A)Şirket genelinde inovasyon faaliyetlerini yaymak istediğimizden eminiz. Kararlılığımızı göstermek için yapısal bir yaklaşıma ihtiyacımız var. → Kararlı
B) Sınırlı kaynak ve zamanı ayırmaya hazırız, büyük bir adım atmadan önce sonuçları kanıtlamamız gerekiyor. → Kanıt Arayan
C) Önceliklendirdiğimiz projeler var. Öncelikli olarak bu projelere odaklanmak istiyoruz. → Temkinli
1. "En hızlı şekilde iş yapışımızı optimize etmek veya yenilikçi iş akışları yaratmak istiyoruz" (Verimlilik ve Yeni İş Odaklı)
- Profile göre alternatifler
A) Kararlı → Kurumsal ve Özerk Venture Builder Yapısı, Kurumsal Açık Inovasyon Platformları (Referans tasarım: Kurumsal Girişimcilik 2.0 - Chemovater Nasıl Evrildi?)
B) Kanıt Arayan → Şirketin ana yetkinlik / uzmanlık alanıyla alakalı yenilik geliştirme projelerine odaklanın. Riskli yeniliklerdense, elinizde var olan çözümü teknoloji üreticileriyle geliştirmeyi hedefleyin. Teknoloji üreticileri ile yaptığınız ortak projede, PoC disipliniyle uyumlu başarı beklentisi ve bulguları metriklerle raporlayarak ilerleyin. (PoC Verileri ve İş Zekası)
C) Temkinli → Çağrı bazlı iş birlikleri, önceden belirlenmiş ihtiyaçlara çözüm sağlayacak değer önerilerini toplamayı destekler. Çözüm aranan ihtiyaçların doğru tanımlanması, iş birliği olasılığı olan teknoloji üreticisi profilinin önceden belirlenmiş olması ve doğru iletişim kanalları ile ihtiyacın, çözüm üreticilere iletilmesi. (Referans tasarım: Borusan Makina ve Güç Sistemleri - Açık İnovasyon Vaka Çalışması)
2. "Gelişmiş pazarlarda rekabet edebilmemizi sağlayacak çözümler geliştirmek istiyoruz" (Yeni Pazar Odaklı)
- Profile göre alternatifler
A) Kararlı → Hedeflenen gelişmiş pazara yönelik, dış paydaşlarla ortak bir ekosistem stratejisi geliştirilmesini öneriyoruz. Hedef pazarda iş birliği yapılabilecek paydaşların belirlenmesi, ortak çözüm geliştirme hedefleri ve süreçlerinin tasarlanması ilk adımlar. (Referans tasarım: Workinlot Ekosistem Modeli)
B) Kanıt Arayan → Pazardaki kurumsal hızlandırma programları veya risk sermayeleri ile iş birliği, yapısal çözüm geliştirmiş şirketlerin deneyiminden faydalanma ve bir örnek yaratmayı destekleyebilir. (Referans tasarım: “BIG”, a way to reinvent ourselves to make tomorrow possible today)
C) Temkinli → Odaklanılan alanlarda proje çağrıları, devlet destekleri ve danışmanlık hizmetleri vasıtasıyla proje partnerlerinin belirlenmesi gibi daha çok ArGe yetkinliklerinin kullanılacağı iş birliklerini öneririz. ( Referans tasarım: Energy Efficiency - 2020 Call for proposals)
3. "Çalışanların yeteneklerinin ve şirketin gelişiminin ortaklaştığı, inovasyon kültürü geliştirmek istiyoruz" (Insan Kaynakları Odaklı)
- Profile göre alternatifler
A) Kararlı → Çalışanların teknoloji üreticileri ve startuplarla çalışarak, yenilik üretirken kendi yeteneklerini de geliştirebildiği, kurumun hiyerarşisinden bağımsız venture builder süreçleri öneriyoruz. Kurumsal venture builder yapıları, yeni proje, süreç ve yeteneklerin, kurumsal hızdan bağımsız hareket edebilmesine imkanı tanıyor. (Referans tasarımlar: Kurumsal Girişimcilik - Startup gibi Girişim Kurma)
B) Kanıt Arayan → Bu seviyede, fikir geliştirme, yeni iş tasarım ve painstorming atölye çalışmaları öneriyoruz. Atölye çalışmalarındaki amaç, yeni fırsat ve ihtiyaçların tespit aşamasında çalışanlara öncelik tanımak. (Referans tasarımlar: Ideation - Kurumsal inovasyon atölye çalışmaları & Painstorming - Kurumsal İhtiyaç Belirleme Çalışmaları)
C) Temkinli → Şirketin uzmanlık ve önceliklendirdiği alanlarda, yenilik üreten uzmanları biraraya getirdiği, kurumsal inovasyon ve mükemmliyet merkezleri, daha odaklı bir gelişim eğrisi sağlayabilir. (Referans tasarımlar: Kurumsal İnovasyon Merkezleri – Tasarım Örnek ve Kriterleri)
Workinlot, kurumsal inovasyon projelerini destekleyen hizmetlerle, teknoloji odaklı iş birliği fırsatlarını geliştirmeye yardımcı oluyor.
Tanışma toplantısı için bekliyoruz.