Workinlot

Küresel atık üretiminin yarattığı çevresel zorluklar, endüstrileri yenilikçi çözümler aramaya yöneltti.

İnşaat ve moda sektörleri, atık üretimine büyük katkıda bulunan bu iki sektör.

Çözüm için ekosistem işbirlikleri ve kimyasal geri dönüşüme yöneliyorlar.

İnşaat ve moda sektörleri tedarik zincirinin her aşamasına nüfuz eden plastik atık, sürdürülebilir alternatiflere olan ihtiyacı daha da acil hale getiriyor.

 

İnşaatın Atık Sorunu

Geleneksel inşaat ve yıkım faaliyetleri, beton, plastik ve metaller gibi büyük miktarda atık üretir.

Bu atıkların bazıları geri dönüştürülmüş inşaat malzemelerine dönüştürülebilse de, malzemelerin karmaşıklığı genellikle etkili geri dönüşümün önündeki engel.

İşte tam bu noktada kimyasal geri dönüşüm devreye giriyor. Atıkları temel kimyasal bileşenlerine ayrıştıran bir süreç, yeni inşaat malzemelerine dönüştürülmeye hazır hale getiriyor.

Bu inovasyon, yalnızca geri dönüştürülmüş inşaat malzemeleri üretmek için daha verimli bir yol vaat etmekle kalmıyor, aynı zamanda inşaatta sürdürülebilir uygulamaların artan talebi de destekliyor.

Örnek bir ekosistem işbirliği ve inovatif geri dönüşüm projesine bakalım.

Kimyasal geri dönüşüm konusundaki öncü Agilyx, inşaat malzemelerinde izolasyon köpük levhaları gibi sıkça kullanılan polistirenin geri dönüşümüne odaklanan bir şirket.

Önde gelen bir stiren tedarikçisi olan INEOS Styrolution ile işbirliği yapan Agilyx, atık polistirenleri yeniden kullanılabilir kaynaklara dönüştürmeyi amaçlayan bir kimyasal geri dönüşüm tesisi inşa ediyor.

 

Modanın Plastik Sıkıntısı

Moda endüstrisi, tedarik zincirinin neredeyse her aşamasında plastik atık üretmek gibi kötü bir üne sahip.

Hammaddelerin üretiminden, ambalajlamaya ve ürünlerin kullanım sonrası atılmasına kadar geçen süreçte büyük miktarlarda plastik atık ortaya çıkıyor.

Kimyasal geri dönüşüm, giysileri temel kimyasal bileşenlerine ayrıştırarak üretim döngüsüne entegre edilebilecek bir çözüm sunuyor.

Zhejiang Jiaren Geri Dönüşüm, modanın kimyasal geri dönüşüm hareketinin merkezinde yer alıyor ve kendisini dünyanın en büyük döngüsel regenere lif şirketi olarak tanımlıyor.

Kimyasal geri dönüşüm yoluyla polyesteri yeniden üretme konusunda uzmanlaşan bu şirket, israf edilen polyesteri ve fazla malzemeleri kullanarak yüksek kaliteli polyester lifleri oluşturuyor.

Bu yaklaşım, H&M, Adidas, Li-Ning ve Nike gibi tanınmış giyim markalarıyla iş birliği yapmasını sağladı.

 

Lüks ve Sürdürülebilirlik Bir Arada

Lüks markalar da kimyasal geri dönüşümle sürdürülebilirlik çabalarını artırıyor.

Eastman Kimya Şirketi ile işbirliği yaparak LVMH Parfüm ve Kozmetik Bölümü, Eastman Cristal Renew ko-poliester ambalajını tanıttı. Bu ambalaj, %30 geri dönüştürülmüş içeriğe sahip ve ürün hatlarında kullanılacak.

Christian Dior'un bu yenilikçi ambalajı zaten benimsemiş olmasıyla, LVMH çatısı altındaki diğer markaların da yakında bu yöne gideceği bekleniyor.

Dahası, Eastman Kimya Şirketi, dünyanın en büyük kimyasal geri dönüşüm tesisi inşa etme planlarını açıklayarak Fransa'nın, yani dünyanın modanın merkezi olan yerinde sürdürülebilirliği yükseltmeye hazırlanıyor.

Inovasyon Tarafından Şekillenen Bir Gelecek

Atık üretiminin yıkıcı sonuçları giderek daha açık hale geldikçe, endüstriler sürdürülebilir alternatiflerin önemini fark etmekteler.

Agilyx ve Zhejiang Jiaren Geri Dönüşüm gibi şirketlerin yenilikçi çabaları ve lüks markalar ile Eastman Kimya Şirketi'nin vizyoner adımları sayesinde daha sürdürülebilir ve döngüsel bir gelecek şekilleniyor.

Başarı hikayelerini oluşturabilmek için, ekosistemle beraber çalışmak akıllıca bir seçenek.

8 senedir çok farklı endüstrilerden şirketlerle çalışarak, ekosistem etkisini doğru yönetebilme konusunda uzmanlaştığımızı söyleyebiliriz.

Workinlot, bu tür projelerde kurumsal inovasyon yöneticilerine yardımcı olacak venture building metodoloji ve yerleşik girişimci iş gücünü sunmaktadır.

Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin [email protected]

 

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz