Workinlot

İmalat sanayinin en çok tercih ettiği yenilikler, düşük maliyetli ve düşük riskli operasyonel verimlilik artışı projeleri.

Hedef, mevcut ürün, hizmet veya süreçlerde iyileştirmeler yaparak verimlilik, müşteri memnuniyeti ve rekabet avantajı yaratmak. Müşteri taleplerine hızlı yanıt verirken çığır açan yeni ürünlerdense, var olanı daha düşük maliyetli yatırımlarla geliştirmeye odaklı bir yaklaşım.

Bugüne odaklanmak, yarın ki müşteri ve pazarı gözden kaçırmak anlamına gelebilir. Bundan dolayı sıkca, farklı sektörlerde müşteri, pazar değişimi ve teknoloji girişimlerinin çalışmalarını paylaşıyoruz.  (Workinlot Sektör Analizleri)

Sanayi şirketlerinin bugünü iyileştirirken, yarını da değerlendirebilmesiı için farklı uzmanlıklara sahip girişimerle iş birlikleri öneriyoruz.

İmalat sanayinde inovasyon projelerine örnekler

Bahsettiğimiz iş birlikleri üzerine uzun zamandır çalışıyoruz. Bu yazıda, imalat sanayi şirketlerinden en sık talep aldığımız proje örneklerini listeledik.

Projelerin hiçbiri ilk defa duyulmuş veya riskli çığır açacak yenikler değil. Hepsi, dijitalleşme ve verimlilik artışını hedefliyor.

İmalat sanayinde en çok talep alan inovasyon proje alanları ve örnekler.

  • Üretim Kalite ve Hata Tespit
  • Makine Güçlendirme ve Geliştirme  
  • Tedarik Zinciri Optimizasyonu
  • 𝗨𝘇𝗮𝗸𝘁𝗮𝗻 𝗗𝗲𝘀𝘁𝗲𝗸

 

Üretim Kalite ve Hata Tespit

Tanım: İmalat süreçlerinde oluşan üretim kusurları veya sapmaları, anında belirleyen ve karar almayı destekleyen gerçek zamanlı otonom denetleme projeleri. Bu projelerde imalat alanının karakteristik özellikleri ile uyumlu, gerçek zamanlı üretim kontrolü yapan sistemler geliştiriliyor. Projelerde kullanılan çözümlerinden bazıları; görüntü işleme, titreşim ve ses analizi, ultrasonik/radyografik/manyetik testler, lazer ve kızılötesi tarama..


Örnek Proje: 2019'da Workinlot Endüstri 4.0 programında seçtiğimiz Simularge, üretim süreçlerini farklı sensörlerle takip ediyor. Geliştirdiği dijital ikiz çözümüyle, 2022'de Beko ile iş birliği yaptı. Thermoform süreçlerindeki hataları tespit ve akıllı yönlendirmeler sayesinde yılda 2M€ 'luk bir kazanım yarattı. (How Beko saved 2M Euro every year in Thermoforming Digital Twin) 2023'de Simularge, Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında yönetilen Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Fonu’ndan 350 bin dolar yatırım aldı.

Makine Güçlendirme ve Geliştirme  

Tanım: Eski ekipmanların, dijital yetkinliklerle güçlendirilmesi ve cihazların birbiri ile veri akışını sağlayan bağlanabilirlik özelliğinin geliştirildiği projeler. IoT çözümleri sayesinde, ekipmaların, kullanım geçmişleri, tamir geçmişleri ve gerçek zamanlı ürettikleri verileri temin edilip, bir veri tabanına aktarılıyor. Sağlanan veri akışı, akıllı forklift uygulamaları, üretim görüntü tespit ve süreç dijitalleştirme gibi farklı hedeflere yönelik retrofit projelerde kullanılıyor. Bu projeler sayesinde cihazların birbiriyle otonom iletişimi sağlanarak, imalatı daha iyi izleme ve simülasyon için dijital ikiz ve benzeri çözümler üretilebiliyor.

Örnek Proje: 2018'de Brisa yolculuğun öncüleri programında tespit ettiğimiz Selvi Technology Brisa ile 2019 ve 2020'de yaptığı çalışmalarda, görüntüden depo alanındaki kamera ve lojistik ekipmanlarına entegre olarak çözümler geliştirdi. Bu sayede Brisa'ya, forklift ürün konumlama, haritalama, ürün sayma, baretsiz çalışan tespiti, boş palet tespiti, atık sahasındaki konteynır dolulukları, hurda lastiklerin hacim/ağırlık bilgisi, forkliftlerde çalışanların çarpışmasını önleyici uyarı sisteminin geliştirilmesi ve baretten çalışan tespiti gibi farklı yetkinlikler kazandırdı.

Tedarik Zinciri Optimizasyonu 

Tanım: İmalat sanayinde tedarik zinciri optimizasyonu, ham maddenin temininden müşteriye ulaşmasına kadar geçen süreçlerin kusursuz bir uyumla işlemesini sağlayan kritik bir odak alanı. Bu yaklaşım, şirketlerin kaynaklarını verimli şekilde kullanarak maliyetleri düşürmelerini ve müşteri memnuniyetini artırmayı destekliyor. Veri analitiğiyle beslenen tedarik zinciri optimizasyonu çözümleri, şirketlerin pazar dalgalanmalarına hızla uyum sağlayıp operasyonlarını sürdürülebilir kılmaya olanak tanıyor.

Örnek Proje: StarGrup, müşteri odaklı iş modeliyle lüks konutlar ve alışveriş merkezleri için özelleştirilmiş cam ürünleri üretirken, karmaşık tedarik zinciri süreçlerini manuel olarak yönetmekte zorlanıyordu. ICRON tarafından sağlanan Optimized Decision Making çözümü sayesinde şirket, üretim planlama süresini %80 azaltarak, satışlarını %60 ve net kârını %200 artırmayı başardı. Gelişmiş planlama, kapasite yönetimi ve senaryo yönetimi araçları sayesinde StarGrup, zamanında teslimat oranını %40 artırırken hammadde güvenlik stoklarını %10 ve fazla mesaiyi %70 azaltarak tedarik zinciri verimliliğini önemli ölçüde optimize etti. Şişecam, ICRON ile geliştirdiği iş birliği sonrası başarılı girişime yatırım yaptı. (Şişecam'ın Icron'a Ortaklık Süreci Tamamlandı)

𝗨𝘇𝗮𝗸𝘁𝗮𝗻 𝗗𝗲𝘀𝘁𝗲𝗸 𝗣𝗿𝗼𝗷𝗲𝗹𝗲𝗿𝗶

Tanım: Kalifiye iş gücü geliştirme ve makine montaj, bakım, kullanım süreçlerinin uzaktan yapılabilmesini destekleyen projeler. 

Şirkete özgü geliştirilen ürün ve süreçleri kapsayan dijital kütüphaneler, çalışan eğitimi ve bakım süreçlerindeki çalışmaları uzaktan desteklenmesini sağlıyor.

Örnek Proje: Vsight imalat sanayi müşterilerine önerdiğimiz başarılı bir uzaktan destek girişimi. ISUZU'nun teknisyenlerine artırılmış gerçeklik (AR) uzaktan destek teknolojisi sağlayarak, teknik sorunların çözümünde fiziksel ve sanal dünyayı birleştiren canlı video, ses ve dosya paylaşımı çözümü geliştirdi. Çözüm sayesinde ISUZU, seyahat maliyetlerini azaltıp üretim kesintilerini en aza indirirken, teknisyenlerin merkez uzmanlarıyla gerçek zamanlı bağlantı kurarak karmaşık sorunları hızla çözmelerini sağlamış, böylece iş kalitesini, verimliliği ve kârlılığı arttırdı.

İmalat Sanayinin Geleceği

Değişimi kaçırmamak ve sektördeki konumu korumak için ilk adım bugünü verimli hale getirmek.

Hem yarına hem de bugüne odaklanmak imkansız. Bunun için de doğru iş birliklerini geliştirmesi gerekiyor.

İmalat sanayinin geleceği, ileri otomasyon, yapay zeka ve nesnelerin interneti teknolojileriyle donatılmış akıllı fabrikalara doğru evriliyor. Bu dönüşüm sürecinde üretim süreçlerinin daha esnek, kişiselleştirilmiş ve küresel tedarik zincirleri yerine yerel değer ağlarına dayalı bir yapıya bürünecek.

Teknoloji girişimleriyle düzenli etkileşim ve ortak çalışabilmek, her ölçekte şirket için dönüşümün bir parçası olma esnekliği sağlıyor.

Workinlot , şirketlerin yenilik fırsatlarını keşfetmesine ve teknoloji girişimleriyle ortak çalışmaları yönetmesine destek sağlıyor.

Bağlantı kurmak ve iş birliği fırsatlarını görüşmek için, tanışma toplantısına bekliyoruz.

 

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz