Startup'lar ve kurumlar için farklı fırsatlar sunan performans bazlı iş modelleri, müşteri ilişkisini ürün satmaktan sonuç üretmeye dönüştürüyor.
Bu sayede, müşteriler artık satın aldıkları ürün için değil, elde ettikleri sonuç için ödeme yapıyor.
Kazanımlar sadece müşteri memnuniyetindeki artışla sınırlı değil. Performans bazlı iş modelleri iş birliklerini tetiklediği için yeni ürün veya servislerin geliştirilmesini ve ölçülebilir sürdürülebilirlik kazanımları sağlıyor. Rekabetin yoğunlaştığı pazarlarda, müşteri odaklı inovasyonu tetikleyen bu tarz iş modellerine daha sık rastlayacağız.
Performans bazlı çalışmalarda iş birliğinin başarısı için, proje yönetiminde ölçülebilir metrikler tavsiye ediyoruz. Örnek olarak, kurumla, startup veya teknoloji şirketi arasında iş birliği projelerinde, PoC metodolojisini kullanıyoruz. (Şirketler, Startupları Nasıl Değerlendirir ? PoC - Kavramsal Doğrulama Metodolojisi)
Performans bazlı iş modelleri için sektörel örnekler verelim:
Signify'nin Hizmet Olarak Aydınlatma (LaaS) modeli, Nexans'ın İsviçre'deki Cortaillod tesisinde uygulanarak enerji verimliliği ve maliyet düşürmede önemli faydalar sağladı. Geleneksel sahiplik modeline kıyasla hizmet temelli bir yaklaşım benimseyen Nexans, ana faaliyetlerine odaklanırken aydınlatma çözümlerini Signify'ye devretti. Bu sayede Nexans aydınlatma harcamalarında tasarruf elde ederken, senelik 300 ton CO2 emisyonuna engel olabildi. (Nexans partners with Signify to foster our decarbonation journey in Europe)
Coop Innlandet Norveç'in en büyük gıda perakende markalarından. Şirket soğutma sistemleri için Enerjiye Erişim Hizmeti (EaaS) modeli uygulamak üzere Aneo Retail ve Danfoss ile ortaklık kurdu. F-gazlı soğutucu akışkanlardan transkritik CO2 teknolojisine geçiş yaparak enerji tüketimini %50 azalttı, yılda 3 milyon kWh'den fazla enerji tasarrufu sağladı ve 1650 ton CO2 emisyonunu önledi. Aneo, projeyi finanse edip yönetti, Coop ise kullanımına göre aylık ücret ödedi. EaaS modeli başarılı olduğu için diğer mağazalara da genişletildi. (Driving Efficiency in Retail with Refrigeration-as-a-Service in Norway)
Delta (DEA), Mısır’da ürettiği çamaşır makinelerinin boyama işleminde kimyasal kiralama modelini kullanıyor. Normalde DEA için sadece boya tedarikçisi olan Akzo Nobel ve Chemtall, kimyasal madde satışı yapmaktansa ortak bir inovasyon süreci yürüterek, yüzey işleme, elektro kaplama ve elektrostatik toz boya kaplama işlerini, DEA için anahtar teslim sunar. Bu sayede, kimyasal tüketimi %15–20 ve toz boya için %50 azaltır, çamaşır makinesi başına toplam maliyetin %15 oranında azalır, yeniden işleme ve ıskarta yüzdesi %1,5'e düşür. Çamur atıklarını %10 azaltarak atık su kullanımı ve geri dönüşümde REACH’e uygunluk (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) sağlar. (Chemical leasing: A global success story)
Hizmet olarak Altyapı (IaaS)
Pandemi sürecinde pazar erişiminde zorluklar yaşayan Menarini Türkiye, dijital çözüm ve altyapı ihtiyaçlarında hızlı bir artışla karşılaştı. Bu sorunları çözmek için altyapı ve ağ hizmetlerini konsolide eden bir IaaS bulut modeli benimsedi. Bu yaklaşım, yüzde 40'lık maliyet düşüşü, artan verimlilik ve güçlendirilmiş güvenlik sağladı. Projelerin daha hızlı hayata geçirilmesi, kaynakların optimize edilmesi ve operasyonel risklerin azaltılması başlıca kazanımlar. (Infrastructure as a Service (IaaS) Hizmet Olarak Altyapı)
Bu tarz stratejik ve müşteri odaklı yenilikler, kurumun iç ve dış paydaşlarının doğru koordine edebilmesiyle mümkün olabilir.
Workinlot, kurumsal inovasyon projelerini destekleyen hizmetlerle, teknoloji odaklı iş birliği fırsatlarını geliştirmeye yardımcı oluyor.
Tanışma toplantısı için bekliyoruz.