Şirketler için sürdürülebilirlik kavramı çok yeni ve neredeyse her sektörü ilgilendiriyor.
Bu kadar hızlı ve büyük bir değişim ihtiyacına karşılık, henüz test edilmiş ürün ve servislerden oluşan olgun bir sürdürülebilirlik çözüm pazarı yok.
Değişen regülasyon ve tüketici davranışlarını adresleyebilecek çözümler, şu an için test ediliyor ve farklı ihtiyaçlara uyarlanmaya çalışılıyor.
Startup kültürü, riskli yeni iş modelleri ve yeni teknolojileri test etmek üzerine müthiş bir fırsat sunuyor.
Şirketler, startup'ın doğruladıklarını ana iş modellerine katıyor, hatta farklı pazarlara girmek için startup çözümlerini stratejik olarak değerlendirebiliyor.
Nasıl?
Doğrudan ortaklıklar: Şirketler, sürdürülebilirlik çözümleri geliştirmek ve uygulamaya koymak için startup'larla doğrudan ortaklık kurmayı seçebilir. Örneğin, bir şirket yeni bir yenilenebilir enerji teknolojisi geliştirmek veya yeni bir atık azaltma teknolojisi geliştirmek için bir startup'la ortak geliştirme yapabilir. Örnek: 2023'te Mercedes-Benz, ikinci kullanım ömrü enerji depolama şirketi Recurrent Energy ile ortaklık kurdu. İki şirket, ticari ve endüstriyel müşteriler için ikinci kullanım ömrü enerji depolama sistemleri geliştirmek ve dağıtmak için birlikte çalışacak. (Kullanılmış Elektrikli Araç Bataryası Pazarına Yatırım Yapan Şirketler)
Girişim sermayesi: Şirketler, girişim sermayesi fonları aracılığıyla sürdürülebilirlik çözümleri geliştiren girişimlere yatırım yapabilir. Bu, girişimlere ürünlerini ve hizmetlerini geliştirmek ve ticarileştirmek için ihtiyaç duydukları sermayeyi sağlar. Örnek: Joby Aviation, hava taksi hizmeti odaklı elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) uçağı geliştiren bir havacılık şirketi. Toyota Ventures'ın 2017 yılında yaptığı ilk yatırımın ardından Toyota Motor Corporation, 2018'de Joby Aviation'a 44 milyon dolarlık bir yatırım daha yaptı. 12 ay sonra 350 milyon dolarlık ek bir yatırımla startup'ın stratejik bir ortağı oldu. (Doğru Yatırımcıyı Seçebilmek - Kurumsal Risk Sermayeleri)
Hızlandırıcılar: Şirketler, hızlandırıcıları ve kuluçka programları aracılığıyla sürdürülebilirlik çözümleri geliştiren startup'ları destekleyebilir. Bu programlar, girişimlere büyümelerine ve ölçeklenmelerine yardımcı olmak için mentörlük, kaynak ve destek sağlar. Örnek: Alman devleti ve bölgesel yönetimleri, yerli ve yabancı startup hızlandırıcılarını fonlayarak 2020 yazı itibari ile ülkede ilk hidrojen hızlandırma programlarını başlattı. Ekosistem hızlandırma programları, devlet, yatırımcılar, startuplar ve özel şirketlerin ortak bir inovasyon döngüsünden geçmesini sağlıyor. Almanya’da incelediğimiz tüm Hidrojen girişimi hızlandırma programlarında, birden fazla şirketin paydaş olduğunu gördük. Farklı sektörlerden gelen, hatta hidrojenin üretim döngüsünün farklı noktalarına odaklanan şirketler. (Geleceğin Pazarına Stratejik Yatırım - Hidrojen Startup'ları)
Açık inovasyon: Şirketler, açık inovasyonu kullanarak sürdürülebilirlik çözümleri geliştirmek için girişimlerle iş birliği yapabilir. Örneğin, bir şirket yenilikçi sürdürülebilirlik çözümleri geliştiren girişimleri tanımlamak için açık inovasyon çağrısı başlatabilir. Örnek: Bridgestone Sabancı - Brisa için tasarladığımız açık inovasyon programı Yolculuğun Öncüleri arasındaki Bluedot girişimi ile etkileşime geçti. Bluedot sonrasında Y Combinator, Ford Driventure, ScaleX'in içerisinde olduğu geniş bir yatırım turu tamamladı. (Brisa Yolculuğun Öncüleri Girişim Programı Vaka Çalışması)
Şirketler ve startup'lar arasındaki sürdürülebilirlik projelerinde farklı örnekler:
* Mercedes-Benz, BASF ve Pyrum Innovations adlı startupla çalışarak 2030 yılına kadar araç filosundaki geri dönüştürülmüş malzemelerin oranını ortalama %40'a çıkarmayı hedefliyor.
Mercedes, BASF'nin kimyasal geri dönüşüm teknolojisini, Pyrum Innovations’ın kullanılmış lastiklerden piroliz yağı elde etme çözümü ile birleştiriyor. (Geri Dönüşüm İnovasyon Projeleri - Otomotiv)
* BrightFarmshttps://www.producegrower.com/news/brightfarms-blockchain-ibm-food-trust/, IBM Food Trust ağının bir üyesi olarak blockchain teknolojisini bünyesine katacağını duyurdu. Food Trust, blockchain tabanlı bir bilgi paylaşım platform ve tedarik zinciri verilerini ekosistem genelinde birbirine bağlamayı hedefliyor.
* Renewcell ve Textilegenesis startup'ı yaptıkları işbirliği ile yetkinliklerini birleştirdiler. Textilegenesis bütün tedarik zincirini takip ederken, Renewcell de tedarik zincirine hammade sağlıyor. (Renewcell, TextileGenesis to partner on Circulose supply chain traceability)
* Metsä Group orman ve kağıt ürünleri sektöründe Collective Crunch iş birliyle, iklim, coğrafya ve süreç verilerini topluyor ve orman varlıklarına ilişkin daha doğru ve değer yaratan bilgiler için bunları yapay zeka modellerine dönüştürüyor. Makine öğrenimi modellerine dayalı hassas analizler sağlayarak doğru, uygun maliyetli ve ölçeklenebilir orman envanterlerinin çıkarılmasını ve değişikliklerin sürekli izlenmesini sağlıyor.
Bunlar, şirketlerin ve startup'larla sürdürülebilirlik projelerinde iş birliğinin başarılı sonuçlarından birkaçı.
Şirketler ve startup'lar birlikte çalışarak sürdürülebilirlik çözümlerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını hızlandırırken, her iki taraf için de kazan-kazan durumu yaratabilir.
Şirketler, girişimlerden yeni teknolojilere, yenilikçi iş modellerine ve taze bakış açılarına erişebilirler. Girişimler, şirketlerden sermaye ve kaynaklara erişebilirler.
Workinlot, sürdürülebilirlik gibi anlamlı odak alanlarını ele almak için startup ve şirketlerin düşük riskte doğrulama yapabilmesini sağlayan PoC metodolojisini geliştirdi. (Şirketler, Startupları Nasıl Değerlendirir ? PoC - Kavramsal Doğrulama Metodolojisi)
Workinlot, kurumsal inovasyon projelerini destekleyen hizmetlerle, teknoloji odaklı iş birliği fırsatlarını geliştirmeye yardımcı oluyor.
Tanışma toplantısı için bekliyoruz.