Elektrikli araçlara geçişle beraber, kullanım ömrünü tamamlamış elektrikli araç bataryalarının nasıl değerlendirileceği sorusu giderek önem kazanıyor. Bataryalar için sürdürülebilir bir kullanım ömrü sağlamak için iki seçenek var: batarya geri dönüşümü veya ikinci kullanım uygulamaları.
Batarya geri dönüşümü
Bataryanın ana yapıtaşı olan madenlerin çıkarılması ve rafine edilmesi, oldukça zorlu ve maliyetli. Tedarik zinciri boyunca karşılaşılan zorluklar yanı sıra, bataryanın atık yönetimi için de döngüsel bir yaklaşımın gerekliliği ortaya çıktı. (Tedarik zincirinde inovasyon: Blockchain ve Karbon Nötr Stratejisi)
AB Parlamentosu, Haziran 2023'te bataryaların daha dayanıklı ve sürdürülebilir hale gelmesi için yeni kurallar onayladı. Bu yeni yasanın çok sayıda yeni düzenlemesi arasında, atık pillerden geri kazanılan malzemelerin minimum seviyeleri de vurgulanıyor.
Klasik geri dönüşümde batarya tesise ulaşır ve şarj ve deşarj edilir. İkinci bir kullanım uygulaması için iyi performans gösterirse, sabit enerji deposu olarak konumlanır.
İkinci kullanım uygulamaları
Bataryaların kullanım ömrünün sona ermesi bir diğer opsiyon, ikinci kullanım uygulamalarıdır. Elektrikli araç bataryaları kullanım ömrünün sonunda bile ilk kapasitesinin yaklaşık %80'ine sahip olduğundan, sabit enerji depolama olarak veya talebe bağlı şarj sağlama olarak kullanılabilirler. Örneğin, artan enerji talebini karşılamak için yenilenebilir enerji kaynağı olarak elektrik şebekesine entegre edilebilir. (C&I Enerji Yönetimi Girişimleri, Şirketleri İsraf ve Karbondan Kurtarabilir)
Günümüzde, kullanılmış elektrikli araç bataryaları için küçük bir pazar var. Bu gerçek, önümüzdeki yıllarda birçok elektrikli aracın kullanım ömrünün sona ermesiyle değişecek. 2030 yılına kadar, kullanılmış elektrikli araç bataryalarının ikinci kullanım uygulamaları için kullanılabilir kapasitesinin yıllık 300 GWh seviyesine ulaşması bekleniyor.
İş birliklerinin daha sık ve verimli yaratılması için, kurumsal ekosistem tasarımları öneriyoruz. Kurumsal ekosistem yapıları, yukarıda örneklerini paylaştığımız farklı seviyelerde iş birliği projelerinin yaratılmasını sağlıyor. (Sınırların Ötesi - Kurumsal Ekosistem Tasarımları)
Workinlot, şirketler ve değeri PoC projeleriyle doğrulanan startup'lar arasındaki etkileşimi yöneterek, inovasyon ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesini destekliyor.
Kurum startup iş birliği çalışmalarında, süreç tasarımından uygulama yönetimine kadar farklı seviyelerde hizmetler sunarak, kuruma etkileşim metodoloji ve uzmanlığını aktarıyor.
Şirketler için bu know-how aktarımı, kurumsal risk sermayeleri, açık inovasyon platformlarını ve venture builder yapılarını daha fazla öğrenimle kurabilmelerini sağladı.
Şirketinizle uyumlu yenilikleri tanımak, tanımlanan fırsatları değerlendirmeyi sağlayan iş gücü ve metodolojiyi beraber geliştirmek için, takviminize uygun tanışma toplantısına bekliyoruz.