Gelişmiş pazarlar ve inovasyon ekosistemleri, etkileşim ve beraber üretmekte deneyimli farklı paydaşlara sahip. (Kurumsal risk sermayeleri, ArGe destek yapıları, inovasyonu koruyan ve destekleyen devlet birimleri, düzenli inovasyon talebi olan kurumsal ağlar, teknoloji üreticisi girişimciler ve konu uzmanları vb.)
Silikon vadisi herkesin yakından tanıdığı bir inovasyon ekosistemi ve kurulumunda coğrafi yakınlık belirleyici olmuştu. (Standford Üniversitesi, Sequoia Capital ve Kleiner Perkins Caufield & Byers gibi risk sermayeleri, HP ve Fairchild Semiconductor gibi şirketler ve startup'lar)
Gelişmekte olan pazarlardaki startup ve teknoloji üreticilerinin bir bölümü, gelişmiş pazarlardaki inovasyon ekosistemlerine erişim için operasyonlarını yurtdışına taşıyabildi. Endeavour gibi dernekler ve 500 startups gibi yatırım ağları, yerel pazarda başarılı olmuş girişimcilerin yurtdışı pazarlara erişimini kolaylaştırıyor. (Enis Hulli, General Partner at 500 Startups Istanbul, on investing in Emerging Europe)
Taşınanlar, buzdağının görünen kısmı.
Görünmeyen kısımda kalan yerli startup ve teknoloji ArGe şirkeleri, henüz olgunlaşmamış bir ekosistemde çalıştığı için çoğu zaman radar altında kalabiliyor.
Çalışmaya başladığımız 2010'larda, ülkede kurumsal risk sermayesi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Olgunlaşmamış pazar dinamikleri bizi de etkiledi. 2016'da geliştirdiğimiz online girişim hızlandırma platformunda, 1000 girişimcilik projesi tasarlandı ve 10,000 girişimci platforma üye oldu. Ancak pazar henüz bir inovasyon ekosisteminden bahsetmek için çok erkendi. (Building Trust to Bridge the Gap: Evolution of PoCs in Turkish B2B)
Biz de ekosistemle uyumlu hareket ederek, hazır yetenek ve çözümlere odaklandık.
Uzun zamandır yerel pazarda kurumsal şirketlerin startup, girişimciler ve teknoloji ArGe şirketleri ile etkileşimlerini yönetiyoruz. Çalıştığımız şirketlerin, dijital dönüşüm ve inovasyon çalışmalarında yerel startup ve teknoloji ArGe şirketlerini değerlendirdik. Geriye dönüp geçmiş on seneye baktığımızda, yerel yetenek ve çözümler değerlerini aldıkları yatırım ve tamamlanan başarılı projelerle kanıtladılar. (20 PoC projesinden satışa dönüş, 23M$ Yatırım)
Türkiye 98 teknopark, 8 bin 114 teknopark destekli şirket, Türkiye genelinde 200 bin arge personeli ve 262 milyar dolarlık GSYH’sının 3.2 milyar doları ile Ar-Ge harcamalarını destekleyen dev bir teknoloji araştırma arı kovanı. (B2B Startup Destekleri - Doğru Hibe ve Teşvikleri Seçebilmek)
Teknoloji araştıran arıların bal yapabilmesi için, ticarileşebilecekleri inovasyon ekosisteminin gelişmesi gerekiyor. (Verimli PoC projeleri ile ürün 1.0 ve ürün pazar uyumuna hızlı geçiş)
2018'de Blok-Z, Bluedot, Stroma Vision, For Farming , 2019'da Agrovisio, B2Metric, Thread in Motion ve Simularge, çalışma şansı bulduğumuz ekiplerden birkaçı. Hepsinin ortak noktası, Türkiye'de kurumlarla değerlerini doğruladıktan sonra gelişmiş pazarlara açılabilmeleri.
Yerli teknoloji üreticilerinin yarattığı değeri erken aşamada doğrulayabilmesi, yabancı pazara taşınma risk ve maliyetleri için doğru zamanlamayı sağlıyor.
Değer doğrulama projeleri yani PoC projelerini bundan dolayı, hem kurumlara hem de startup'lara öneriyoruz.
PoC süreçleri, şirketlerle startup'lar arasındaki riskli iş birliğini, ölçülebilir ve saydam sürece bağlamaya yardımcı oluyor. (PoC Verileri ve İş Zekası)
Değerini doğrulayan çözüm için bir sonraki adım, benzer çözüm ihtiyaçları olan gelişmiş pazarlar ve bu pazarlarda iş birliği yapabileceği ortaklıkları keşfetmek.
Biz, Türkiye'nin şartlarına göre B2B startup ve teknoloji ArGe şirketleri ile bir yol tanımladık. Diğer gelişmekte olan pazarlarda da benzer gizli cevherler var.
Çünkü yeteneklerin değer yaratabilmesi için çözmeleri gereken somut problemlere ihtiyacı var. Gelişmekte olan pazarlar problem konusunda oldukça zengin.
* Gelişmekte olan ülkelerin karşı karşıya kaldığı yoksulluk, altyapı eksikliği ve iklim değişikliği gibi zorluklar ancak yenilik yoluyla çözülebilir.
* Bu ülkelerin, gelişmiş pazarlara göre daha genç bir nüfusu var. Gençler yeni fikirlere açık olmaya ve risk almaya daha yatkın ve en son teknolojilere daha aşina.
* Bir destekleyci dinamik de ülkelerde, veri çağında açık kaynakları değerlendirebilen girişimci bireylerin sayısının artması. Gelişmiş pazarlardaki teknoloji şirketleri, gelişmekte olan pazarlardaki yazılımcı cevherinin farkına vardı bile. (The Rise of Offshore Software Development in Emerging Markets)
Yerel pazardaki sorunları çözmek isteyen yetenekli ve yenilikçi girişimciler, büyük etki yaratan projeler yaratmayı başarabildi. İddiamızı, örneklerle geliştirelim:
OpenPort, bir Pakistan girişimi. Yerel pazardaki büyük bir sorunu çözebildi.Pakistan'ın önde gelen gıda tedarikçilerinden Engro Corp , hızlı tüketim malları pazarının değişen yapısı ve artan nüfus nedeniyle tedarik zincirinde zorluklar yaşıyordu.
12 milyondan fazla tüketiciye günlük olarak hizmet veren şirket, OpenPort ile bu sorunları çözüme kavuşturdu. (Verimsizliğe Işık Tutabilenler & Blockchain ve Tedarik Zinciri)
Grab, Anthony Tan ve Hooi Ling Tan tarafından kurulan Singapurlu bir paylaşımlı-ulaşım ve yemek teslimat girişimi. Grab, Güneydoğu Asya'daki en büyük paylaşımlı-ulaşım şirketlerinden biri haline gelerek, bölgedeki ulaşım ve yemek teslimat endüstrilerini dönüştürmeye yardımcı oldu. (Singapore’s Grab to List in U.S. in $40 Billion SPAC Deal)
Paytm, Vijay Shekhar Sharma tarafından kurulan Hindistan merkezli bir dijital cüzdan ve çevrimiçi ödeme sistemi. Paytm, Hindistan'daki en popüler dijital cüzdanlardan biri ve Hindistan'da nakitsiz ödemeleri teşvik etmeye yardımcı oldu. (Digital payments startup Paytm launches India’s biggest IPO)
Gelişmekte olan ülke startup ve teknoloji ArGe şirketlerinin, inovasyonun ön saflarında olabileceğini ve dünyanın en önemli sorunlarından bazılarını çözebileceğini gösteren birkaç örnek verdik.
Uzaktan çalışma kültürünün yaygınlaşması, açık veri kaynaklarının artması ve teknoloji okuryazarlığının artması ile, gelişmiş pazarlardaki problem ambarını değerlendirebilen girişimciler, VC ve CVC'lerin ilgisini çekmeye devam edecek.
Küresel yatırımcılar için, yenilikleri uzaktan objektif verilerle tespit edebilmek, giderek daha da değerli olacak.
PoC değer doğrulama projeleri, teknoloji üreten prototip sahibi ekipler, onlarla ilk projeleri yapacak şirketler ve doğrulanmış değere yatırım yapacak yatırımcılar için, obejktif verilerle denetlenebilen güvenli bir iş birliği sahası yaratıyor.
Workinlot, kurumsal inovasyon projelerini destekleyen hizmetlerle, teknoloji odaklı iş birliği fırsatlarını geliştirmeye yardımcı oluyor.
Tanışma toplantısı için bekliyoruz.