Workinlot
 

Altın oran kuralını duymuş olabilirsiniz. (The Golden Circle)

Dünyadaki her şirket sektörü ne olursa olsun, NE yaptığını bilir. Herkes, bir şirketin sağladığı ürün veya hizmetleri veya sistem içindeki işlevini kolaylıkla tanımlayabilir. NE'ler tanımlanması kolay ve sahip olunması önemlidir, ancak NEDEN'den daha az etkilidir.

Şirketler ve insanlar neyi NASIL yaptıklarını bilirler ve bu süreçleri genellikle açıkça ifade edebilirler. NASILLAR genellikle bir ürün veya hizmetin rakiplerininkinden daha iyi olduğunu açıklamak için kullanılır. 

 

NASIL'ın başarısı için en büyük gereksinim NEDEN'i bilmek. Çok az şirket ve çalışan neden çalıştığını doğru tanımlayabilir. Para, bir çıktıdır. NEDEN'iniz amacınız veya inancınızdır. Şirketiniz NEDEN var? ve NEDEN birilerinin yaptığınız işi önemsemeli?

Bu yazıda, savunma sanayi'nin dışarıdaki paydaşlarla çalışarak, yumuşak güç oluşturmasının neden ve nasıllarını, çıktılarıyla özetleyeceğiz.

Savunma Sanayi şirketleri, neden inovasyon ekosistemleriyle çalışır?

Savunma sanayi yüksek uzmanlığa sahip insan kaynağı, birçok sektöre göre çok daha yüksek bütçeler ve yıllar içerisinde geliştirilmiş kurumsal uzmanlığa sahip. Bu kadar değerli bir birikim, neden dış paydaşlarla çalışmak için yeni yollar geliştirsin? Bizim için cevap net, daha esnek ve etki alanı çok daha geniş yeni güce erişebilmek için.

Bu gücü tanımak için önce sektör bağımsız birçok şirketin neden inovasyon ekosistemleriyle yumuşak güç geliştirdiğine bakalım.

VUCA Dünyası kavramı, Amerikan ordusu tarafından üretilmiş ve iş dünyasına aktarılmış bir kavram. Çift kutuplu dünya, rekabeti tanımlayabildiğiniz zamanları anlatıyor. Tek kutuplu dünyada ise, işler oldukça karmaşık. (İş dünyasının yeni normali VUCA nedir?)

Vuca'nın açılımı, değişkenlik, belirsizlik, karmaşık ve bulanık.İş dünyası için farklı anlamları barındırıyor.

  • Önemsiz gördüğümüz pazarların hızlı gelişimi
  • Göremediğimiz rakiplerle yarışmak
  • İş birliği yapan küçük startup'ların, devlerle iş birliği veya rekabeti

Bir zamanlar hiç değişmez dediğimiz sektör liderlerinin yerlerini, startuplara devretmesi, daha önce hiç alışık olmadığımız bir güç değişimini anlatıyor.

Şirketlerin sahip olduğu sektörel uzmanlık ve kuvvetli sermaye gücü gelecekte de değer yaratabilmesi için, yeni iş yapış şekilleri ve onları sağlayacak startup'lara ihtiyacı var. (Şirketler, Startupları Nasıl Değerlendirir ? PoC - Kavramsal Doğrulama Metodolojisi)

Kurumsal girişimcilik, CVC kurumsal risk sermayesi veya kurumsal hızlandırma programları , dışarıdaki paydaşlarla çalışmanın kurumsal rekabetteki riski paylaştırmayı hedefler.

Dışarıdaki paydaşlarla çalışma ve yenilik üretebilmek, savunma sanayi için fark yaratacak yeni bir yetenek ve güce erişim anlamına gelebilir. İnovasyon ekosistemleriyle geliştirme yolunu seçen sektör şirketlerinin, şu ana kadar yaratabildiklerinin çok ufak görünen kesitine bakalım.

Savunma sanayi şirketleriyle beraber üreten paydaşlar

Thales: Savunma sanayi, ulaşım, uzay ve havacılık gibi farklı sektörlere, elektronik altyapı çözümleri sağlıyor. Thales şimdiden farklı seviyelerdeki teknoloji üretcisi paydaşlarla, geniş bir kurumsal ekosistem üretebilmeyi başardı. (Thales startups) Kurumsal ekosisteme giriş yapmak isteyen teknoloji üreticileri için değerlendirme kriteri, başarılı PoC projesi tamamlayabilmek. (Amiral Technologies - AI@Centech Alumni Season 3 - Thales) Thales bu sayede, hizmet verdiği niş sektörlerde hızla değişen müşteri ihtiyaçlarına, paydaşlarla çözüm geliştirebilmeyi ana strateji haline getirdi. (“BIG”, a way to reinvent ourselves to make tomorrow possible today)

NASA teknoloji transfer programı, üretilen teknolojinin, girişimler ve yatırımcılarla buluşması için tasarlanmış. Nasa tarafından üretilen teknoloji, açık inovasyon stratejisi sayesinde, tarımın geleceğinden, Marsın kolonize edilmesine kadar, girişimcilerin yeni pazar ve vizyonlar geliştirmesini sağladı. Nasa, sitesinde amacını çok basitçe anlatıyor: Çünkü girişimci kazandıkça, Nasa hem finansal hem de yetenek anlamında kazanıyor. (Tech transfer at NASA: bringing NASA technology down to earth)

İsviçre Sivil Savunma ve Spor Dairesi (DDPS) düzenli olarak beraber PoC projesiyle ortak çözüm geliştirmek isteyen siber güvenlik ve yapay zeka startup'larına yönelik startup programları yönetiyor. Programların odak alanları, yapay zekâ güvenliğini artıran, model sağlamlığını test eden ve yapay zekâ güvenliğini değerlendirmek için alternatif yöntemler. Başvuran startup'lardan beklenti, savunma ve güvenlik alanında uygulanabilir, büyük altyapı değişiklikleri gerektirmeyen ve önemli riskler taşımayan çözümler sunmaları.

Son örnek bir telekom şirketi, teknoloji üreticileri ve Savunma Sanayi ile iş birliğinden.

Verizon 5G  Lab Amerika’nın farklı bölgelerinde kurulan inovasyon merkezleri ile startup hızlandırma ve kuluçka programları yürütüyor. 5G teknolojisi ile entegre çözüm geliştirmeyi odaklandıkları alanlar arasında, robotik çözümler, sürücüsüz araçlar ve sağlık hizmetleri var. Verizon kurumsal inovasyon merkezinde, SoCal Tech Bridge iş birliği ile savunma sanayi için dronlar, bağlantılı araçlar, enerji iletişimi ve yönetimi ve üs güvenliği çözümleri üretebilecek bir altyapı hazırladı. (5G and technological innovation help the Department of Defense explore new frontiers)

GPS, denizaltıların yerini tespit edebilmek için Amerikan ordusu tarafından geliştirilmişti. Teknolojinin halka açılmasıyla bir çok pazar yaratıldı ve yaratılmaya devam edecek. Trilyonlarca dolarlık değerlerin yaratılması, ancak teknolojinin diğer paydaşlara nasıl sunulucağını tasarlamaktan geçiyor. Tek örnek tabii ki GPS değil, koli bandından internete kadar yüzlerce çözüm, savunma sanayi tarafından üretildi ve girişimciler tarafından yorumlanarak geliştirildi.

Yukarıdaki teknoloji transferi ve şirket çalışma örnekleri, savunma sanayinin paydaşları ile yumuşak güç yaratmanın farklı yollarını geliştirdiğini gösteriyor.

Savunma Sanayi şirketlerinin paydaşları startuplar olabileceği gibi aynı zamanda, taşımacılık, sigorta, bankacılık, tarım, sağlık şirketleri ve üniversite araştırma merkezlerini de kapsıyor.

Bu kadar farklı nitelik ve niceliğe sahip paydaşla beraber değer üretebilmek için ekosistem stratejisini incelemeyi tavsiye ediyoruz. (Workinlot Ekosistem Modeli)

Workinlot, kurumsal inovasyon projelerini destekleyen hizmetlerle, teknoloji odaklı iş birliği fırsatlarını geliştirmeye yardımcı oluyor.

Tanışma toplantısı için bekliyoruz.

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz