Kurumsal hızlandırma program tasarımları, kurumun ihtiyaç ve hedeflerine göre farklılaşabiliyor.
Bu yazıda, startup ve kurumlar için zaman kazandırıcı olacağına inandığımız hızlandırma programı gerçekleri ve çözümleriyle verimsizlikleri listeleyeceğiz. (Workinlot Referanslari)
Kurumsal hızlandırma programları, kuruma kültürel dönüşüm fırsatları, yeni iş birlikleri, yeni ürünler, yeni pazarlar ve ortak / stratejik değer önerileri geliştirebilme imkanı sağlar.
Startup'lar için hızlandırma programının amacı, kurumsal uzmanlık, deneyim, ağ ve kaynakları kısa süre içerisinde büyüme hedeflerine yönelik değerlendirebilmek.
Bu amaca yönelik gerçekci birkaç başarı tanımı şunlar olabilir,
- Başarılı stratejik ortaklıklar kurmak
- Yeni iş modelleri ve teknolojilerini, riski düşürecek şekilde beraber test edebilmek
- Kurumsal değer önerilerini, startup'ın yeni iş modelline entegre edebilmek
- Erken yatırımcılığın finansal kazanımlarına erişmek ve startup'ı ölçekleyebilmek
- Şirket çalışanlarını, yenilikçi kültürle düzenli yüzleştirmek
Kurumsal hızlandırma programları, genelde erken aşama gelecek vadeden startup'ları seçer. Erken aşama seçmenin sebebi, startup büyürken ortak değerler yaratabilmek ve bu değerlerden beraber faydalanabilmek.
Pazar uyumunu bulmuş ve ölçeklenmeye çalışan startup'lar, yeni değer önerileri geliştirmektense, ölçeklenmeye odaklanmalıdır. Bundan dolayı da kurumsal hızlandırma programları, pazar uyumunu geçmiş girişimler için uygun olmayabilir. (B2B Startup'ların Farklı Aşamalarda Değer Ölçüm Yöntemleri)
Erken aşama startupları programa dahil etmenin riski karşılığı, startup ile yatırım veya opsiyon anlaşması yapabilir.
Program, startup'ın ürün geliştirme ve büyüme ihtiyaçlarıyle uyumlu mentörlük ve profesyonel ağ geliştirme desteği sağlar.
Startup, program esnasında şirket içi veya dışı kurumsal müşterilerle proje geliştirebilir. Bu tarz projelerde, startup e kurumun birbiri için yaratacağı değeri saydamca ölçebileceği PoC proje yönetimini tavsiye ediyoruz. (Şirketler, Startupları Nasıl Değerlendirir ? PoC - Kavramsal Doğrulama Metodolojisi)
Hızlandırıcının müşterisi kurumsal veya özel risk sermayesi firmalarıdır. PoC verileri ve program sırasındaki gelişimi objektif sunabilmek, yatırım hipotezini güçlendirecektir. (PoC Verileri ve İş Zekası)
Yatırım şirketlerinin programa katılan startup'a yatırım yapması, hızlandırıcının aldığı hisse opsiyonunun değeri arttırır.
Son olarak bu programlar ortalama 3-6 ay gibi bir sürede tamamlanmalıdır. Daha uzun süreli programlar startup'ın gelişimini yavaşlatır.
Program çıktısı olarak kurum Bu süre boyunca startup çözümünü geliştirerek, ürün pazar uyumuna doğru ilerler.
Bu amaca yönelik farklı başarı tanımları listeleyebiliriz.
- Başarılı stratejik ortaklıklar kurarak yeni iş modelleri ve teknolojileri test edebilmek
- Kurumsal değer önerilerini, startup'ın yeni iş modelline entegre edebilmek
- Erken yatırımcılığın finansal kazanımlarına erişmek ve bu ivmeyle startup çözümünü ölçekleyebilmek
- Şirket çalışanlarını, yenilikçi kültürle düzenli yüzleştirmek
Hızlandırma programlarının tetiklediği insan kaynağı ve iş zekası kazanımları, startup ile yaratılan yeni gelirler ve fırsatların gölgesinde kalmamalı.
Doğru tasarlanmış kurumsal hızlandırma programlarının, şirket çalışanları için önceden tahmin edemeyeceğimiz kazanımlar yaratabildiğini gördük. (İnovasyon Kültürü İnşa Etmek - Platin Şubat 2024)
Bu programlardan sonra, kendi iş birimi içerisinde çözüm geliştiren, bu çözümlerle süreçlerini hızlandıran ve hatta kendi girişimlerini kuranlarla beraber çalıştık.
Bir diğer kazanımsa, farklı şirketler arası iş zekası geliştirebilmek.
Diğer ekosistem şirketlerini programa dahil edebilmenin farklı değerler yarattığını gördük. Ortak yatırım fırsatları, farklı PoC projelerini farklı şirketlerle başlatabilme ve test etme, ortak içerik ve ürün geliştirmek, inovasyon riskini paylaşabilmek bunlardan birkaçı.
Tasarımladığımız hızlandırma programlarında, startup ve farklı şirketlerin mentörlük ve iş birliği alanında düzenli görüşmesine önem veriyoruz. (Workinlot Ekosistem Modeli)
Hızlandırma programlarına başvuru için başlangıç ve bitiş tarihleri olması, bize çok mantıklı gelmiyor.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, programa katılan startup'ların zarar görmemesi için belli bir süre içerisinde mezun olması gerekebilir. Ancak programa başvuruları hep açık tutmanızı öneriyoruz. Yeni ihtiyaç ve fırsatlara tarih sınırı koyamayız. Bunun yerine yeni gelen talebi nasıl yönetebileceğimiz ve dijital araçlarla nasıl destekleyebileceğimize odaklanmalıyız.
Odaktan bahsetmişken sıkça gördüğümüz bir verimsizlik de, çok geniş odaklı hızlandırma programları. Her odak için kaynak geliştirmek oldukça zor. Bir hızlandırma programının, çok sayıda teknoloji veya endüstri odağı olması, doğru destek, hedef ve süreçlerin olmadığını gösterebilir.
Hedeflere odaklanmak ve geniş bir fırsat havuzundan düzenli faydalanmak için program ve süreçlerinin ölçülebilir olması gerekiyor. Ölçülemeyen bir süreci yönetemezsiniz.
Saydam ve ölçülebilir başarı kriterleri, metrikleri takip etmemek ve programa verilen eforun geri dönüşünü bilememek anlamına geliyor. Özellikle bütçesel verimliliğin önplanda olduğu dönemlerde, bu daha da önemli bir başlık haline geliyor.
Değer ölçümü yapabilmek için, başta listelediğimiz başarı göstergelerini referans alabiliriz. Kaç startup ile şirket içi iş birlikleri kurabildik? Yeni ürün, gelir, pazar veya kullanıcıya erişim metriklerimiz nasıl değişti? Şirketi içi girişimcilik projelerinde belirgin bir artış var mı? Hızlandırma opsiyonlarında finansa geri dönüş rakamları neler? vb.
Takip edilen metrikler ve bu sayede yakalanan inovasyon verileri, ileride farklı stratejik hedeflere varmayı kolaylaştırabilir. Aksi durumlarda, geçmiş hızlandırma programla ilgili veri bulmak ve anlamlı çıkarımlar yapmak zorlaşıyor.
Workinlot, şirketler ve değeri PoC projeleriyle doğrulanan startup'lar arasındaki etkileşimi yöneterek, inovasyon ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesini destekliyor.
Kurum startup iş birliği çalışmalarında, süreç tasarımından uygulama yönetimine kadar farklı seviyelerde hizmetler sunarak, kuruma etkileşim metodoloji ve uzmanlığını aktarıyor.
Şirketler için bu know-how aktarımı, kurumsal risk sermayeleri, açık inovasyon platformlarını ve venture builder yapılarını daha fazla öğrenimle kurabilmelerini sağladı.
Şirketinizle uyumlu yenilikleri tanımak, tanımlanan fırsatları değerlendirmeyi sağlayan iş gücü ve metodolojiyi beraber geliştirmek için, takviminize uygun tanışma toplantısına bekliyoruz.