Workinlot

Modeli, bir inovasyon ekosistemi kurmayı hedefleyen firma ve bir teknopark için tasarladık. Her tasarımın da detaylarında farklılıklar tabi ki var. Daha doğrusu, tasarıma yerleştirilen objeler farklılık gösteriyor. Ancak objeleri yerleştirdiğimiz yapı ortak. İşte bu yapıya biz Workinlot Ekosistem Modeli diyoruz.

"Workinlot Ekosistem Modeli, hedefleri, inovasyon paydaşlarını ve etkileşim modellerini de gösteren, ideal bir inovasyon ekosistem tasarımının görsel betimlenmesidir."

Tasarımın bileşenlerini birkaç ana kategoride toplayabiliriz:

Odak

Ekosistemin odağı, ekosistemin varolma sebebidir. Eğer bir inovasyon ekosisteminden bahsediyorsak, inovasyonun bir seviye altına girdiğimiz zaman odağı buluruz: Yeni teknolojiler ve/veya yeni iş modelleri.

Paydaşlar

Ekosistemde aktif rol oynaması gereken firma ve şahıs segmentlerine paydaş deriz. Bu segmentlerin önceliklendirilmesi, tasarım kriterlerine göre değişkenlik gösterse de, en temel tanımları şunlardır:

  •  Akademi ve araştırmacılar
  • Yoğun ArGe projeleri yürüten teknoloji firmaları
  • Teknolojiyi yeni iş modelleri ile birleştiren teknoloji girişimleri
  • İnovasyon ekosisteminden talepkar olan ve karşılığında destek veren kurumlar
  • İnovasyonun büyümesi için risk sermayesini sunan yatırımcılar 
  • Ekosisteme takipçi/izleyici olarak dahil olan "pazaryeri kullanıcıları

Programlar

Bir ekosistemin yaşaması ve büyüyebilmesi için aktif olarak tüm paydaşlara değer yaratması ve paylaşması gerekir. Bu faaliyetlerde programlar şeklinde yaratılır ve yürütülür. Programlar aynı zamanda, süreç, yönetişim ve organizasyon gereksinimlerini de belirler. En temelde olması gereken programlar, farkındalık, yetenek geliştirme ve inovasyon geliştirme amaçlı yaratılır.

Kampüs

100% metaverse veya Web3 odağında bir ekosistemden bahsetmiyorsak, programlarının tüm adımları olmasa bile, bazı mihenk taşlarının yürütülmesini ve paydaşlar arası etkileşimi destekleyecek fiziksel bir alana ihtiyaç vardır. Bu fiziksel alan, paydaşların temel barınma ve hizmet ihtiyaçlarını karşılarken, aynı zamanda inovasyon geliştirmek için ihtiyaç duyacakları oyun alanlarını içermelidir.

Dijital Platform

Özellikler ekosistem geliştikçe, yani paydaş sayısı, aktiviteler, yaratılan değer arttıkça, sadece programlarla ekosistem yönetimi imkansız hale gelecektir. Programlar birbirleriyle paylaşımı olmayan silolar, paydaşlar birbirleri ile etkileşimi olmayan inaktif kullanıcılar haline gelebilir. Dijital platform hem bu sorunların önüne geçerken, aynı zamanda ekosistemin dış dünya (pazaryeri) ile etkileşimini destekler, hem de paydaşların özgün ihtiyaçları için çözümler içerebilir. Örneğin yatırım firmalarının dealflow takibi, kurumların matchmaking ihtiyaçları vb. bu platform üzerinden yürütülebilir.

İdeal ekosistem modelinde 2 tane odak alanı, 6 özgün paydaş profili ve 3 katmanda değer üretme ve paylaşma aktiviteleri bulunur.

Bu modeli sizin amaçlarınıza nasıl uyarlayacağımızı birlikte tartışmak için [email protected] adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

 

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz