Workinlot

İmalat sanayinde en çok tercih edilen yenilik geliştirme yöntemi, düşük maliyetli ve düşük riskli olması nedeniyle, artımlı inovasyon.

Artımlı inovasyon, mevcut ürün, hizmet veya süreçlerde iyileştirmeler yaparak verimlilik, müşteri memnuniyeti ve rekabet avantajı yaratmayı hedefliyor.

Planlı yönetildiğinde, müşteri taleplerine hızlı yanıt vermeye yardımcı olur ve sektördeki daha büyük yenilikler için altyapı oluşturmayı sağlıyor.

Çığır açan yeni ürünlerdense, var olanı daha düşük maliyetli yatırımlarla geliştirip, daha öngörülebilir sonuçlarla büyütmeye odaklı bir strateji.

Bu ystratejinin riski, var olanı geliştirmeye odaklanırken pazardaki büyük değişimleri kaçırmak, yeni pazar / müşterileri keşfedememek. Riskler karşısında tavsiyemiz, kurum kültürüyle uyumlu bir orta yol geliştirmek.

Bugünü kurtarmaya odaklanırken, değişimi düzenli takip edebilecek iş birliklerinin değerine inanıyoruz.

Farklı sektörlerde ve müşteri talebinde değişimin, özetlerini paylaşmamızın bir nedeni var. Bugüne odaklı şirketlerin, değişen pazar ve müşteri davranışıyla uyumlu yeni ihtiyaçlarını sorgulamalarını desteklemek. (Workinlot Sektör Analizleri)

İmalat sanayinde inovasyon projelerine örnekler

Türkiye'de imalat sanayi şirketlerinden en sık talep aldığımız yedi alanda geliştirilen farklı proje örneklerini listeledik.

Projelerin hiçbiri ilk defa duyulmuş veya pahalı riskli çığır açacak yeniklere odaklı değil. Hepsi, dijitalleşme ve verim artışını hedefliyor. 

Arıza önleme, enerji verimlilik, üretim kalite ve hatalarını tespit, makine güçlendirme ve geliştirme, dinamik fiyatlama, tedarik zincirinde optimizasyon, çalışan yetiştirme ve uzaktan bakım.

Gelecekteki değişimi yorumlayarak, bugünü verimli hale getirmek, en akıllı hazırlık olacaktır.

- Arıza Önleme Projeleri

Fabrika içerisinde farklı cihazların, IoT çözümleriyle gerçek zamanlı takip edilerek; arıza sürelerini azaltmak ve üretkenliği artırmak için yazılımlarla entegrasyonu sağlanıyor. IoT çözümü; ses, titreşim, infrared, ısı, yağ analizi veya ultrason verilerini toplayarak analiz edebilir. Verileri almak için kullanılacak sensor veya hibrit sensorler, denetlenecek cihazın konum ve yapısıyla uyumlu seçiliyor. 

Projeler için, uluslarası teknoloji üreticileri, yerli büyük teknoloji üreticileri ve startup'ların da var olduğu geniş bir çözüm üreticisi kümesi var. Çözüm üreticiyi seçerken bir seçim kriteri önerebiliriz. Ihtiyaca uygun tak-çalıştır hazır ürünler için yerli ve yabancı teknoloji üreticisi firmalar, daha özgün çözüm geliştirme ihtiyacı olan projeler için startup'lar daha uygun bir eşleşme sunabilir. 

- Enerji Verimlilik Projeleri

Üretim sırasında tüketilen enerji masraflarını optimize etmek ve sürdürülebilir kaynaklardan enerji tedariği projeleri. Fabrikaların enerji tasarruflu aydınlatma, HVAC sistemleri ve yenilenebilir enerji çözümleri (örn. güneş panelleri) ile güçlendirilmesi, gyerleşik şebeke enerji depolama çözümleri, üretim süreçlerinde güç kullanımını optimize etmek için yapay zeka odaklı enerji yönetim sistemlerinin (EMS) dahil edilmesi.

Enerji verimliliği alanında ihtiyaca yönelik çeşitli donanımlarla entegre yazılım hizmeti sunan farklı uluslarası ve yerli teknoloji şirketleri var. Teknoloji çözümlerinin yanı sıra, CAPEX harcamalarını azaltan performans bazlı servis olarak enerji EaaS iş modelleri de gelişiyor. (Performans Bazlı İş Tasarımları) Startup'lar ve küçük ölçekli teknoloji şirketleri, sürdürülebilirlik ve karbon salınımı hedefleri olan şirketlerle farklı projeler geliştirmeye odaklanıyor. 

- Üretim Kalite ve Hata Tespit Projeleri

İmalat süreçlerinde oluşabilecek üretim kusurları veya sapmaları, anında belirlemek için yapay zeka destekli görüntü işleme çözümleri kullanılan projeler geliştiriliyor. Projelerde hedeflenen gerçek zamanlı üretim kontrolü yapan sistemler; yüksek hassasiyetli tespitlerle üretim süreçlerinde zaman ve malzeme kaybını azaltıyor.

Büyük teknoloji üreticilerinin farklı ürünler sunduğu alanda, startuplar fabrikanın şartlarına göre, bazen büyük teknoloji üreticilerinin ürünlerini entegre edip beraber çalıştırmak; bazen de özgün bir fabrika imalat akışına özel çözümler geliştirmeye odaklanıyor.

- Makine Güçlendirme ve Geliştirme Projeleri

Eski ekipmanların dijital yetkinliklerle güçlendirilmesi ve cihazların birbiri ile akıllı iletişimde olduğu seviyeye getirilmesi için IoT sensörleriyle bağlanabilirlik özelliği geliştiriliyor. İmalat sürecindeki ekipmaların, kullanım geçmişleri, tamir geçmişleri ve gerçek zamanlı ürettikleri veriler, ürüne ait değerli bir veri tabanı oluşturulmasını sağlıyor. Akıllı forklift uygulamaları, üretim görüntü tespit ve süreç dijitalleştirme, sınır bilişim donanım entegrasyonları ile veri aktarımı gibi farklı hedeflere yönelik retrofit projeler geliştiriliyor. Bu projeler sayesinde cihazların birbiriyle otonom iletişimi sağlanarak, imalatı daha iyi izleme ve simülasyon için dijital ikiz altyapısı üretilebiliyor.

Başta dijital ikiz ve imalat süreçlerini takip etme konularında startuplar ve küçük ölçekli teknoloji şirketleri, şirketlere özel projeler üretebiliyor. Bazen de büyük teknoloji üreticilerinin entegratörü olarak, çözüm geliştirebiliyorlar. 

- Dinamik Fiyatlama Projeleri

Dinamik fiyatlama aynı zamanda, talep fiyatlandırması, zamana dayalı fiyatlandırma, değişken fiyatlandırma projeleri olarak da adlandırılıyor. Şirketlerin mevcut pazar talep seviyesine göre, ürün veya hizmetleri esnek fiyatlamasını sağlayan, şirkete özel karar destek algoritmaları geliştirmesine odaklanılıyor.

Bir yöntem, açık kaynakların taranmasını sağlayan yapay zeka çözümlerini kullanarak, fiyat bilgilerinin anlık kazınması (scraping) ve anlık satış tahmin / fiyatlamasının yapılması. Eğer fiyat bilgileri açık kaynaklarda erişilemiyorsa, farklı hizmet sağlayıcılardan bu bilgiler temin edilebilir ve yapay zeka yorumlama çözümüne aktarılabilir. Rekabet bilgisinin hiçbir yöntemle sağlıklı alınmadığı durumlarda, şirketin geriye dönük satış-fiyat-müşteri bilgileri kullanılarak, dinamik fiyatlama çözümü geliştirilebilir. 

Bu proje odak alanında, şirkete özel danışmanlık ve çözüm geliştirme daha yoğun olduğu için, küçük ölçekli teknoloji şirketleri ve startup'ları tercih etmek mümkün.

 - Tedarik Zinciri Optimizasyonu Projeleri

Hammade tedarikten, müşteriye ürün teslimatına kadar tüm süreçlerde gerçek zamanlı envanter takibi ve talep tahmini projeleri. Dijital akış sayesinde sayede, hammadde ve lojistik tedarikinde teslim süreleri, envanter seviyeleri ve tedarikçi iş birliğini geliştirmeyi hedefliyor. Tedarik zincirinde üretilen verilerin dijital kayıtlara aktarılması, yapay zeka çözümleri ile farklı analiz ve tahminlemelerin yapılmasını sağlıyor. Aynı zamanda üretim geçmişinin denetlenebilmesi için karbon emisyon regülasyonları veya ülke bazlı denetleme taleplerine de cevap verilebiliyor. (Tedarik zincirinde inovasyon: Blockchain ve Karbon Nötr Stratejisi)

Bu tarz projelerde, dijital dönüşüm alanlarında büyük teknoloji üreticilerini donanınsal altyapı sağlayıcı. Dijital verilerin saklanması, analiz edilmesi ve farklı tahminler üretilmesi alanında startup ve küçük ölçekli teknoloji şirketleri de yer alıyor.

-Çalışan Yetiştirme ve Uzaktan Bakım (AR)

İmalatta çalışacak yeni iş gücünün yetiştirilmesi aşamasında, karmaşık makinelerin montaj veya bakımında kullanılan talimatların kuruma ait bir dijital eğitim kütüphanesi haline getirilmesi, başlıca proje odak alanları. Geliştirilen dijital eğitim kütüphanesi sayesinde, yeni çalışanlarAR aracılığıyla eğitim alıyor ve ekipman bakımı sırasında uzaktan yönlendirmeler yapabiliyor. Özellikle yeni çalışan bulma ve yetiştirme konusunda zorluk yaşayan şirketlerin ve uzak coğrafyalarda bulunan müşterilerine, cihaz bakım ve hasar süreçlerinde uzaktan destek verme ihtiyacı olan şirketlerin tercih ettiği bir proje alanı.

Bu alanda büyük üreticiler kendi çözümlerini geliştiriyor. Kendi çözümünü geliştirmemiş imalat şirketleriyse, startup ve küçük ölçekli teknoloji şirketleriyle beraber kendi ihtiyaçlarına özgün çözümler geliştiriyor.

Artımlı Inovasyon ve Sonrası

Ana yetkinlikleri geliştirmek ve bu yetkinliklerle ilgili yenilikler üretmek ilk iki aşama. Sonrasında belki de çoğu şirketin girmediği alanda, yıkıcı ve büyük inovasyon fırsatları yatıyor.

Şirketin, bu üç aşamaya aynı anda odaklanması zor. Bunu deneyen şirketlerde kaynaklar önceliklendirilmeli. Ağırlıklı odak, ilk faz olan ana yetkinlikleri geliştirmekte. 

Diğer fazlara geçebilmek için bir yöntem de, inovatif paydaşlarla çalışabilmek.

Yenilik ve değişime uyumun, öncelikli olduğu startup ve teknoloji üreticileriyle çalışmak, zamanı geldiğinde değişen pazara uyum kabiliyeti de sağlayabilir.

En somut örnek, dijital pazarlerine entegre olup otonom satış yapabilen şirketler. Bu şirketler, makine parkurları ve tedarik zincirlerini dijitalleştirerek, yeni e-pazaryerlerine adapte olabildi. (B2B Sektörel Pazaryerleri - Yeni Ticaret Ağları)

Workinlot, PoC projeleriyle inovasyon ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesini destekliyor.

Kurum startup iş birliği çalışmalarında, süreç tasarımından uygulama yönetimine kadar farklı seviyelerde hizmetler sunarak, kuruma etkileşim metodoloji ve uzmanlığını aktarıyor.

Şirketinizle uyumlu yenilikleri tanımak, tanımlanan fırsatları değerlendirmek için tanışma toplantısına bekliyoruz.

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz