Küçük ama anlamlı sosyal ve teknolojik gelişim yaratan Ar-Ge startup'larından bahsedeceğiz.
Bu yazıda, Workinlot kurumsal hızlandırıcılarında, yerli Ar-Ge startup'larıyla nasıl çalıştığımızı, neden en az diğer startup’lar kadar önemli olduklarını ve şirketler için ne anlama geldiğini değerlendireceğiz.
Türkiye ve Teknoloji Üretimi - Sorun, fırsatı yaratır
Önce kendi dinamiklerini hatırlayalım.
Türk sanayisi geçtiğimiz yıllarda art arda rekor artışlar kaydetti.
Sanayi ihracatımızın çoğu düşük teknolojili mallardan oluşuyor. Düşük teknoloji aynı zamanda, düşük kârlılık anlamına da geliyor.
Bu da üreticiyi, enerji/işçilik fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı son derece hassas hale getiriyor.
Yukarıdaki bulgular sürpriz değil. Uzun zamandır artarak büyüyen bir sorundan bahsediyoruz.
Devlet, sektörün acil dönüşüm ihtiyacının, sorumluluğunu üstlendi. Üniversiteler ve devletin ortak çabalarıyla hayata geçirilen teknoparklar, teknoloji Ar-Ge’sini önemli ölçüde teşvik etti.
Ar-Ge şirketlerinin çoğuna ev sahipliği yapan teknoparklar, devlet teşviklerinden faydalanabilmek için önemli bir köprü görevi görüyor.
Bu desteklerin sonucunda, farklı teknoloji dikeylerinde Ar-Ge yapan; hibeler, vergi muafiyetleri ve benzer teşviklerle kendilerini finanse eden, büyük bir AR-GE şirketleri havuzumuz oluştu (B2B Startup Destekleri - Doğru Hibe ve Teşvikleri Seçebilmek).
Ancak bu resimde bir şeyler eksik.
Türkiye’nin en parlak bilim insanları, devlet hibeleriyle desteklenen projelerde yer alıyor. Ar-Ge için yeterli destek var ama bilginin ticarileştirilmesi için motivasyon kaynağı yok. Diğer bir deyişle, bilgi üretilirken ekonomik değer geride kalıyor.
Ar-Ge şirketleri, devlet hibeleriyle maaşlarını güvence altına alıyor veya isteğe bağlı danışman olarak yarı zamanlı çalışıyor.
Bu dinamik, ürün ticarileştirmesini daha az önemli kılıyor.
Düzenli finansman kaynağınız varsa, ticarileşme, yatırım veya uluslararası ortaklıklarla uğraşmak, çoğunluk için oldukça riskli olabilir.
Ancak ekonomik krizle birlikte işler farklı bir hal almaya başladı…
Yerel para birimindeki güçlü devalüasyon, startup yatırımlarının cazibesi ve yerli unicorn ve decacorn’larının son başarıları bir tarafta…
Öbür tarafta Türk Ar-Ge startup'larının ucuz teknoloji ve iş gücü olarak gören küresel yatırımcılar ve şirketler..
Ar-Ge Şirketleri ve Workinlot
Biz bu fırsatı kendi uzmanlığımıza göre yorumladık ve değerlendirdik.
Ar-Ge startup'larıyla tecrübemiz 2016 yılına dayanıyor. Farklı kurumsal hızlandırma programları sırasında, teknoloji seviyesi üstün ancak ticarileşemeyen AR-GE startup'ları tespit ettik.
Aşağıdaki birkaç örnek gibi sofistike projeler yürüten, bilim insanları ve mühendisler tanıdık.
▪️ Işıksız fabrika içi navigasyon
▪️Otonom deniz araçları
▪️Savunma sanayii için İHA görüntü tanıma projeleri
▪️Enerji depolamak için yeni donanım çözümleri ve piller
▪️Uzay ve havacılık programı tedarik
▪️Elektrikli araç akülerini korumak için yenilenebilir malzemeler
Bu projeler sayesinde Ar-Ge startup'larından oluşan bir havuz inşa ederken, kendi yaklaşımımızı da geliştirebildik.
Workinlot, Ar-Ge startup'larıyla birlikte ürün/hizmet stratejileri geliştiriyor ve kurumsal yenilik talebini çözmek için ortak proje yönetimine yardımcı oluyor. (Şirketler, Startupları Nasıl Değerlendirir ? PoC - Kavramsal Doğrulama Metodolojisi)
Ar-Ge startup'larının balarılı iş birliğinin çıktıları, doğal olarak VC’ler ve CVC’ler için dikkatini çekiyor.
Yatırım yapılabilecek yeni proje akışını artırıyor. (Doğru Yatırımcıyı Seçebilmek - Kurumsal Risk Sermayeleri)
Anlattığımız iş birliklerini tasarlamak ve yürütmek, pek kolay olmadı.
Tüm inovasyon süreci boyunca, sorun-çözüm uyumunu sağlamak için, kurumla yakın işbirliği içinde çalışmamız gerekti.
Ancak bir kaç tur deneyim sonrası, kendi (PoC) kavramsal doğrulama metodolojimizi yaratabildik. (PoC Verileri ve İş Zekası)
Bir sonraki doğal adım, test edilmiş B2B çözümlerine yatırım yapmak ve daha fazla ölçek getirebilmek.
Bugün kurumlarla eşleştirdiğimiz çözümlerimizin yarısından fazlası, Ar-Ge startup aşamasından geliyor.
Ticarileşmeye çalışan bu startup'ların geliştirdiği teknoloji, kurumların risk algısı için, çoğu startup’a kıyasla daha uyumlu.
Bunun sebebi, Ar-Ge startup ekip yapısından kaynaklanıyor. Ar-Ge startup'ları, tecrübeli mühendisler, kurumsal veya akademik birikime sahip, bilim insanlarından oluşuyor.
Workinlot kurumsal hızlandırıcıları bu teknik ağırlıklı takıma, network ve iş geliştirme becerilerini katıyor. Yürüttüğümüz PoC projeleri sayesinde ArGe startup'ı ticarileşebiliyor. (Verimli PoC projeleri ile ürün 1.0 ve ürün pazar uyumuna hızlı geçiş)
Bir sonraki doğal adım olan yatırımları, kendimiz de yapmaya başladık.
ArGe ve diğer startup'larla, kurumlar için neler yapabiliriz ?
▪️ Ar-Ge ve diğer startup'larla çalışmanın, şirketinize nasıl fayda sağladığını öğrenmek (Aşama 1), şirkete uyumlu kurumsal inovasyon stratejinizi olgunlaştırmak (Aşama 2)
▪️ Kurumsal hızlandırıcı başlatmaya veya başka bir kurumsal hızlandırıcıda yer almaya hazırsanız (Aşama 3)
▪️ CVC’niz için yatırıma uygun proje akışı arıyorsanız veya kendinize özgü CVC hızlandırıcınızı başlatmak istiyorsanız (Aşama 4)
Workinlot, şirketler ve değeri PoC projeleriyle doğrulanan startup'lar arasındaki etkileşimi yöneterek, inovasyon ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesini destekliyor.
Kurum startup iş birliği çalışmalarında, süreç tasarımından uygulama yönetimine kadar farklı seviyelerde hizmetler sunarak, kuruma etkileşim metodoloji ve uzmanlığını aktarıyor.
Şirketler için bu know-how aktarımı, kurumsal risk sermayeleri, açık inovasyon platformlarını ve venture builder yapılarını daha fazla öğrenimle kurabilmelerini sağladı.
Şirketinizle uyumlu yenilikleri tanımak, tanımlanan fırsatları değerlendirmeyi sağlayan iş gücü ve metodolojiyi beraber geliştirmek için, takviminize uygun tanışma toplantısına bekliyoruz.