PoC yani kavramsal doğrulama, girişimlerin şirketlerle iş birliği yapabilmesi için geliştirilen bir metodoloji.
Kökeni yazılım sektöründe yeni yazılımların teknik fizibilite ve işlevselliğinin test edilmesinden geliyor.
German Economic Institute araştırmasına göre, şirketlerin PoC projeleriyle prototip seviyesinde girişim iş birliği oranı 2024'de %76'ya çıkarak en yaygın iş birliği formu oldu. (Innovation Through Cooperation)
Şirketler ölçülebilir riskler alarak yenilikler geliştirebilir. Geliştirilecek her yeni iş modeli ve teknoloji çözümü kullanıma geçmeden teknik ve işlevsellik testlerinden geçer.
Yenilik geliştirme frekansının hızla arttığı bir dönemde, bazı çözümleri geliştirmek için girişimlerle beraber çalışmak şirkete hız, maliyet avantajı ve yeni uzmanlıklar kazandırabilir.
Ortak çalışmanın verimli olabilmesi için ilk gereksinim, karşılıklı güven ortamının yaratılması ve proje boyunca korunması olduğunu düşünüyoruz.
PoC'lerden verim alabilmek için süreçlerinin her iki taraf için de ölçülebilir, takip edilebilir ve raporlanabilir olması gerektiğini gördük. PoC sayısı arttıkça projeleri takip edebilmek ve yönetebilmek için bir araç ve metodoloji geliştirmemiz gerekti. (PoC Verileri ve İş Zekası)
Bu yazıda, PoC projelerine nasıl hazırlanılabileceği, tasarım, proje yönetimi ve değerlendirme aşamalarını özetleyeceğiz.
Eğer teknoloji üreticilerinin geliştirdiği çözümler, şirketin ihtiyaçlarını çözüyorsa demo yapılarak çözümler incelenebilir.
Yeni çözümlere ihtiyaç varsa, ozaman PoC tercih edilebilir. Yenilik frekansının artmasıyla, siz de PoC projelerini daha da sık duymaya başlamış olabilirsiniz.
PoC, genellikle mevcut müşteriler için yeni ürünler geliştirmek, yeni müşteriler ve yeni pazarlara erişmek için kullanılıyor.
Riskin arttığı bu alanda şirketler, pahalı öz kaynaklardansa iş birliklerine yönelmeyi tercih edebiliyor.
Geliştirilen ürün sektörde diğer şirketler için değer yaratıyorsa, iki ortak da yeni gelir kaynakları; yatırım fırsatları ve pazarda stratejik bir konum edinebiliyor.
Bu hedefe ulaşabilmek için, hazırlık aşamasından başlayalım.
(Demo ve PoC Karşılaştırması)
PoC projesinin gereksinimlerini anlamak için hazırlık ve kurulum aşamasıyla başlanabilir.
Bu aşamada cevaplar konusunda net olmanızı önerdiğimiz birkaç soru var :
• Hangi yeni çözümler, şirketin hedefleri ile uyumlu ? PoC odak alanlarını belirleme
• PoC projelerinde destek alacağımız iç ve dış paydaşlar kimler? PoC kaynak havuzu: şirket içi iş birimleri, girişimler, akademisyenler, teknoloji arge şirketleri
• PoC görüşmelerini hangi süreçler ve uzmanlarla yöneteceksiniz? Süreç tasarımı ve yönetimi
• PoC için kaynak ve test ortamı yaratabiliyor musunuz? Teknik hazırlık
Bu soruların cevaplarına göre girişim taramasına geçilebilir. Biz bu aşamada genelde 2 ila 5 girişim belirleyerek başlamışız. Bu rakam, odak alanı ve şirkete göre değişkenlik gösteriyor.
İlk değerlendirme sonrası, şirket test etmek istediği çözümleri tespit ederse PoC tasarım sürecine geçilir.
Seçilen girişimlere çözmeleri gereken ihtiyaç verildiğinde, çözüm için uygun PoC senaryosu geliştirme aşamasına gelinir.
Bizce, teknoloji ve prototipi geliştiren taraf olan girişimlerin senaryo geliştirmeyi başlatmasının daha sağlıklı olacakatır.
Başlangıçta sunulan senaryo, şirketle görüşmeler yaparak netleşir. Ortak tasarım süreci ve görüşmeler her zaman hızlı ilerlemeyebilir.
İletişim için arada tarafsız bir yönetici gibi konumlanmak, yönettiğimiz projelerde darboğazları tespit etmeyi ve mümkün olduğu şartlarda geçebilmemizi sağladı.
Tasarım aşaması, PoC senaryosunda ölçeceğimiz başarı kriterlerinin iki tarafca da kabul edilmesi ile sonlanır.
(PoC Tasarım Aktivite ve Sorumlulukları)
Proje senaryosu, hangi kısıtlarla geliştirileceği ve ortak başarı metrikleri belirlendikten sonra proje uygulama aşamasına geçilir.
PoC projesi beklenen çıktıları üretmese dahi şirket, pazar ve teknoloji ile ilgili öğrenimler yaratabilir. Bazen ihtiyacın doğru tanımlanmadığı bazen de çözümün yaratacağı değerin tatmin edici olmayacağı fark edilir.
Proje kısa sürede ve düşük bütçeyle tasarlandığı için, yeni denemeler için olanak yaratır.
Girşim ve şirket, PoC sürecinde değişen şartlar veya bulgulara göre düzenlemelere gidebilir. Yeni bulguları yönetebilmek için, düzenli ve ortak takip yapabilecek süreçler öneriyoruz.
(Örnek Proje Takip Takvimi)
Proje yönetimi sırasında,farklı noktalarda uzman görüşü almak gerekebilir.
Uzmanları çoğu zaman kurum içerisinden, bazen de ekosistem girişimci veya akademisyenleri arasından bulabilirsiniz. Bazı projelerde, farklı sektör şirketi çalışanlarından da destek aldığımız oldu.
PoC tamamlandığında ilk değerlendirme, tasarım aşamasında hedeflenen PoC başarı metrikleri ile proje sonunda elde edilen metriklerin uyumluluğu.
(Proje Değerlendirme Aktivite ve Sorumlulukları)
Değerlendirme sürecinde amaç, başarılı bir PoC süreci sonrası girişim ile "nasıl bir iş birliği yapılmalı" bunu tespit edebilmek.
• Çözüm şirket için değerli mi? ortak ürün-servisler geliştirilmeli mi?
• Geliştirilen çözüm sektörde stratejik bir değer yaratabilir mi?
• Yatırım yaparak girişimin ortağı ve ölçeklenmesinde paydaş olmak anlamlı mı?
Karar elbette şirketin strateji ve hedefleri ile uyumlu olacaktır. Değerlendirmenin verilerle desteklenmesi, sağlıklı karar almayı destekler.
Projeler başarılı veya başarısız olması halinde, farklı şekilde yönetilebilir.
• PoC başarısız geçtiyse neden başarısız olduğunu tarafsız bir gözle yorumlamak, ileride aynı hataları yapmamak ve yeni yöntemler keşfetmeyi destekler.
• PoC başarılı geçtiyse, yeni geliştirilen çözüm çoğu zaman şirket için stratejik değere sahip olacaktır. Verilerle doğrulanan iş birliği, şirketin yatırım riskini düşürür.
Teknoloji ile yenilik geliştirmek isteyen şirket ve girişimler için farklı destekler var. Desteklerin içerisinde bizim odaklandığımız alan, girişimin şirketle beraber çalıştığında yaratacağı değeri doğrulaması.
PoC yönetimi, şirketler için, girişimlerle çalışma riskini azaltırken, girişimciler için de doğru çözümden pazar başarısına geçiş fırsatı sunuyor.
Workinlot, şirketlerin yenilik fırsatlarını tespit etmesine ve teknoloji girişimleriyle iş birliklerini yönetebilmesine yardımcı oluyor.
🤝 Tanışma toplantısı için bekliyoruz.