Farklı firma, ekip veya bireylerin, ortak yenilik (yeni iş modelleri ve teknoloji) geliştirmesine açık inovasyon deniyor.
2016'dan beri Workinlot'la, açık inovasyonun startup kurum iş birlikleri alanına odaklandı ve bu uzmanlıkla kendi metodolojisini geliştirdik. (PoC Verileri ve İş Zekası)
Tecrübelerimiz, kurumların startup ile ortak yenilikler geliştirmesinin birçok açıdan karmaşık veya zorlayıcı olabileceğini gösteriyor. (Startup fırsatlarını, kurumsal inovasyonla değerlendirebilmek)
İki farklı çalışma kültürü ve risk algısına, ortak hedeflere yönelik liderlik edebilmek, ancak deneyimle kazanılabilen bir yetenek.
Bundan dolayı sağlıklı başlangıçlar yapabilmek, doğru deneyim ve öğrenimler için şart.
Farklı sektörlerde uzmanlaşmış kurumsal müşterilerin, farklı yenilik ihtiyaçları dinledik ve beraber tespit ettik. Talep edilen kurumsal çözümler için dış kaynakları da değerlendirebilmeleri ve startup'larla beraber çalışabilmelerini, farklı hizmetlerle destekledik. (Workinlot Referanslari)
Kurumsal talebi, çok farklı teknoloji veya iş modelleri ile çözmek mümkün olabilir.
Geniş çözüm yelpazesi içerisinden, ihtiyacı doğru adresleyecek eşleşmeleri bulmak ve çözümün yaratacağı değeri doğrulayabilmek için PoC süreçleri geliştirdik. (Şirketler, Startupları Nasıl Değerlendirir ? PoC - Kavramsal Doğrulama Metodolojisi)
İnovasyon gibi doğası gereği riskli bir alanda PoC metodolojisini geliştirmek için deneyim kazanmamız lazımdı ve hiç kolay olmadı. İnovasyon stratejisi danışmanlığına ek olarak, uygulama yani iş birliği projelerini yöneterek bu deneyimi kısa sürede artırabildik.
Birçok kurumsal firmaya da benzer bir yol öneriyoruz. İş birliği projelerini ve sunduğu yenilik fırsatlarını, denemeye ve öğrenmeye başlamak gerek.
Ancak bu şekilde, şirkete özgün yenilik getirecek kalıcı mekanizmalar ve nasıl çalışmaları gerektiğini bulabilirsiniz.
Bir gün belki şirketinize özgü kurumsal hızlandırma programı veya kurumsal risk sermayesi kurmanız gerekebilir. (Brisa Yolculuğun Öncüleri Girişim Programı Vaka Çalışması)
Ancak bunlar bir başlangıç noktasındansa, startup iş birliklerindeki başarılı deneyimi sürekli kılmaya yönelik yapılar.
Dışarıdaki yenilik ve yetenekleri tanıyıp, ortak fırsatları değerlendirmeye başlama aşaması, her şirket için farklılaşabilir.
En kısa sürede yola çıkabilmek için, startup iş birliğinin şirkete özgü ne tür fırsatlar sunduğunu keşfetmenin en doğru motivasyon olduğunu gördük.
Yenilik için "neden"i olanlar, hemen her "nasıl"a katlanabilir.
Bir şirket neden yenilik geliştirmelinin cevabını bulabilmek için, iki farklı hizmet geliştirdik.
Bu servislerden ilki, painstorming.
Painstorming, şirketler için bir checkup işlevi görüyor. Kurum içi verimsizliklerin, hastalığa dönüşmeden erken teşhis edilmesini sağlıyor.
Bir diğer başlangıç seviyesi çalışma, ideation.
Ideation atölyeleri, genelde yeni iş modellerini keşfetmek için kullanılır.
Bu yeni iş modelleri, şirketin ana iş modeli ile beraber hayata geçirebileceği değer önerilerinden oluşur.
Nihayetinde amaç, en kritik ihtiyaçları veya en çok umut vaat eden fırsatları tespit etmek ve iş birliğine başlamak.
Startup'lar, teknoloji ArGe şirketleri veya diğer teknoloji şirketleri ile ortak çalışmak isteyen şirketlere sadece danışmanlık hizmeti vermiyoruz. Şirkete özgü bir tasarım için beraber çalışmamız gerektiğini gördük.
Bunun için, beraber çalıştığımız şirketleri yerleşik girişimciler olarak destekliyoruz.
Workinlot, şirketler ve değeri PoC projeleriyle doğrulanan startup'lar arasındaki etkileşimi yöneterek, inovasyon ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesini destekliyor.
Kurum startup iş birliği çalışmalarında, süreç tasarımından uygulama yönetimine kadar farklı seviyelerde hizmetler sunarak, kuruma etkileşim metodoloji ve uzmanlığını aktarıyor.
Şirketler için bu know-how aktarımı, kurumsal risk sermayeleri, açık inovasyon platformlarını ve venture builder yapılarını daha fazla öğrenimle kurabilmelerini sağladı.
Şirketinizle uyumlu yenilikleri tanımak, tanımlanan fırsatları değerlendirmeyi sağlayan iş gücü ve metodolojiyi beraber geliştirmek için, takviminize uygun tanışma toplantısına bekliyoruz.