Workinlot

 

Elektrikli araçlara geçişle beraber, kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli araç bataryalarının nasıl değerlendirileceği sorusu giderek önem kazanıyor. Bataryalar için sürdürülebilir bir kullanım ömrü sağlamak için iki seçenek var: batarya geri dönüşümü veya ikinci kullanım uygulamaları.

Batarya geri dönüşümü

Bataryanın ana yapıtaşı olan madenlerin çıkarılması ve rafine edilmesi, oldukça zorlu ve maliyetli. Tedarik zinciri boyunca karşılaşılan zorluklar yanı sıra, bataryanın atık yönetimi için de döngüsel bir yaklaşımın gerekliliği ortaya çıktı. 

AB Parlamentosu, Haziran 2023'te bataryaların daha dayanıklı ve sürdürülebilir hale gelmesi için yeni kurallar onayladı. Bu yeni yasanın çok sayıda yeni düzenlemesi arasında, atık pillerden geri kazanılan malzemelerin minimum seviyeleri de vurgulanıyor.

Klasik geri dönüşümde batarya tesise ulaşır ve şarj ve deşarj edilir. İkinci bir kullanım uygulaması için iyi performans gösterirse, sabit enerji deposu olarak konumlanır.

İkinci kullanım uygulamaları

Bataryaların kullanım ömrünün sona ermesi bir diğer opsiyon, ikinci kullanım uygulamalarıdır. Elektrikli araç bataryaları kullanım ömrünün sonunda bile ilk kapasitesinin yaklaşık %80'ine sahip olduğundan, sabit enerji depolama olarak veya talebe bağlı şarj sağlama olarak kullanılabilirler. Örneğin, artan enerji talebini karşılamak için yenilenebilir enerji kaynağı olarak elektrik şebekesine entegre edilebilir.

Günümüzde, kullanılmış elektrikli araç bataryaları için yalnızca küçük bir pazar var. Bu gerçek, önümüzdeki yıllarda birçok elektrikli aracın kullanım ömrünün sona ermesiyle değişecek. 2030 yılına kadar, kullanılmış elektrikli araç bataryalarının ikinci kullanım uygulamaları için kullanılabilir kapasitesinin yıllık 300 GWh seviyesine ulaşması bekleniyor. Mercedes-Benz gibi şirketler, ikinci ömür kullanım alanında şimdiden yatırımlarını çeşitlendirmeye başladı.

Mercedes-Benz batarya ikinci kullanım yatırımları:

  • 2022'de Mercedes-Benz, ikinci kullanım ömrü pil geri dönüşüm şirketi olan Li-Cycle Corp'a 100 milyon € yatırım yaptı. Bu yatırım, Li-Cycle'ın faaliyetlerini genişletmesine ve pillerin geri dönüşümü ve yeniden üretimi için yeni teknolojiler geliştirmesine yardımcı olacaktır.
  • 2023'te Mercedes-Benz, ikinci kullanım ömrü enerji depolama şirketi Recurrent Energy ile ortaklık kurdu. İki şirket, ticari ve endüstriyel müşteriler için ikinci kullanım ömrü enerji depolama sistemleri geliştirmek ve dağıtmak için birlikte çalışacak.
  • Mercedes-Benz ayrıca Storik Energy, Battery Resourcers ve Second Life Batteries dahil olmak üzere başka ikinci kullanım ömrü enerji depolama operatörleri ile de çalışıyor. Bu ortaklıklar, Mercedes-Benz'in kapsamlı bir ikinci kullanım ömrü pil stratejisi geliştirmesine yardımcı oluyor.
  • Mercedes-Benz'in ikinci kullanım ömrü enerji depolama operatörleri ile ortaklıkları, şirketin sürdürülebilirlik stratejisinin önemli bir parçasıdır. Bataryaları geri dönüştürerek ve yeniden kullanarak şirket çevresel etkisini azaltıyor ve piller için daha döngüsel bir ekonomi yaratmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, ikinci kullanım ömrü enerji depolama şirketlerine yatırım yaparak ve ortaklık kurarak, ikinci kullanım ömrü piller için yeni bir pazar yaratmaya ve yenilenebilir enerjinin daha geniş çapta benimsenmesini teşvik etmeye yardımcı oluyor.

İkinci kullanım yatırımları ile Mercedes Benz, mobilite sektörü için bir örnek oluşturuyor. Şirketenize özel benzer inovasyon fırsatlarını tanımak veya beraber değerlendirmek için, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz