Startup'ların gelişim sürecini, farklı aşamalara ayırıyoruz. ihtiyaçla uyumlu fikir prototip geliştirme aşaması, problem çözüm uyumunu odaklanılan erken aşama, büyüme, ölçeklenme ve pazar - uyumu gibi iki farklı süreci barındıran ileri aşama startup'lar. Farklı aşamalar startup'ı kategorize etmemizi kolaylaştırıyor. Girişimci içinse her aşamada ortaklaşan bir görev var, o da öğrenme ve uygulama.
Öğrenilen ve uygulamaya geçirilenler, her aşamada farklılaşır. İlk başta startup ele aldığı sorun veya fırsatla ilgili bir çözüm geliştirip geliştiremeyeceğini anlamaya çalışır. Genelde bu seviyede girişimlere, fikir geliştirme aşaması diyebiliriz.(B2B Startup'ların Farklı Aşamalarda Değer Ölçüm Yöntemleri)
Sonra girişim doğruladığı çözümü bir ürün veya hizmete dönüştürmeye çalışır. Prototip geliştirilir ve prototip kullanıcılar / müşterilerle test edilir, ilk satışlar yapılır. Bu aşamada girişimlere prototip aşamasında veya erken aşama diyebiliriz. (Verimli PoC projeleri ile ürün 1.0 ve ürün pazar uyumuna hızlı geçiş)
Satışlar başladıktan sonra startup sürekli ve büyüyen ciroyu yaratmanın yollarını arar. Kanallar, pazarlama yöntemleri, müşteri kaybını engelleme yöntemleri test edilir. Startup'ın pazarda hızla ölçeklendiği bu seviyeye, ileri aşama denebilir.
Startup geliştikçe, öğrendikleri ve doğruladıkları artar, uygulama kabiliyetleri gelişir, belirsizlikler azalır ve risk giderek düşmeye başlar.
Yeniliğin öngörülemez, belirsiz ve riskli doğasından dolayı kurumlar genelde mümkün olduğu kadar ileri aşama startup'larla ilgilenir.
Deneyimimiz, erken aşama startup'ların da kurumlar için yatırım ve iş birliği fırsatları sunduğunu gösteriyor.
Değer yaratma öğrenimlerini incelersek, her seviye için yatırım geri dönüşünün farklılaştığını görüyoruz. Bu gerçeğin ışığında, en doğru stratejinin dengeli bir portfolyo yönetmek olduğu düşünüyoruz. Başlangıç noktası, kurumun acil ihtiyaçları göz önüne alınarak dar bir odakta olabilir. Önerimiz, en kısa zamanda daha geniş bir bakış açısıyla uyumlu portfolyo geliştirilmesi.
Bu aşamadaki starup'ların amacı, çalışan, yeni değerler yaratan bir çözüm bulmak. Bu seviyede startup ile etkileşim, genelde problem ve çözüm konusunda mentörlük, araştırma ve çözüm geliştirmeyi destekleyecek diğer kurumsal kaynakları sunmak olabilir. Startup'ın araştırma çevikliği ve düşük maliyetli operasyon yapısı, kurum için geliştirme zaman, maliyet ve eforlarını önemli ölçüde azaltabilir. (Gizli Cevher: AR-GE Startup'ları) Araştırma sonucu geliştirilen çözüm, kurumun ihtiyaçlarını daha sağlıklı karşılama potansiyeline sahiptir. Ayrıca çözüm geliştirme süreci, kurum için uygulamalı bir girişim kurma deneyimi niteliğindedir. Bu aşamada startup'a yatırım genelde tavsite etmiyoruz. Bu aşamadaki startup ile kurum için en uygun etkileşim süreci, kuluçka programı olabilir.
Erken aşama startup'ın amacı, satış yapmak ve müşteri içgörüsü toplamaktır. Bu sebeple, kurumun öncelikli ihtiyaçlarına göre erken aşama startup belirlenmesi, başarılı iş birliği şansını yükseltir. Kurumun erken aşama startup ile etkileşim amacı, potansiyel iş birliği, ortak üretim veya hizmet/ürün satın almayı mümkün olan en hızlı şekilde değerlendirip gerçekleştirme olmalı. Kurum, bu etkileşim boyunca mentörlük rolünden ziyade paydaş rolünü üstlenir. Tavsiye edilen etkileşim modeli bir hızlandırma programı tarzındadır. Kurum başarılı etkileşimleri stratejik yatırımlar ile destekleyebilir. Genelde bu stratejinin çıktısı olan yatırımların, uzun vadede en iyi geri dönüşü sağladığını gördük. (Kurumsal Hızlandırma Programları - Gerçekler ve Verimsizlikler)
İleri aşama startup'ları, kurum iki şekilde değerlendirebilir. Startup'ın geliştirdiği yenilikçi çözümlerinin müşterisi veya yatırımcısı olabilir. Yatırım genelde düşük riskli olur, çünkü zaten bu seviyedeki startup daha önce birkaç yatırım turu tamamlamış ve hissedar olan risk sermayesi firmaları ile risk paylaştırmıştır. Bu aşamada startup yatırımlarında, çoğu zaman diğer yatırımcılar ile birlikte yatırım turuna katılım sağlanır. Tavsiye edilen etkileşim modeli kurumsal risk sermayesi modelidir. (Doğru Yatırımcıyı Seçebilmek - Kurumsal Risk Sermayeleri)
Tüm aşamaları düşündüğümüzde, genelde kurumlar için en büyük değer, erken aşama startup iş birliği ve yatırımlarından gelir. Bizim tavsiyemiz gene de farklı seviyeleri ve ihtiyaçları kapsayabilecek bir yapı oluşturulması.
Workinlot, kurumsal inovasyon projelerini destekleyen hizmetlerle, teknoloji odaklı iş birliği fırsatlarını geliştirmeye yardımcı oluyor.
Tanışma toplantısı için bekliyoruz.