Workinlot

Dijital ürün pasaportları, bir ürünün yaşam döngüsü boyunca bilgi ve verileri saklayan elektronik bir belgeye verilen ad.

Ana hedefi, ürünlerin daha sürdürülebilir olması ve daha fazla geri dönüştürülmesi sağlayarak çevresel etkilerini azaltmak.

Bu hedefe yönelik dijital ürün pasaportları, şu bilgileri içerebilir:

  • Ürünün kimliği (marka, model, seri numarası)
  • Ürünün malzemeleri
  • Ürünün üretiminde kullanılan enerji ve kaynaklar
  • Ürünün kullanımı sırasında emisyonları ve atıkları
  • Ürünün onarımı için gerekli bilgiler
  • Ürünün geri dönüştürülmesi için gerekli bilgiler

 

 

Dijital ürün pasaportları, üreticiler, tüketiciler, geri dönüşüm şirketleri ve düzenleyiciler için faydalı olmayı vadediyor.

Üreticiler ürünlerinin çevresel etkilerini azaltmak için, tüketiciler ürünleri satın almadan önce çevresel etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için, geri dönüşüm şirketleri ürünleri daha verimli bir şekilde geri dönüştürmek için dijital ürün pasaportlarını kullanabilir.

Dijital ürün pasaportları, Avrupa Birliği'nde (AB) Sürdürülebilir Ürünler Girişimi (SPG) kapsamında zorunlu hale geliyor. SPG, 2025 yılına kadar tüm yeni ürünlerin dijital ürün pasaportu içermesini öngörmekte.

AB ile tam üyelik müzakereleri yürüten Türkiye'de de dijital ürün pasaportlarının zorunlu hale getirilmesi bu sebeplerden dolayı hayli muhtemel.

Dijital ürün pasaportları zorunlu hale gelmesi için oldukça az bir zamanımız kaldı.

Doğası gereği hızlı değişen regülasyonlar ve tüketici ihtiyaçlarını ilk adresleyenlerin başında teknogirişimler geliyor.

Ecycler: Ürünlerin verilerini toplayarak, bu ürünlerin geri dönüştürülmesi için gerekli bilgilerin tüketiciler ile paylaşılmasını sağlıyor.

Greenly: Tüketicilerin sürdürülebilir bir yaşam tarzı sürmeleri için yardımcı olacak bir uygulama sunuyor. Greenly, tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin çevresel etkilerini takip etmelerini ve daha sürdürülebilir seçimler yapmalarına yardımcı oluyor.

Greenmatch: Şirketlerin sürdürülebilir tedarik zincirleri oluşturmalarına yardımcı olacak bir platform sunuyor. Greenmatch, işletmelerin tedarik zincirlerindeki çevresel etkilerini izlemelerine ve azaltmalarına yardımcı oluyor.

Loop: Ürünlerin tekrar kullanılabilir kaplarda satılmasını sağlayarak, ürünlerin geri dönüştürülmesini kolaylaştırıyor.

 

Daha önceki yazılarımızda,  İnşaat & Moda ve Otomotiv sektörlerinde şirketlerin girişimlerle nasıl geri dönüşüm odaklı inovasyon projeleri yaptığını örneklendirmiştik.

Workinlot olarak, sürdürülebilirlik gibi anlamlı odak alanlarını ele almak için şirket-girişim iş birliğini kolaylaştırıyoruz. 

Bu tür projelerde kurumsal inovasyon yöneticilerine yardımcı olacak venture building metodolojisi ve yerleşik girişimci iş gücünü sunuyoruz. 

Workinlot, kurumsal inovasyon projelerini destekleyen hizmetlerle, teknoloji odaklı iş birliği fırsatlarını geliştirmeye yardımcı oluyor.

Tanışma toplantısı için bekliyoruz.

 

 

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz