Şirketler geliştirdikleri kurumsal inovasyon varlıklarıyla, iç ve dış paydaşlardan oluşan kurumsal ekosistemin temellerini atıyor. (Workinlot Ekosistem Modeli)
İnovasyon varlıklarıyla şirketler, aynı hedeflere yönelik çalışan iç ve dış paydaşların, ortak yenilikler geliştirilmesi ve değerlerinin arttırılmasını destekler.
Ana kurumsal inovasyon varlıkları; kurumsal risk sermayesi CVC, açık inovasyon ile teknoloji üreticileriyle programlar ve iş birlikleri, girişim geliştirme Venture Builder, platform veya ekosistem stratejik ortaklıkları kurumsal inovasyon merkezleri ve Ar-Ge yapılarından oluşuyor.
Aşağıdaki görsel, kıyaslama raporundan bir alıntı. Şirketlerin ürettiği inovasyon varlıklarını listeliyor.
Geliştirilen kurumsal inovasyon yapıları silo veya farklı departmanlar mantığı ile değil.
Yeni değerler üretmeyi sağlayan bu inovasyon yapıları, aralarında birbirlerini destekleyen yapısal süreçler barındırır. Süreçler, kurumsal strateji vr önceliklerle uyumlu şekillenir.
Yenilik üretmek için her şirketin farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler şirketin özgün yapısı veya hedefleri ile direkt alakalıdır. İnovasyon varlıkları yenilik üretme riskini, farklı seviyelerde iş birlikleriyle paylaştırarak azaltır. Zaman ve bütçe kazanımları dışında, kuruma üssel yenilik dünyasında stratejik bir konum yaratabilir.
Örneğin, ArGe kasları kuvvetli bir şirket için, inovasyon yapılarının ana etkileşim merkezi ArGe yapısı olarak tasarlanıyor. Trafik bazen ArGe ile girişim geliştirip (venture building) ekosisteme sunmak, bazen de ArGe yi destekleyecek patent ve yenilikleri güvenli test edebilen açık inovasyon platformları kurmak olabilir. (Referans Tasarım Open Innovation Platform Agro) Dışarıdaki yenilikleri kuruma düzenli çekebilen bu tarz platformlar, ArGe kasları güçlü şirketlerin yenilik üretirken startup'ın esnekliğini kullanabilmesini sağlıyor. (Gizli Cevher: AR-GE Startup'ları)
Şirket bulunduğu pazarda rekabet yüksek seviyedeyse (kırmızı okyanus), startup'larla yeni pazar, iş modelleri veya rekabette fark yaratacak yeni teknolojileri rekabetten önce test etmek öncelikli olabilir. Kurumsal hızlandırma programları, dışarıdaki iş birliği fırsatını değerlendirmeyi sağlayabilir. (Kurumsal Hızlandırma Programları - Gerçekler ve Verimsizlikler) Şirket bu programlar sayesinde, dışarıdaki yenilikçi çözümlerle kendi uzmanlığını birleştirebileceği bir ortak geliştirme hunisi yaratır. Tabi bu bahsettiğimiz değerli iş birliklerini yaratabilmek için, startup'ın sunduğu fırsatı kurumu riske atmadan ölçebilecek metrik ve süreçler tasarlanmasını öneriyoruz. Biz bu süreçlerde PoC yaklaşımını tercih ediyoruz. (Şirketler, Startupları Nasıl Değerlendirir ? PoC - Kavramsal Doğrulama Metodolojisi)
Kurumun yenilik - inovasyon arayışında tasarım kriteri ArGe veya rekabette farklılaşma olabilir.
Tasarım ne olursa olsun yaratılacak değeri verimli yakalayabilmeyi sağlayan inovasyon varlığı, kurumsal risk sermayeleridir.
Dışarıdaki çözüm üreticiler, teknoloji şirketleri veya startup'lar, kurumun uzmalık ve birikimlerine erişim fırsatı yakalar. Problemi yakından görür, kurumsal deneyimlerden faydalanarak çözüm geliştirir. Kurumsal müşteri odaklı bu geliştirme sürecinde, NDA gibi koruyucu yöntemlerle şirket değerli know-how ve kaynak aktarımı yapabilir. Bu sayede geliştirilen yeni ürün veya servis, kuruma yeni pazar, müşteri verisi, upsell imkanları gibi stratejik uzun dönemli kazanımlar yaratabilir. Uzun dönemli kazanımların olabilmesi için, çıktıların startup gibi üssel büyüyebileceği şekilde desteklenmesi gerekir.
Kaynak: https://hbr.org/2016/07/how-to-create-an-exponential-mindset
Kurumsal yapılarda büyüme beklentisi doğrusaldır. Üssel büyümenin erken aşamalarında yok gibi görünen geri dönüşleri, kurumsal modellerin yanında iyi gözükmeyebilir. Bundan dolayı da bu tarz projeler için kurumsal risk sermayeleri kurulur.
İnovasyon varlıkları üretmek, iş birliği ile riski paylaştırmayı sağlıyor. ,novasyon varlıklarının değerini arttırabilmek için, iş birliği risklerini yönetilmek önemli.
İnovasyon varlıklarının paydaşlarla beraber düzenli etkileşimde kalması ve silolar oluşturmaması için, ortak saydam süreçler ve objektif değerlendirmeyi sağlayan metodolojiler öneriyoruz.
Kurumsal inovasyon programları gibi süreçler, tüm inovasyon varlıklarını besleyen bir atmosfer oluşturabilir. Kurumun hedeflerine yönelik çözümlerin geliştirilmesi için farkındalık, iletişim ve ortak geliştirme fırsatları yaratabilir.
Bu değerlerin oluşabilmesi için, tüm paydaşlar için ortak, objektif ve ölçülebilir süreçler öneriyoruz. (PoC Verileri ve İş Zekası)
Güvenli iş birliği ortamını yaratabilmek, inovasyon varlıklarının değerinin artmasını sağlar.
Farklı sektörlerde hazırladığımız özet analizlerde, şirketlerin inovasyon varlıkları ile kazanımlarını listelemeye devam ediyoruz. (Workinlot Sektörel İnovasyon Analizleri)
Workinlot, şirketler ve değeri PoC projeleriyle doğrulanan startup'lar arasındaki etkileşimi yöneterek, inovasyon ve yatırım fırsatlarının geliştirilmesini destekliyor.
Kurum startup iş birliği çalışmalarında, süreç tasarımından uygulama yönetimine kadar farklı seviyelerde hizmetler sunarak, kuruma etkileşim metodoloji ve uzmanlığını aktarıyor.
Şirketler için bu know-how aktarımı, kurumsal risk sermayeleri, açık inovasyon platformlarını ve venture builder yapılarını daha fazla öğrenimle kurabilmelerini sağladı.
Şirketinizle uyumlu yenilikleri tanımak, tanımlanan fırsatları değerlendirmeyi sağlayan iş gücü ve metodolojiyi beraber geliştirmek için, takviminize uygun tanışma toplantısına bekliyoruz.