Workinlot

Corporate venturing" Türkçeye "kurumsal girişimcilik" olarak çevriliyor.

Bu kavram, bir şirketin, genellikle kendi ana iş alanının dışında kalan yeni çözümlere yatırım, ortaklık yapması veya bu tür girişimleri oluşturması anlamına geliyor.

Kurumsal girişimcilik çok geniş bir kavram ve çok farklı yaklaşımları kapsıyor:

- Kurumsal Girişim Sermayesi (CVC): Şirketler, stratejik faydalar elde etmek amacıyla doğrudan startup'lara yatırım yapabilir. Bu stratejik yaklaşımla, yeni teknolojilere, pazarlara veya yeniliklere erişim fırsatı edinir. (Doğru Yatırımcıyı Seçebilmek - Kurumsal Risk Sermayeleri)

- İç Girişimler (Spin-off ve Spin-in): Şirketin, kendi bünyesinde yeni girişimler oluşturma yaklaşımı. Spin- off girişimler, şirketin ana değer önerisiyle, yeni pazarlar veya teknolojiler keşfetmesini hedefler. Spin-in girişimler, kurum içi paydaşların inovasyon ve dijital dönüşüm ihtiyaçlarını hedefler.

- Ortaklıklar ve Açık İnovasyon: Şirket, yeni ürünler, hizmetler veya teknolojiler geliştirmek için startup'lar veya diğer şirketlerle ortaklık kurar. (Şirketler, Startupları Nasıl Değerlendirir ? PoC - Kavramsal Doğrulama Metodolojisi)

- Kuluçka ve Hızlandırıcı Programları: Şirket, startupları desteklemek için kuluçka ve hızlandırıcı programlar oluşturur veya bu programları destekler. Bu programlar, startuplara kaynak, mentorluk ve bazen de fon sağlar; karşılığında ise şirket, hisse veya stratejik faydalar elde edebilir. (İyi bir kurumsal hızlandırma programının özellikleri)

Kurumların hızlandırma programları, kuruma özgü açık inovasyon platform tasarımları ve kurumsal risk sermayesi startup yönlendirmelerini gibi farklı ihtiyaçlarını destekleyen hizmetler verdik. (Workinlot Referanslari)

 

İç Girişim Kurmak - Venture Building

Bu yazıda diğer hizmetlerimizden farklı olarak, kurumun iç girişim kurmasını kolaylaştıran bir yaklaşımdan bahsedeceğiz. Bu yaklaşımı geliştirmemizin sebebi bir kurumsal talep.

Şirket önce, kendi strateji ve hedeflerine uygun farklı projeler belirler. Bundan sonraki aşamada genel yaklaşım bu projeleri iç kaynaklarla ayağa kaldırmak.

Oysa, aynı odaklarda çözüm geliştiren çok sayıda yerli ve yabancı startup var.

Bizim önerimiz, kurumun geliştirmek istediği iç girişimlerin künyesini oluşturduktan sonra, dış kaynakları da değerlendirebilmesi.

Bu yaklaşım doğru yönetildiğinde, riski paylaştırmayı, yetenek, zaman ve bütçesel kazanımları arttırabiliyor. (Duvarları Aşabilmek: Şirketler Neden Venture Builder ve İnovasyon Merkezleri ile çalışır?)

Startup gibi çevik MVP 

MVP startup için, maliyeti düşük ve hızlı tasarlanabilen bir deney aracı. Kurumsal mükemmeliyetten uzak MVP, demo üründen çok farklı. 

MVP yaklaşımı, demo ürün geliştirme maliyetlerine girmeden, ürünün müşteri için değer yaratıp yaratmayacağını test eder.

Öğrenimleri birden fazla sefer hızla değiştirip, müşteri için gerçekten değer yaratacak çözümü doğrulamayı sağlar. Bu sayede kurumsal mükemmeliyetle üretilecek demo ürünün, daha doğru belirlenmesini destekliyor.

Bu da çok büyük bir maliyet ve zaman kazanımı sunabilir.

MVP yaklaşımını kurum kendi geliştirmeyi tercih edebilir. Yardımcı olacak önerimiz, dışarıdaki yetenekleri de değerlendirebilmek.

Startup kurucuları veya teknoloji ArGe' si yapan girişimciler, MVP üretmek ve yenilikleri test etme konusunda uzman. Kurumun uzmanlığıysa, doğrulanan değerleri ölçekleyebilmek. (Ölçek Ekonomisi Şirket-Startup Çalışmaları)

İster kurum içi paydaşlarla, isterse dışarıdaki yeteneklerle olsun, sonuçta yeni bir girişim kurmayı hedefliyor.

Bu tür iş birliği projelerinde, açık inovasyon tecrübemiz bize ortak proje yönetimi konusunda servisler geliştirmemizi gerektirdi. (Venture Building'i sevmemiz için 3 neden)

Düşük maliyetli, hızlı ve saydam projeler geliştirebilmek için yukarıda gördüğünüz gibi farklı takip yöntemleri öneriyoruz.

Hedef, iş birliğinde anlamsız darboğazları ortadan kaldırmak ve iş birliğinin yaratacağı değeri arttırabilmek.

 

PoC Değer Doğrulama Yöntemi ve İç Girişimler

İç girişim yaratmak gibi riskli süreçlerde, harcanan emeğin geri dönüşünü daha net ölçebilmek gerekiyor.

İç girişim yaratma süreci saydamlaştığında ve metriklerle ölçilebilir hale geldiğinde, kurum emeğinin geri dönüşünü daha net görebilir. Bunun için, iç veya dış kaynaklarla yaratılan iç girişim süreçlerinde PoC projelerini öneriyoruz. (PoC Verileri ve İş Zekası)

PoC projesi, iç veya dış paydaşlardan hangisi ile çalışırsanız çalışın, ölçülebilir ve yönetilebilir bir süreç imkanı yaratıyor.

Her şirketin PoC süreci aynı olmayabilir. Hedefler gibi, proje çalışmalarında sunulan imkanlar da değişebilir. Şirkete özgün PoC süreçleri yaratmak bundan dolayı değerli. Kurumsal risk sermayesi, açık inovasyon ortaklıkları ve tüm kurum-startup etkileşimleri bu sayede, yenilik ve gelecekle ilgili tahminlemeyi destekleyen iş zekasına dönüşebiliyor.

Workinlot, şirketler ve değeri PoC projeleriyle doğrulanan startup'lar arasındaki etkileşimi yöneterek, inovasyon ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesini destekliyor.

Kurum startup iş birliği çalışmalarında, süreç tasarımından uygulama yönetimine kadar farklı seviyelerde hizmetler sunarak, kuruma etkileşim metodoloji ve uzmanlığını aktarıyor.

Şirketler için bu know-how aktarımı, kurumsal risk sermayeleri, açık inovasyon platformlarını ve venture builder yapılarını daha fazla öğrenimle kurabilmelerini sağladı.

Şirketinizle uyumlu yenilikleri tanımak, tanımlanan fırsatları değerlendirmeyi sağlayan iş gücü ve metodolojiyi beraber geliştirmek için, takviminize uygun tanışma toplantısına bekliyoruz.

 

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz