“Entrepreneur in Residence / Hizmet olarak Girişimci” genellikle satın alınması tamamlanan startup kurucularına atıfta bulunur. Exit yapan startup kurucu(ları) satın alma veya stratejik ortaklığı yapan kurum içerisinde, büyüme/girişimcilik uzmanlıklarını tam zamanlı bir kurumsal pozisyona kanalize eder.
Intrapreneur in Residence /Yerleşik Girişimci, şirket ile startup’lar arasında bir köprü rolü üstlenir. Startup ve Kurumsal kültürüne hakim, kurum adına startup etkileşimlerini destekleme görevine sahiptir.
Ekosistemde doğru kaynakları bulma ve değerlendirme sürecine hakim bir uzmanın, şirkete özel hizmet vermesi anlamına geliyor.
Kurumlar, ekosistem bağları ile gelişir
Yeni değerler, tüketici davranışları ve sosyal dinamikler; ekosistem stratejisi güden şirketlere rekabet avantajı sağlıyor.
Ekosistem şirketi olmak, startuplar, ArGe şirketleri, uluslararası çözüm sağlayıcılar ve inovasyon hedefi olan diğer şirketlerle ilişki ağını düzenli yönetebilmeyi önceliklendiriyor.
Ekosistem modeli, yenilik yapma riskini tüm paydaşlarla paylaşabilmeyi sağlıyor. (Workinlot Ekosistem Modeli)
Ekosistem şirketine dönüşüm için “Yerleşik Girişimci” modeli
Şirketler, tüm departmanlarıyla kültür değişikliği içinde. Ancak, kültür değişimi zaman, yeni performans metrikleri ve yeni iş tanımları ile mümkün.
Intrapreneur in Residence/ Yerleşik Girişimci modeli, bir kurum için kültürel dönüşüme dış kaynak sunuyor.
Yerleşik girişimci hizmetini, farklı şirketlerin startup etkileşimlerini yöneterek geliştirdik.
Farklı sektörlerde şirketlere (Kimya/mobilite/ağır makine sanayi/enerji/madencilik vb.) insan kaynağı sunmuş olsak da, amaç şirket çalışanları için yenilikleri ve yenilik üreticileriyle etkileşimi kolaylaştırmak oldu.
Yerleşik girişimcinin iş tanımına bakalım
Çalışanlar, şirketleri hakkında dışarıdan tahmin edemeyeceğimiz kadar derin ve benzersiz bir görüş açısına sahip. Verimsiz iş süreçleri, en çok kurumsal çalışanların memnuniyetini ve performansını etkiliyor .
Painstorming çalışmaları, şirketler için bir checkup işlevi görüyor.
Kurum içi verimsizliklerin, hastalığa dönüşmeden erken teşhis edilmesini sağlıyor.
Yenilik yaratabilmek için müşteri ile doğru empatiyi kurmak gerekiyor. Müşteri ihtiyaç analizleri, şirketin mevcut iş modelininin güçlü ve zayıf yanlarını incelemek ve rekabetin getirdiği yenilik trendleri, bu ilişkiyi kurmayı sağlıyor.
Ideation atölye çalışmaları, şirket çalışanlarının yenilikçi fikirler üretmesini destekleyen ve düzenli önerdiğimiz bir hizmet.
Bu çalışmalara katılan çalışanlar, fikir geliştirme metodlarını, iyi fikir tanımını, ortak çözüm geliştirme dinamiklerini öğrenme fırsatı buluyor.
Yenilikçilik ile ilgili farkındalık ve motivasyon artışı sağlarken, sürekli olarak yeni bakış açışlarının önü açılmasını destekliyor.
Yerleşik girişimci olarak, sektör uzmanı şirketlerle çalıştık. Uzmanlık şirkete, kendi sektöründe avantajlar sağlarken aynı zamanda, bilgi/uzman körlüğünü beraberinde getiriyor.
Sektörde edinilen değerli deneyimin kalıplaştırdığı doğrular veya önyargılar, yeniyi tasarlamak için engele dönüşebiliyor.
Küresel kıyaslama çalışmaları ile yerleşik girişimci, yeni oluşan pazarlar, yeni startup değer önerileri, yeni iş modelleri ve aynı dikeyde yer alan firmaların inovasyon / yatırım odaklarını düzenli olarak tarama görevini üstleniyor. Bu sayede kurumsal hafıza, düzenli güncellenen fırsat ve inovasyon alanları ile besleniyor.
Yenilik ihtiyaçlarını tespit edebilen şirketler, olası odak alanlarından oluşan bir havuz oluşturur. Odak alanlarını şirket stratejisi/teknoloji hazırlık düzeyi/dağıtım kanalları/bağlantı türü/stratejik önem vb. faktörlere göre önceliklendirmek, yerleşik girişimcinin destek verdiği bir diğer süreç.
Teknolojik çözüm arzı ile inovasyon talebinin dengeye gelebilmesi için, bilgi akışının sürekli güncellenmesi gerekir.
Bunun için gerekli durumlarda, yerleşik girişimci farklı metodoloji veya yazılımlar da kullanabilir. (Şirketler, Startupları Nasıl Değerlendirir ? PoC - Kavramsal Doğrulama Metodolojisi)
Örnek Kurum — Girişim hızlandırma döngüsü ( Etkileşim döngüsü her şirket için özgün tasarlanır )
Geliştirdiğimiz PoC metodolojisi, şirketin inovasyon süreçlerinde kaybolmadan birden fazla etkileşimi takip edebilmesini sağlıyor. Ayrıca yerleşik girişimcinin, inovasyon proje yöneticisi olarak çalışmasına imkan tanıyor. (PoC Verileri ve İş Zekası)
Amaç startup ve Ar-Ge şirketlerinin sunduğu değer önerilerini doğrulamak, doğrulanan değerleri ölçekleyebilmek veya kurumun ana değer önerisine entegre etmek.
Yerleşik girişimci için amaç, kurumun sosyal/finansal etki yaratacak yeni projeleri içi ve dış paydaşlarla nasıl yönetebileceğini deneyimletmek ve uzmanlığı aktarabilmek.
İnovasyondan sorumlu uzman insan kaynağı, şirketlerin iç ve dış paydaşların beraber yenilik projelerinde çalışmalarıı deneyimleme fırsatı sağlıyor.
Workinlot, şirketler ve değeri PoC projeleriyle doğrulanan startup'lar arasındaki etkileşimi yöneterek, inovasyon ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesini destekliyor.
Kurum startup iş birliği çalışmalarında, süreç tasarımından uygulama yönetimine kadar farklı seviyelerde hizmetler sunarak, kuruma etkileşim metodoloji ve uzmanlığını aktarıyor.
Şirketler için bu know-how aktarımı, kurumsal risk sermayeleri, açık inovasyon platformlarını ve venture builder yapılarını daha fazla öğrenimle kurabilmelerini sağladı.
Şirketinizle uyumlu yenilikleri tanımak, tanımlanan fırsatları değerlendirmeyi sağlayan iş gücü ve metodolojiyi beraber geliştirmek için, takviminize uygun tanışma toplantısına bekliyoruz.