Workinlot

Kurumsal şirketler, hissedarlarına kısa zamanda finansal kazanımlar yaratmakla sorumlu. Bir şirketin değeri yarın yaratacağı değerlerdense, kısa dönemde yarattığı finansal kazanımlarla ölçülüyor.

Şirketler bu gerçekleri gözardı etmeden, gelecekte rekabetçi kalabilmek için yenilik üretebilmenin uygun yollarını arıyor. 

Teknoloji, inovasyon kültürünün etkisini genişlettikçe arayışa katılan şirket sayısı da arttıyor. İş dünyası yeni kültüre ait fırsatlara erişim için kurumsal risk sermayeleri, kurumsal hızlandırma programları ve kurum içi girişimcilik programları gibi yapıları test etmeye başladı. Bu testlerdeki amaç, kuruma özgün en uygun çözüm veya çözümleri bulabilmek.

Ancak bu çalışmalar kurumun ana stratejisinin dışında kaldığı sürece, verimsizlikler kaçınılmaz olabilir.

Kurumun yenilik geliştirirken yaşadığı verimsizlik örneklerinin birkaçına bakalım.

 

Kurumsal Paydaş Ekosistem Yaklaşımı (MSE)

Riskli yenilikleri kurum içerisinde üretmek ve ürettikten sonra dışarıya açmak, büyük bütçeler ve fazlaca zaman gerektiriyor.

Bu riskli yakalaşıma alternatif olarak inovasyon kültürü, farklı sektörlerden şirketlerin kurumsal paydaş ekosistemi (MSE) geliştirmesini sağlıyor. 

Ayrı şirketlerin ortak bir ekosistem oluşturması için, tüm paydaşlara yeni değerler yaratabilmesi ve yaratılan yeni değerlerin doğal akışla paylaştırılıyor olması gerekli.

Bu akış ilk olarak, teknoloji veya ihtiyaç odağında programlarla yaratılabilir. 

Kurumsal hızlandırma programlarında, paydaş şirketleri programa dahil edebilmenin farklı değerler yarattığını gördük. Ortak yatırım fırsatları, farklı PoC projelerini farklı şirketlerle başlatabilme ve test etme, ortak içerik ve ürün geliştirmek, bunlardan birkaçı. Yönettiğimiz kurumsal hızlandırma programına başvuruları devamlı açık tutarak, akışın durmamasını sağlamak, öngöremediğimiz fırsatları da değerlendirebilmemizi sağladı. (Kurumsal Hızlandırma Programları - Gerçekler ve Verimsizlikler)

Kurumun diğer dış paydaşları, teknoloji şirketleri, üniversiteler, araştırma kuruluşları veya bireysel girişimcilerden oluşur. (Workinlot Ekosistem Modeli) İnovasyon odak alanlarını düzenli güncellemek ve güncellenen alanlarda dış paydaşlarla etkileşimi arttıracak içerikler üretmek, kurumsal ekosistem içerisindeki akışı destekleyecektir.

Ekosistemde programlar dışında, kurumsal paydaşların değer yaratma akışını destekleyen dijital ve fiziksel iki farklı katman kullanılabilir.

Fiziksel katmana örnek olarak kurumsal inovasyon merkezleri, müşterilerle arge ve inovasyon çalışmaları yapabilme, startup’lar, akademisyenler, girişimciler ve araştırmacılarla yenilik odaklı etkileşim kurma ve farklı sektörlerdeki şirketlerle ortak yenilik çalışmaları yapmayı kolaylaştırmak için tasarlanır. (Kurumsal İnovasyon Merkezleri – Tasarım Örnek ve Kriterleri) Diğer fiziksel katman örnekleri, Prototipleme studyoları, makers lab vb. 

Dijital katman olarak açık inovasyon platformları, kurumun çok sayıda değer önerisini değerlendirebilmesini ve paydaşlarını ilgi alanlarıyla ilgili bilgilendirmesini sağlar. (Yolculuğun Öncüleri

Kurumsal Ekosistem Yaratabilenler 

Paydaşlarıyla ekosistem yaratan şirketler ve kazanımlarına bakalım.

Thales: Savunma sanayi, ulaşım, uzay ve havacılık gibi farklı sektörlere, elektronik altyapı çözümleri sağlıyor. Thales şimdiden farklı seviyelerdeki teknoloji üretcisi paydaşlarla, geniş bir kurumsal ekosistem üretebilmeyi başardı. (Thales startups) Kurumsal ekosisteme giriş yapmak isteyen teknoloji üreticileri için değerlendirme kriteri, başarılı PoC projesi tamamlayabilmek. (Amiral Technologies - AI@Centech Alumni Season 3 - Thales) Thales bu sayede, hizmet verdiği niş sektörlerde hızla değişen müşteri ihtiyaçlarına, paydaşlarla çözüm geliştirebilmeyi ana strateji haline getirdi. (“BIG”, a way to reinvent ourselves to make tomorrow possible today)

BASF: Chemovater startup'larla startup üretebilen, örnek tasarım olarak anlattığımız kurumsal girişimcilik yapısı, tohum yatırımından B Serisine kadar toplam 111 yatırım, 29 çıkış, 39 portföy şirketi, açık inovasyon platformları ile düzenli ortaklıklar ve şirkete özel açık inovasyon platformlarına sahip. Bu geniş ekosisteme, dünyanın her yerinden patent, teknoloji firmaları, girişimciler ve diğer şirketler yeni değer önerileri ile başvurabiliyor. BASF, Motherson, Porsche ve CircularTree 'nin ödül alan blockchain proje iş birliği (BASF × Motherson × Porsche × CircularTree // Startup Autobahn EXPO 8) ve Porsche ile enerji alanında ortak geliştirme projesi (BASF and Porsche partner to develop high-performing lithium-ion batteries for electric vehicles) ekosistemin esnek gücünü anlatabilmek için güzel bir örnek.

TOGG: Türkiye'de paydaşlarıyla kurumsal bir ekosistem geliştirmeyi benimseyen bir örnek. TOGG, otomotiv gibi rekabetin yüksek seviyede ve hissedar stratejisinin hakim olduğu sektöre, yeni giriş yapan bir şirket. Çok sayıda paydaşla beraber, araçların veri üreten dijital bir platform olarak konumlandığı yeni pazarı hedefliyor.  Trumore platformuyla, teknoloji üreticileri ve startup'larla ortak çalışma katmanı yaratıyor. Bu sayede, ulaşım odaklı bir teknoloji ekosistemi yaratarak diğer araba üreticilerinden farklılaşabiliyor. (Şirketler ve Startup'lar- Ulaşımın Geleceği) TOGG ekosisteminin diğer kritik parçaları, iş birliği içerisinde olduğu PlugNPlay risk sermayesi ve Bilişim Vadisi Teknopark. Ekosistem başarısının finansal ve stratejik geri dönüşleri arttıkça, BASF ve Thales örneklerinde olduğu gibi iş birliği sayılarının da artacağını düşünüyoruz.

Workinlot, şirketler ve değeri PoC projeleriyle doğrulanan startup'lar arasındaki etkileşimi yöneterek, inovasyon ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesini destekliyor.

Kurum startup iş birliği çalışmalarında, süreç tasarımından uygulama yönetimine kadar farklı seviyelerde hizmetler sunarak, kuruma etkileşim metodoloji ve uzmanlığını aktarıyor.

Şirketler için bu know-how aktarımı, kurumsal risk sermayeleri, açık inovasyon platformlarını ve venture builder yapılarını daha fazla öğrenimle kurabilmelerini sağladı.

Şirketinizle uyumlu yenilikleri tanımak, tanımlanan fırsatları değerlendirmeyi sağlayan iş gücü ve metodolojiyi beraber geliştirmek için, takviminize uygun tanışma toplantısına bekliyoruz.

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz