PoC, B2B startup’ın çözüm geliştirmesi için bir öğrenim süreci.
PoC sürecindeki öğrenimler, startup’ın doğru müşteriyi, sorun-çözüm ilişkisini kurabilmesini ve pazar uyumunu yakalamasını sağlar.
Tekrar etmeyecek satışları yapmak, müşteri problemini tanımadan çözüm geliştirmek, pazarda büyüme potansiyelini anlamadan spesifik pazara uygun ürün geliştirmek, startup öldürücü zaman kayıpları.
Bundan dolayı doğru PoC öğrenimleri, B2B startup'ın gelişimini hızlandırıyor.
Startup daha cılız bir filizken gelişebilmesi için doğru iş birlikleri, destekler ve gelişimi destekleyici ortam çok kritik. B2B startup'ın da öğrenim ve ortak gelişim içini uyumlu bir kurum seçmesi gerekir.
Her büyük şirket startup'ın gelişim ihtiyaçları ile uyumlu olmayabiliyor. Tatlı ve acı deneyimlerle öğrendiklerimizi, B2B startup’ların uyumlu bir kurumsal PoC partneri seçebilmesi için özetleyeceğiz.
Startup-Kurum arasındaki PoC yolculuğunda ilk kilometre taşları; kurumları araştırma, email ile etkileşim başlatma, ön hazırlık ve tanışma toplantısı.
Bu adımlarla uyumlu giderek, startup'a uygun PoC ortağı kurumu tanımlamaya çalışalım.
B2B startup, olası kurumsal PoC ortaklarını araştırırken, kurumların büyüklüklerindense, startup iş birliktelikleri ile bıraktığı ize odaklanmalı.
Kurum-startup iş birliklerini yorumlarken, iki gösterge yardımcı olabilir.
Sırada listelenen olası PoC ortağı şirketlerle ilk temasa geçmekte, yani email. Startup’ın emailde doğrulayabileceği 3 varsayım var.
PoC partneriyle tanışma toplantısı, bir yatırım görüşmesidir. PoC ortağınız olacak şirket, ürününüzü çıkarmanız için gerekli öğrenim ve yeterli sermayeyi sunan ilk yatırımcınızdır.
Yatırım toplantısına hazırlanmak için, şirket özelinde araştımalar yapabilirsiniz, ancak tecrübemize güvenin, onlar hakkında her şeyi bilemezsiniz. Bundan dolayı siz kendi alanınıza hakim olun. Bu aşamada çözüm ürünleri ve iş modelleri değil, problem sizin uzmanlık alanınız olmalı. Problem hakkında araştırma yaparken, farklı pazarlarda probleme kurumlar nasıl yaklaşmış incelemelisiniz. Her çözüm birebir kopyalanamaz ama ilham verebilir. Örnek startup-kurum iş birlikleri varsa, detayları her iki taraf için de tanışma toplantısını daha verimli kılacaktır.
Tanışma toplantısı sırasında amaç, şirketle uyumlu ve kaynakların karşılıklı değerlendirebildiği bir ortaklık olasılıklarını doğru değerlendirebilmek,
Yatırımcıdan beklentileriniz olduğu gibi şirketten de bazı kaynak beklentileriniz var. Bu beklentilerin en başında şirketle beraber PoC projesi yapabilmek var. Tanışma toplantısının en belirgin başarı göstergesi, bir sonraki görüşmenin PoC projesi tasarımına yönelik olması.
Tanışma toplantısını sağlıklı değerlendirebilmeniz için bir kontrol listesi düşünelim:
☑ Çözmek istediğiniz problem hakkında şirketten ne kadar bilgi/veri almanız gerektiğine odaklanın, ticari gizlilik gerektiren ek bilgileri alabilmek için uygun bir gizlilik sözleşmesi herkesi daha paylaşımcı kılabilir.
☑ Şirketle yaratılacak değerin oluşmasında, teknoloji ve iş modeli kadar, insanlar da belirleyici olacak. Karşınızda çalışmak istediğiniz ve çalışmanıza sonraki dönemde de değer katacak bir ekip var mı sorgulayın.
☑ Tanışma toplantısında amaç, şirketle nasıl bir PoC projesi yapabileceğinizi tasarlamak için somut adımlar atmak. Teklif geçmekten bahsetmiyoruz. PoC projesi yapmak istemeyen şirket değeri anlamadan teklif isteyebilir. Değeri kanıtlamadan satmaya gitmeyin.
☑ PoC projeleri startup’ın kaynaklarını kullanmasını gerektirebilir. Startup, PoC projesi için öngördüğü masrafları şirketten talep edebilmeli. Bir ticari kazanç amacından bahsetmiyoruz ama bedava PoC hem projeyi tamamlamanızı hem de startup’ın finansal geleceğini yönetemeyeceği bir riske atacaktır.
☑ Balinalara dikkat edin. Startup hızına uyum sağlayamayan, teminat mektubu veya ücretsiz PoC gibi beklentileri olan şirketler, her ne kadar cazibeli gözükseler de, startup için yönetilemez bir risk faktörü olabilirler.
B2B startup’ın hedefi şirketlerle iş birliği yapıp, yeni iş modelleri ve teknolojiyi beraber test edebilmek. PoC, bu iş birliğinin sağlanabilmesine yönelik, iki taraf içinde objektif bir imkan olmalı.
PoC yapacak şirketi seçerken yukarıdaki önerileri uygulayan her startup başarılı PoC’ler yapar demek istemiyoruz. Amacımız, PoC’de teknoloji ve iş modeli geliştirme riskini yönetme sorumlululuğun startup’da olduğunu hatırlatmak. PoC yapacağınız şirketi seçerken de bu geçerli.
Prototip geliştirmiş, kurumsal PoC süreçleriyle ürünleşme, pazar uyumu ve yatırım arayan B2B startup'lar, sizi tanımak istiyoruz. Workinlot PoC Labs