Workinlot

Sosyal, ekonomik ve çevresel krizler nedeniyle küresel bir insan göçünün ortasındayız. Göç edenler arasında beklenmedik ve büyüyen bir grup var.

21. yüzyılın dijital göçebeleri, yenilik ve inovasyon kültürünü barındıran yeni pazarlar arıyor.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki teknik startup kurucularından bahsediyoruz.

Türk B2B startup'larının, başta AB ülkeleri olmak üzere yeni pazarlara açılması, büyüyen bir trend. Bunu teşvik eden çeşitli faktörler var,

Daha büyük bir pazar ve yetenek havuzuna erişim

AB, büyük bir nüfusa ve yüksek frekanslı ekonomik faaliyete sahip geniş ve çeşitli bir pazar. Bu, Türk B2B girişimlerine daha geniş bir potansiyel müşteri ve iş ortağı ağı yanı sıra daha geniş bir vasıflı yetenek havuzuna erişim olanağı sağlıyor.

Finansman fırsatları

AB, risk sermayesi finansmanı için küresel bir merkez ve yerli B2B startup kurucuları, AB merkezli yatırımcılardan giderek daha kolay sermaye buluyor.

Bunun nedeni, Türkiye'nin bir inovasyon kaynağı olarak giderek daha fazla tanınması ve AB'nin startup'ların büyümesini desteklemeye yönelik destek inisiyatiflerindeki artış.

Destekleyici ve düzenleyici ortam

AB ülkeleri, vergi indirimleri, finansman programları ve mentorluk fırsatları da dahil olmak üzere, startup'ların büyümesini desteklemek için farklı programlar sunuyor. Bu destekleyici düzenleyici ortam, AB'yi Türk B2B girişimciler için cazip bir adres haline getiriyor.

Bu faktörlerin bir sonucu olarak, giderek artan sayıda yerli B2B girişimci, Almanya, Hollanda ve Birleşik Krallık başta olmak üzere AB ülkelerine taşınıyor.

Kurdukları girişimler mobilite, sağlık ve lojistik dahil olmak üzere çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor.

Aşağıda AB ülkelerine taşınan yerli B2B girişimciler ve startupları hakkında bazı örnekler derledik.

Birçoğu kendi pazarlarında büyümeye ve gelişmeye devam ediyor ve operasyonlarını AB'nin ötesine genişletmeye başlıyor.

Avrupa'da başarılı arkadaşlarımız ve startupları

Alon Health

Alon Health, sağlık sigortası şirketlerinin gelişmiş analitik ve makine öğreniminden yararlanarak potansiyel riskleri değerlendirmesine ve öngörmesine olanak tanıyan Berlin merkezli bir startup. Sigortacılara, giyilebilir verileri kullanarak daha iyi müşteri sonuçları elde ederek, fiyatlandırma ve önleyici tedbirleri optimize edebilmelerini sağlıyor. Kurucusu Kemal Apaydın, aynı zamanda TUSIAD'da girişimcilik masasına beraber destek verdiğimiz bir arkadaşımız.

Deep Zen

DeepZen, yapay zekayı kullanarak metinleri, duygu, tonlama ve ritmi açısından zengin doğala yakın ses içeriğine dönüştürüyor. Londra merkezli startup, sesli kitaplar, reklam, pazarlama, marka sesleri ve podcasting, oyun ve sanal asistanlar dahil olmak üzere diğer sesli içerik türleri için dijital ses çözümleri üretiyor. Kurucularından lise ve üniversite arkadaşımız Kerem Sözügeçer, DeepOpinion startup'ında VP rolünü üstleniyor.

Bruin

Bruin, veri dönüşümünü, veri kalitesini, gözlemlenebilirliği ve yönetişimi bir araya getiren birleşik bir analiz platformu. Veri mühendislerine güç ve daha verimli çalışma imkanı sağlayan Berlin merkezli startup'ın kurucuları, Sabri Karagönen ve Burak Karakan.

Türk B2B startup'larının AB ülkelerine taşınması hem Türkiye ekonomisi hem de AB ekonomisi açısından olumlu bir gelişme. İki bölge arasında istihdam yaratmaya, inovasyonu artırmaya ve ekonomik bağları güçlendirmeye yardımcı oluyor.

Küresel VC'ler, uluslararası yetenek avcıları ve ülke girişim landingpad'leri, gelişmekte olan ülkelerden daha fazla teknik kurucuyu belirlemenin ve yönlendirmenin yollarını aktif olarak arıyor. (Neden "büyük yenilikler" gelişmekte ülkelerden çıkacak?)

Türk teknik kurucular sahip oldukları potansiyeli yabancı yatırımcı ve şirketlere kanıtladı. Bu gerçeğin ışığında, şu an B2B startup'ı üzerine çalışan Türk girişimciler için yol daha da net.

Workinlot PoC labs ile B2B startup'ların, ticarileşmesi ve yatırım almasını destekliyoruz ve başarı için yol yurtdışı iş birliklerinden geçiyor.

Pazar uyumu arayan startup'ınıza uygun destek verebileceğimiz alanları beraber keşfetmek ve sizi tanımak için bu formu hazırladık.

 

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz