İmalat sanayinin en çok tercih ettiği yenilik geliştirme stratejisi, düşük maliyetli ve düşük riskli artımlı (incremental) inovasyon.
Artımlı inovasyon, mevcut ürün, hizmet veya süreçlerde iyileştirmeler yaparak verimlilik, müşteri memnuniyeti ve rekabet avantajı yaratmayı hedefliyor.
Müşteri taleplerine hızlı yanıt vermek, sektördeki daha büyük yenilikler için altyapı oluşturmak ve bunları yaparken çığır açan yeni ürünlerdense, var olanı daha düşük maliyetli yatırımlarla geliştirmeye odaklı bir strateji.
Artımlı inovasyon stratejisinin tabii ki riskli yönleri de var.
En riskli alan, var olanı geliştirmeye ve bugünkü müşteriye odaklanırken pazardaki büyük değişimleri kaçırmak ve yeni pazar / müşterileri keşfedememek.
Farklı sektörlerde müşteri taleplerindeki değişimin özetlerini paylaşmamızın bir nedeni var: Bugüne odaklı şirketlerin, değişen pazar ve müşteri davranışıyla uyumlu yeni ihtiyaçlarını sorgulamaları gerekiyor. (Workinlot Sektör Analizleri)
Riskler karşısında tavsiyemiz, kurum kültürüyle uyumlu bir orta yol geliştirmek.
Sanayi şirketlerinin bugünü iyileştirmeyi önceliklendirmesi ve yetkin olduğu alana odaklanması, mantıklı bir yaklaşım.
Eksik kalan yarını değerlendirme kısmı için, doğru iş birlikleri ve etkileşim süreçlerini öneriyoruz.
Tek işi yenilikleri takip ve test etmek olan startup, teknoloji Arge şirketleri ve büyük teknoloji üreticilerinin, bu eksiği tamamlayabildiğini gördük.
Değişimi düzenli takip eden teknoloji üreticisi paydaşlar, şirketin uzman olduğu ana değer önerisini geleceğe taşımak için en esnek çözüm olabilir.
Bahsettiğimiz iş birlikleri üzerine uzun zamandır çalışıyoruz. Bu yazıda, imalat sanayi şirketlerinden en sık talep aldığımız proje örneklerini listeledik.
Projelerin hiçbiri ilk defa duyulmuş veya pahalı riskli çığır açacak yeniklere odaklı değil. Hepsi, dijitalleşme ve verimlilik artışını hedefliyor. Aşağıda incelediğimiz, imalat sanayinde yapılan artımsal inovasyon projeleri şunlar:
Tanım: Üretim alanında farklı cihazların, IoT çözümleriyle gerçek zamanlı takibi; arıza sürelerini azaltmak ve üretkenliği artırmak için yazılımlarla entegrasyonu sağlayan projeler. Bu projelerde sıkça kullanınan IoT donanımları; ses, titreşim, infrared, ısı, yağ analizi veya ultrason sesnsörleri ile cihazlardan verilerini toplayarak, dijitalleştiriyor. Verileri almak için kullanılacak sensor veya hibrit sensorler, denetlenecek cihazın konum ve yapısıyla uyumlu seçiliyor. Dijital veri akışı, entegrasyonu yapılacak yazılıma aktarılıyor. Sonrasında, kurumun ihtiyacına göre değişkenlik gösterecek otonom karar destek çözümleri geliştirilebiliyor.
Kaynak: Projeler için, uluslarası ve yerel teknoloji üreticileri, teknoloji arge şirketleri ve startup'ların olduğu geniş bir çözüm üreticisi kümesi var. Çözüm üreticiyi seçerken, ihtiyaca uygun tak-çalıştır hazır ürünler için yerli ve yabancı teknoloji üreticisi firmalar, daha özgün çözüm geliştirme ihtiyacı olan projeler için startup'lar ve teknoloji ArGe şirketleri daha uygun bir eşleşme sunabilir.
Tanım: Üretim sırasında tüketilen enerji miktarını optimize etmek ve sürdürülebilir kaynaklardan enerji tedariği sağlamayı hedefleyen projeler. Fabrikaların enerji tasarruflu aydınlatma, HVAC sistemleri ve yenilenebilir enerji çözümleri (örn. güneş panelleri) ile güçlendirilmesi, yerleşik şebekede enerji depolama gibi donanımsal çözümler gibi, üretim süreçlerinde güç kullanımını otonom bir şekilde optimize eden enerji yönetim sistemleri (EMS) de geliştirilebiliyor.
Kaynak: Enerji verimliliği alanında ihtiyaca yönelik çeşitli donanımlar ve entegre yazılım hizmeti sunan farklı uluslarası ve yerli teknoloji şirketleri var. Teknoloji çözümlerinin yanı sıra, CAPEX harcamalarını azaltan performans bazlı servis olarak enerji (EaaS) iş modelleri de gelişiyor. (Performans Bazlı İş Tasarımları) Startup'lar ve teknoloji ArGe şirketleri, sürdürülebilirlik ve karbon salınımı hedefleri olan şirketlerle farklı projeler geliştirmeye odaklanıyor.
Tanım: İmalat süreçlerinde oluşan üretim kusurları veya sapmaları, anında belirleyen ve karar almayı destekleyen gerçek zamanlı otonom denetleme projeleri. Bu projelerde imalat alanının karakteristik özellikleri ile uyumlu, gerçek zamanlı üretim kontrolü yapan sistemler geliştiriliyor. Projelerde kullanılan çözümlerinden bazıları; görüntü işleme, titreşim ve ses analizi, ultrasonik/radyografik/manyetik testler, lazer ve kızılötesi tarama.
Kaynak: Proje alanı, oldukça geniş bir çözüm üreticisi havuzuna sahip. Startup'lar ve teknoloji ArGe şirketleri, büyük teknoloji üreticilerinin donanımlarını kendi yazılımlarıyla entegre ederek, üretim alanının özgün şartlarıyla uyumlu projeler geliştiriyor. Şirket kendine özgü karar destek yazılımları geliştirmek istiyorsa, donanım entegrasyonu sonrası şirket için özgün yazılım geliştirilebiliyor.
Tanım: Eski ekipmanların, dijital yetkinliklerle güçlendirilmesi ve cihazların birbiri ile veri akışını sağlayan bağlanabilirlik özelliğinin geliştirilldiği projeler. IoT çözümleri sayesinde, ekipmaların, kullanım geçmişleri, tamir geçmişleri ve gerçek zamanlı ürettikleri verileri temin edilip, bir veri tabanına aktarılıyor. Sağlanan veri akışı, akıllı forklift uygulamaları, üretim görüntü tespit ve süreç dijitalleştirme gibi farklı hedeflere yönelik retrofit projelerde kullanılıyor. Bu projeler sayesinde cihazların birbiriyle otonom iletişimi sağlanarak, imalatı daha iyi izleme ve simülasyon için dijital ikiz ve benzeri çözümler üretilebiliyor.
Kaynak: Yerli ve yabancı teknoloji üreticileri, farklı IoT donanımları ile projelere kaynak sunuyor. Başta dijital ikiz ve imalat süreçlerini takip etme konularında startuplar ve teknoloji ArGe şirketleri, şirketlere özel projeler üretebiliyor. Bazen de büyük teknoloji üreticilerinin entegratörü olarak, çözüm geliştirebiliyorlar.
Tanım: Dinamik fiyatlama aynı zamanda, talep fiyatlandırması, zamana dayalı fiyatlandırma, değişken fiyatlandırma projeleri. Şirketlerin mevcut pazar talep seviyesine göre, ürün veya hizmetleri esnek fiyatlamasını sağlayan, şirkete özel karar destek algoritmaları geliştirmesine odaklanılıyor. Bir yöntem, açık kaynakların taranmasını sağlayan yapay zeka çözümlerini kullanarak, fiyat bilgilerinin anlık kazınması (scraping) ve anlık satış tahmin / fiyatlamasının yapılması. Eğer fiyat bilgileri açık kaynaklarda erişilemiyorsa, farklı hizmet sağlayıcılardan bu bilgiler temin edilebilir ve yapay zeka yorumlama çözümüne aktarılabilir. Rekabet bilgisinin hiçbir yöntemle sağlıklı alınmadığı durumlarda, şirketin geriye dönük satış-fiyat-müşteri bilgileri kullanılarak, dinamik fiyatlama çözümü geliştirilebilir.
Kaynak: Bu proje odak alanında, şirkete özel danışmanlık ve çözüm geliştirme daha yoğun olduğu için, teknoloji ArGe şirketleri ve startup'ları tercih etmek daha hızlı sonuçlar elde etmeyi sağlıyor.
Tanım: Hammade tedarikten, müşteriye ürün teslimatına kadar tüm süreçlerde gerçek zamanlı envanter takibi ve talep tahmini projeleri. Dijital akış sayesinde, hammadde ve lojistik tedariğinde teslim süreleri, envanter seviyeleri ve tedarikçi iş birliğini geliştirmeyi hedefliyor. Tedarik zincirinde üretilen verilerin dijital kayıtlara aktarılması, yapay zeka çözümleri ile farklı analiz ve tahminlemelerin yapılmasını sağlıyor. Aynı zamanda üretim geçmişinin denetlenebilmesi için karbon emisyon regülasyonları veya ülke bazlı denetleme taleplerine de cevap verilebiliyor. (Tedarik zincirinde inovasyon: Blockchain ve Karbon Nötr Stratejisi)
Kaynak: Bu tarz projelerde, dijital dönüşüm alanlarında büyük teknoloji üreticiler yazılım ve donanımsal altyapı sağlayıcı olara görev alıyor. Dijital verilerin saklandığı altyapılar oluştuktan sonra, analiz edilmesi ve farklı tahminler üretilmesi alanında startup ve teknoloji ArGe şirketleri hizmet veriyor.
Tanım: Kalifiye iş gücü geliştirme ve makine montaj, bakım, kullanım süreçlerinin uzaktan yapılabilmesini destekleyen projeler.
Şirkete özgü geliştirilen ürün ve süreçleri kapsayan dijital kütüphane, çalışan eğitimi ve bakım süreçlerindeki çalışmaları uzaktan desteklenmesini sağlıyor.
Kaynak: Uzaktan destek vermeyi sağlayan farklı teknoloji çözümleri bulunuyor. Projenin büyüklüğü ve kapsamına göre, çözüm için büyük teknoloji üreticileri veya teknoloji ArGe şirketleri tercih edilebilir. Startup ve teknoloji ArGe şirketleri, hizmet verdikleri şirketlere proje danışmanlığı, içerik dijitalleştirme ve dijital içerikle karar destek mekanizmaları geliştirme konusunda, ihtiyaca özgün çözümler sunuyor.
Gelecekteki değişimi kaçırmamak için ilk adım bugünü verimli hale getirmek.
Hem geleceğe hem de bugüne odaklanmak imkansız. Bunun için de doğru iş birliklerini geliştirmesi gerekiyor.
Yenilik ve değişime odaklı startup ve teknoloji üreticileriyle düzenli etkileşim, ihtiyaç belirdiğinde ortak çalışabilmek, geleceğe uyum için esneklik sağlıyor.
Sanayi şirketleri sihirli bir değnekle, katma değer sağlayan teknoloji üretimine geçmeyecek.
Kültür değişimini beklemektense, yeni kültürle beraber çalışmak değişimi kolaylaştırabilir.
Somut bir örneklerden gidelim. Makine parkurları ve tedarik zincirlerini dijitalleştirerebilen şirketler, hızla e-pazaryerlerine adapte olabildi. (B2B Sektörel Pazaryerleri - Yeni Ticaret Ağları)
Üretimi hammadeden itibaren dijital takip edebilen şirketler, ihracat yaptıkları pazarlara ürünlerini dijital pasaportlarla satışa bugünden hazır hale geldi. (Dijital ürün pasaportları - Startup'lar ve Sanayide Sürdürebilirlik)
Dijitalleşmenin mihenk taşı verinin güvenliği için beraber çözüm geliştiren şirketler, dijital saldırı ve risklere karşı dinamik bir koruma altına girebildi. (Şirketler ve Startup'lar: Kurumsal Veri Güvenliği)
Workinlot'da geliştirdiğimiz deneyimle, şirketlerin benzer yenilikler üretmesine ve teknoloji iş birliği fırsatlarını yönetebilmesine yardımcı oluyoruz.
Tanışmak ve bağlantı kurmak için bize ulaşabilirsiniz.