Workinlot

Kurumsal girişim hızlandırma programları yaygınlaştı. Kurumsal risk sermayesi ile birlikte kurumların inovasyon varlıklarının ayrılmaz bir parçası haline geliyorlar.

Çoğu zaman kurumların kendi hızlandırma programları yürütmelerini (önceki yazımıza bakabilirsiniz) tavsiye etmememize ragmen, çok sevdiğimiz hatta yürüttüğümüz örnekler de var. Bu yazımızda hem kurum hem de girişimlerin işine yarayacak stratejileri özetlemeye çalıştık.

Önce hızlandırıcı olun

Image by storyset on Freepik

Hızlandırma programları girişimleri büyüme ve yatırım için hızlandırır. Bu birincil hedeftir ve tüm ikincil hedefler için ön şarttır. Bu hedefi karşılayabilmek için:

  • Girişimin ürün yönetimi, büyüme, pazarlama, finansallar gibi kritik alanlarda destek alabileceği geniş bir mentör ağı (sadece kurum yöneticilerinden oluşmayan) kurun.
  • Girişimler ile birlikte çalışabilecek, yazılım, tasarım, pazarlama gibi alanlarda uzman yerleşik kaynaklar ile anlaşmalar yapın.
  • Girişimlerin sunum yapabileceği geniş bir yatırımcı ve siz dışındaki kurumlardan oluşan bir ağ kurun.
  • Girişimlerin kolu bacağı bırakmalarına sebep olmayacak bir sözleşme hazırlayın.

İnovasyon kısıtlamayın, çok kulvarda ilerleyin

Image by aopsan on Freepik

Kurumların hedefi girişmlerin geliştirdiği inovasyonlara erişebilmek olmalıdır. Zaman kısıtı olan, girişimci ve yatırımcı odaklı bir program ile kurumlar inovasyon akışı için gereksiz kısıtlar oluşturabilir. Bunun yerine:

  • Başvuruları açık tutun ve sürekli girişim kabulu yapın. İnovasyon ihtiyaçları durmaz, o zaman başvurulara neden bir son tarih koyasınız ki?
  • Etkileşim daha hızlı gerçekleşecek ise, her girişime hızlandırmayı ittirmeyin. Ayrıca her girişimin bir kurumun hızlandırma programına ihtiyacı yoktur.
  • Hızlandırma, etkileşim ve kurumiçi girişimler için ayrı kulvarlar oluşturun ve böylecek yerleşik kaynakları daha verimli kullanın.

İşbirliği yapın

Image by rawpixel.com on Freepik

Kurumun hızlandırma programı için toparlayabileceği kaynaklardan her zaman daha fazlasına ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca kurumların muhtemelen bazı girişimleri resimin dışına itecek kabul şart ve hipotezleri olacaktır. Bu kısıtlara mahkum olmak yerine:

  • Farklı kabul ve hızlandırma hipotezleri olan hızlandırma programları ile işbirliği yapın. Eğer gelecek vaad eden bir girişim yatay bir hızlandırma programında daha fazla değer alacaksa, yönlendirme yapın ve sunum gününe katılın. Diğer hızlandırma programları da başvuru havuzlarını sizin ile paylaşacaktır.
  • Değer zincirinizdeki başka kurumları mentör veya ortak olarak içeri alın. İş birimlerinizin girişimleri verimli bir şekilde yönlendirecek kapasite, bilgi veya ilgi eksiklikleri olabilir. Diğer kurumlara doğru yapılan profesyonel ve arkadaşça yönlendirmeler girişimlere, dolayısıyla hızlandırma programınıza, dolayısıyla inovasyon akışına değer katar.

Doğru hedeflerle başlayın

Image by 8photo on Freepik

Eğer yukardaki şartları karşılamıyorsanız, girişim hızlandırma programı yapmayın deseydik çok sert bir tavsiye olurdu. Ama amaç bu değil. Şartların bazılarını karşılayın, geri kalanlarını ilerleyen zamanlarda yaparsınız. Bir girişim hızlandırma programı tasarlamak ve yürütmek bir iş modeli inovasyonudur ve ilk seferde kusurlu olmanız gerekir. Ama hiçbir zaman hedeften şaşmayın.

Veya kurumunuzun güçlü özelliklerini başarılı bir girişim hızlandırma programına entegre edin ve öyle başlayın.

Kapak görseli: Image by valeria_aksakova on Freepik

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz