Workinlot

Şirketler bütçe kesintileriyle karşı karşıyayken, inovasyon departmanları da bu durumdan etkileniyor.

Bugünü kurtarmaya çalışırken yarını kaybetmemek için, kısa vadeli ihtiyaçlar ile uzun vadeli hedefler arasında denge oluşturmak daha da kritik önem kazanıyor.

Ekonomik krizden çıkmayı sağlayacak yeni fırsatların önceliklenebilmesi için, inovasyona harcanan emeğin geri dönüşünü daha net ölçebilmek gerekiyor. 

Krizler Değişimi Hızlandırır

Finansal kriz, sadece şirketleri etkilemiyor. Bireysel alışkanlıklarda da kalıcı değişimler başladı.

Otomobil sahibi olma kavramı, "ulaşıma erişime" dönüştü. Araçlar da, birer veri merkezine... (Şirketler ve Startup'lar- Ulaşımın Geleceği)

Gittikçe pahalanan sağlık hizmetleri, akıllı saatler, sağlıklı gıda ve wellness, uzaktan spor-tedavi gibi koruyucu hizmetlerin artmasına sebep oldu. (Sağlık Hizmetlerinin Geleceği - Teknoloji şirketleri ve Startup'lar)

Büyük bireysel değişimler, kurumlar için yenilik yaratma motivasyonunu arttırıyor.

Yenilik yaratmak ise hiç kolay değil. Özellikle de finansal krizlerle boğuşan şirketler için.

Teknoloji ve startup kültürü, yenilik yaratmayı lüks olmaktan çıkarıyor. Farklı seviyelerdeki şirketler, pazar payını koruma ve yeni gelirler elde edebilmek için, startup yatırım ve iş birlikleri yapıyor.

Startup iş birliği ve yatırımlarının getirisinin tesadüfi olmaması için, şirket iş yapışında stratejik bir değişim gerekiyor.

Kurumsal Risk Sermayeleri (CVC) Verimsizlik Sorunları

CVC sayılarındaki artış global bir trend ve kurumların finansal satın alma gücünü anlatıyor. (State of Corporate Venture Capital)

Bu finansal güç, yeniliği satın almaya yeterli. Satın alınan yeniliğin, şirketin değerlerine entegrasyonu ise farklı bir konu.

Bu tür uyumsuzluklar bu sefer de yatırım tarafında verimsizliklere yol açıyor. İnovasyon stratejisinde startup iş birliklerine öncelik vermeyen kurumların, CVC'lerden yeterli stratejik faydayı edinemiyor olması. 

CVC'lerin kurumu besleyebilmesi için, startup iş birliklerini kurumsal stratejinin kalıcı bir parçası haline gelmesi gerekiyor. CVC'lerde olduğu gibi, ana kurum içerisinde de sadece startup etkileşiminin artmasından sorumlu iş gücü ve anlamlı startup iş birliği başarı metrikleri gerekli. 

Startup sadece finansal getiri yaratmıyor.

Aynı zamanda kurumun farklı pazarlarda rekabet edebilmesini sağlayan, regülasyon uyumunu kolaylaştıran, şirketin ana değer önerisini çağa uygun hale getiren stratejik bir paydaş. (İnovasyon Kültürü İnşa Etmek - Platin Şubat 2024)

Inovasyon Stratejisiyle, Yenilik Riskini Paylaştırmak

Kurumsal kültür doğası gereği mükemmeliyetçi. Bundan dolayı, genellikle riskli yenilikleri iç kaynaklarla ve kurum içine kapalı yapılıyor. Buna kapalı inovasyon deniyor.

Açık inovasyonsa, dış kaynaklardan da yararlanarak, yeni fikir ve teknolojiler geliştirme stratejisini anlatıyor. Kurum için dış kaynaklar değişkenlik gösterebilir; ancak genelde startup'lar, teknoloji şirketleri, üniversiteler, araştırma kuruluşları veya bireysel girişimcilerden oluşur. (Workinlot Ekosistem Modeli)

Kurumun dış paydaşların doğal görevleri, pazardaki bireysel değişikliklere hassas tespit ve yenilikçi çözümler üzerine çalışmak.

Dış paydaşların, kurum gibi mükemmeliyeçi bir yapıyla yenilik riski taşıyan projelerde beraber çalışabilmesi için, ölçülebilir ve objektif süreçler gerekiyor.

Ölçülebilir ortak çalışma süreçleri, kriz zamanı yenilik yaratabilmek için harcanan emeğin geri dönüşünü kanıtlamayı sağlıyor.

Biz bu riskli iş birliklerini, değer doğrulama (PoC) projeleri ile tasarlıyor, yönetiyor ve sonrasında çıktıları başta belirlenen başarı kriterlerine göre yorumlamaya destek veriyoruz.

PoC projelerinde yaratılan değeri, metrik takip ederek raporlayabilmek için, tüm verileri ilk günden takip etmemiz gerekti. (PoC Verileri ve İş Zekası)

PoC verileri, kurumsal risk sermayesi (CVC) için yatırım fırsatı olup olmadığını, daha objektif gösterebiliyor.

 Kurum İçi Startup Geliştirebilmek

Açık inovasyon ve bu yeni kültür sadece startup ile çalışmayı değil, startup gibi çalışmayı da anlatıyor.

Birçok şirket, kendi startup'larını çıkarmayı ister. Kurumsal startup, şirketin sektörel uzmanlığı ve finansal gücüyle, yenilikçi fırsatlar yaratmaya çalışır.

Bunu başarabilenlerin çoğunun bir tür "Venture Builder metodolojisi" veya venture builder uzmanlarıyla iş birliği yaptığını görebilirsiniz. 

Kurumsal startup ve ürününün geliştirilmesi kadar, dışarıda da başarılı olabilmesi de şart. 

Diğer şirketlerle çalışabilmek için, kurum içerisinde yarattığı değeri, diğer şirketlere de değer doğrulama (PoC) projeleri yaparak kanıtlaması gerekebilir.

Venture Builder ve değer doğrulama (PoC), bizim de önerdiğimiz ve destek sunduğumuz yaklaşımlar.

Kurum içi girişimlerin diğer şirketlerle PoC yaparak ticarileşebilmesini, kurum adına çalışan yerleşik girişimci ( intrapreneur in residence) hizmeti ile destekliyoruz.

Startup Çalışmalarının Geri Dönüşü (ROI)

Venture Builder, kurumsal risk sermayeleri, yatırımlar, startup iş birlikleri... Tesadüfi veya fırsat bazlı yapılmadığında, değerin nerede ve nasıl yaratıldığını görmek kolaylaşıyor.

Çalışmalarımız, kurum ve startup'ın PoC süreçlerinden değerli kazanımlar elde ettiğini gösteriyor.

Her şirketin startup iş birliği veya yatırım hedefleri farklı olabilir. Önemli olan tesadüfi kazanımlardansa, kalıcı değer yaratacak bir yaklaşım üretebilmek. (Kurum Startup İş Birliğinde Başarının Sırrı : Başlayabilmek)

 

Fırsat bazlı çalışmalardan, kalıcı süreçlere geçmek için yeterli sebep olup olmadığını sorgulamanızı tavsiye ediyoruz.

Size yardımcı olacağını düşündüğümüz bir kaç madde listeledik. Aşağıdakilerden kaçı şirketiniz için de geçerli?

◻️ Startup'lar kapımızı çalmaya başladı, fabrika/genel müdürlük/ iş birimleri ile temas ediyor, bize ne sunduklarını ve değer önerilerini anlamaya çalışıyoruz. 

◻️ Yurtdışı pazarlarda rekabet edebilmek için, regülasyonlara uymak ve yenilik geliştirmemiz gerekiyor.

◻️ Kurum içi girişimcilik projelerimizin (spin-off) ticarileşmesini ve ölçeklenmesini istiyoruz.

◻️ Regülasyon gereği Ar-Ge bütçemizin %2 si ile / Kurumsal Risk sermayemizle / Bireysel veya tüzel LP olarak girişimlere yatırım yapıyoruz.

◻️ Ar-Ge ürünlerimizin ticarileşebilmesi, geliştirilmesi için dış yetenek ve desteklere ihtiyacımız var.

Workinlot, şirketler ve değeri PoC projeleriyle doğrulanan startup'lar arasındaki etkileşimi yöneterek, inovasyon ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesini destekliyor.

Kurum startup iş birliği çalışmalarında, süreç tasarımından uygulama yönetimine kadar farklı seviyelerde hizmetler sunarak, kuruma etkileşim metodoloji ve uzmanlığını aktarıyor.

Şirketler için bu know-how aktarımı, kurumsal risk sermayeleri, açık inovasyon platformlarını ve venture builder yapılarını daha fazla öğrenimle kurabilmelerini sağladı.

Şirketinizle uyumlu yenilikleri tanımak, tanımlanan fırsatları değerlendirmeyi sağlayan iş gücü ve metodolojiyi beraber geliştirmek için, takviminize uygun tanışma toplantısına bekliyoruz.

 

WORKINLOT HABER BÜLTENİ

Yeni içerikler, çağrılar ve gelişmelerle ilgili bilgilendirilmek için haber bültenimize abone olabilirsiniz