyor.

Peki, girişim sermayedarları (VC'ler), gelişmekte olan ülkelerdeki umut vadeden startup'ları nasıl keşfediyor?

Büyük bir ilişki ağı ve stratejik ortaklıklar yaratarak.

Örneğin, Workinlot gibi yerel kurumsal inovasyon merkezleri, Endeavour gibi kar amacı gütmeyen kuruluşlar veya 500 Startups gibi diğer yerel odaklı VCler.

Workinlot'ta kurumsal müşterilerimiz için çok sayıda girişimi değerlendiriyoruz. Bu bize yerel girişimler ve Ar-Ge firmaları (yakında kurulacak girişimler) için harika bir doğal akış sağlıyor. Onları kurumsal projelerde iş üstünde gördüğümüzde, potansiyellerinin ne kadar iyi olduğu konusunda daha sağlıklı bir fikre sahip oluyoruz.

Bir sonraki adım, onları uluslararası ortaklara yönlendirmektir.

PoC ile kanıtlanmış kurumsal çözümleri ölçeklendirmek için her zaman daha fazla uluslararası ortak arıyoruz.

Bu tür doğrulanmış girişimlerin, sizin için de anlamlı olduğuna inanıyorsanız, tanışmayı çok isteriz.

 

 

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz