Girişimcilik, deneyimle geliştirilen bir yetenek. Bu sebepten, kurum içi girişimcilik çalışmalarını Venture Builder metodolojisi ve insan kaynağı ile destekliyoruz.
2020 'de, kurum içi girişimcilik ve venture building programları arasında başarılı bir global örnek olan BASF Chemovater kurgusunu inceleyip paylaşmışız. Chemovater'ın, diğer sektörlerdeki kurum içi girişimcilik çabaları için de anlamlı bir referans olduğunu düşünüyoruz.
Kurum içerisine kapalı başlayan girişimcilik çalışmaları, 2024 itibari ile hem dışarıdaki startup'ların gelişimini destekliyor, hem de kurum içersindeki projeleri bir startup gibi hızlandırabiliyor.
Chemovater bugün, üniversite, startup ve girişimcilerle beraber çalışmayı sağlayan, venture builder, ortak inovasyon süreçleri ve Kurumsal Risk Sermayesine sahip. Bu ekosistemi yaratmak için bir yerden başlamak gerekiyordu. (Kurum Startup İş Birliğinde Başarının Sırrı : Başlayabilmek)
Başlangıç
Chemovater’ın başlangıçta diğer kurum içi girişimcilik tasarımlarından en büyük farkı, startup kurucularının kurum içi projelerde ortak çalışmasıydı. Venture building ile, kurum içerisinde filizlenen projelerin bir startup'a dönüşmesi hedeflenmiş.
Girişimcilik, sadece kavramsal eğitimlerinden edinilmiyor. Kavramsal eğitimler, gerçek deneyimlerle desteklendiğinde, asıl değer ortaya çıkabiliyor ve startup kurucularıyla çalışabilmek bundan dolayı çok değerli.
Sadece şirket çalışanlarının başvurabildiği Chemovater, bir yandan da ekosistemdeki deneyimli girişimcileri paydaş (mentor, ekip çalışanı vb.) haline getiriyor.
Önerimiz, sadece kuruma ait kaynaklarla girişim kurmadan önce, dışarıdaki ortaklık fırsatlarını da değerlendirmeniz. (Kurumsal Girişimcilik - Startup ile Ortak Girişim Kurma)
Startup deneyimi ve kurumun sektörel uzmanlığının birleşmesi ile üretilen girişimlerin, bir startup gibi hızla değerini kanıtlaması gerekir.
Bu değer kimin için yaratılıyor? Kurum için mi? Paydaşlar için mi?
- Yaratılacak değer dışarıdaki paydaşların (son müşteri, diğer şirketler vb.) sorununu çözmeyi hedefliyorsa spin-off
- Şirket içi problemleri adreslemek için geliştiriliyorsa spin-in
Hangi yaklaşım seçilirse seçilsin, geliştirilen girişimin startup gibi iç ve dış paydaşar için değerini doğrulayacağı PoC'ler yapabilmesi gerekli. (PoC Verileri ve İş Zekası)
Chemovater ne tür girişimler üretti?
Chemovater'ın 2020'lerin başında ürettiği çıktılara bakalım.
- Kurum içi ihtiyaca yönelik, Ar-Ge geçmişini dijital veri havuzuna çevirip bu havuzdan taşı-bırak yolu ile yeni deneyler yapabilmeyi sağlayan makine öğrenmesi girişim
- Kurum dışı müşteri ihtiyacına yönelik, müşteri sesi yorumlama pazarlama çözümü, müşterinin talep ettiği yedek parçaların 3B baskısını yapan girişim
- Kurum dışı diğer şirketlerin ihtiyacına yönelik, tedarik zincirinde kırılan-bozulan ürünlerin anlık tespit ve tedarikçiye iletimini sağlayan çözüm
İnovasyon Stratejisi ve Kültürü
Chemovater‘ın başarılı özellikleri, sadece startup'larla çalışmakla sınırlı değil. İnovasyon stratejisinin, kurumun kültürünü nasıl dönüştürdüğünü insan kaynağı perspektifinden inceleyelim.
Şirket çalışanları için Chemovater, dönemsel bir etkinlik değil.
Kurum içi girişimcilik zamanını beklemene gerek yok. Değerli bir projen veya fikrin mi var ? Chemovater’a başvur.
Bir başka değerli farklılık " Eğer Chemovater’a kabul aldıysan, eski kurumsal işin seni biraz bekleyebilir."
Kurum içi girişimcilerden hem kendi işlerini yapmalarını, hem de kurum içi girişimlerine odaklanmalarını beklemek mantıksız. Chemovater, bir hızlandırma programının zaman kısıtını çok akıllıca kullanıyor : “ X haftanız var, bu sürede girişiminizi yatırım alabilecek seviyeye getirmeniz gerekiyor. Bu kısıtlı sürede startup'ınıza özel ofis ve prototipleme imkanları emrinizde.”
Çalışan memnuniyetini arttıran daha iyi bir sorumluluk delegasyonu olamazdı.
2020 sonrası, Chemovater startup desteğini daha fazla değerlendirebileceği daha sofistike bir yapıya bürünmüş.
Venture building stratejisi daha da önceliklendirilmiş.
Eskiden startup kurucuların, kurum içi projeler için bir destek olarak konumlayan Chemovater, bugün ikinci bir kulvar açarak erken aşama startup'lara kendi çalışanlarını destek olarak konumluyor.
Bunu yaparken de, ekosistem stratejisindeki eksik parçayı tamamladığını anlatıyor. (Workinlot Ekosistem Modeli)
Bu sayede, sadece kurumsal yeteneklerle adresleyemeyeceği çok farklı odak alanları ve pazar ihtiyaçlarına çözüm geliştirebilecek bir erişim kazanmış.
Bugün Chemovater, hem kurum içerisinden çıkardığı girişimler hem de erken aşamada tespit edip kendi kültürüyle geliştirdiği startup'lardan oluşan geniş bir ekosisteme sahip.
Bu geniş perspektif, yeni pazar, teknoloji ve iş modellerini test etme riskini azaltıyor ve yeni finansal fırsatları gün ışığına çıkarıyor. (BASF Venture Capital - Selection of our Portfolio)
Workinlot, kurumsal inovasyon projelerini destekleyen hizmetlerle, teknoloji odaklı iş birliği fırsatlarını geliştirmeye yardımcı oluyor.
Tanışma toplantısı için bekliyoruz.